Ukrajina

Abramovič in ukrajinska pogajalca domnevno zastrupljeni na pogajanjih v Kijevu

Kijev, 28. 03. 2022 19.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
5

Ruski oligarh Roman Abramovič in ukrajinski mirovni pogajalci so po srečanju v Kijevu v začetku tega meseca kazali simptome, ki so nakazovali na zastrupitev, je prvi poročal Wall Street Journal. Kasneje je navedbe potrdil tudi Abramovičev tiskovni predstavnik.

Abramovič, ki želi posredovati med Moskvo in Kijevom, da se ustavi vojna v Ukrajini, in vsaj dva visoka člana ukrajinske delegacije sta razvila simptome, ki so vključevali "rdeče oči, nenehno in boleče solzenje ter luščenje kože", sta za WSJ navedla vira, ki sta bila seznanjena z zadevo. 

Roman Abramovič
Roman Abramovič FOTO: AP

Časnik je navedel še, da so posamezniki, ki so seznanjeni z zadevo, za domnevni napad krivili Moskvo, za katero so rekli, da je želela sabotirati pogovore za konec vojne. Oseba, ki je blizu Abramoviču, je dejala, da ni jasno, kdo je napadel skupino. Abramovič in člani ukrajinske delegacije so si že opomogli, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je srečal z Abramovičem, pa ni kazal znakov okužbe. 

The Guardian, ki se je skliceval na vir blizu Abramoviča, je poročal, da je ruski oligarh za več ur izgubil vid in da so, oligarh in Ukrajinca, po tem, ko so iz Kijeva odpotovali na Poljsko, odšli na zdravljenje v Turčijo.

"Trije moški, ki so kazali simptome, so v urah pred poslabšanjem stanja jedli samo čokolado in pili vodo. Četrti član pogajalske skupine, ki je prav tako užival enake dobrine, ni kazal nobenih simptomov," je poročal raziskovalni portal Bellingcat in navedel, da je do zastrupitve prišlo med pogajanji v noči s 3. na 4. marec. Bellingcat je še pisal, da so bili simptomi primerljivi s tistimi po izpostavljenosti kemičnemu orožju.

Poročali so še, da so strokovnjaki, ki so opravili analize tako na kraju dogodka kot v laboratoriju, ugotovili, da je zelo verjetno, da gre za kemično snov, niso pa ugotovili, za katero. Po poročanju Bellingcata so strokovnjaki ugotovili, da odmerek toksinov verjetno ni tako visok, da bi lahko bil smrtonosen, kar nakazuje, da je bil cilj doslej neznanih napadalcev ustrahovanje udeležencev pogajanj. Zahodni strokovnjaki, ki preiskujejo incident, so za Wall Street Journal povedali, da je težko ugotoviti, ali je simptome povzročilo kemično ali biološko sredstvo ali morda posebna vrsta napada z elektromagnetnim sevanjem. 

Medtem je Reuters navajal neimenovanega ameriškega uradnika, ki je dejal, da obveščevalni podatki kažejo, da so bili simptomi posledica "vplivov iz okolja" in ne zastrupitve. Max Colchester iz Wall Street Journala, ki je skupaj s portalom Bellingcat objavil zgodbo, pravi, da Bellingcat sumi, da so bili moški zastrupljeni, a da je bil odmerek "tako majhen da pravzaprav ni bilo mogoče popolnoma ugotoviti, za kaj gre"

Da je Abramovič imel simptome zastrupitve, je danes potrdil tudi njegov tiskovni predstavnik, a več informacij ni razkril. Več podrobnosti tudi ukrajinska vlada ni razkrila. "Trenutno je veliko špekulacij in priporočamo, da sledite le uradnim informacijam," je dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega predsednika.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja