Ukrajina

Ameriški senator: 'Rusi umirajo. Še nikoli nismo tako dobro zapravili denarja'

Kijev, 28. 05. 2023 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
0

Ameriški republikanski senator Lindsay Graham velja za enega najbolj vidnih 'jastrebov' v ameriški politiki, še posebej v odnosu do Rusije. Ob začetku vojne je omenjal umor ruskega predsednika Vladimirja Putina, tokrat pa je v pogovoru z Volodimirjem Zelenskim v Kijevu izrazil zadovoljstvo nad tem, da Rusi umirajo in dodal, da je to najboljša naložba ameriškega denarja.

Lindsay Graham velja za velikega podpornika napadene Ukrajine in še večjega nasprotnika Rusije. Že leta 2010 je ostro nasprotoval dogovoru o omejitvi jedrskega arzenala New Start med Rusijo in ZDA. Leto pozneje je podpisal predlog resolucije, v kateri je rusko posredovanje v Gruziji leta 2008 označeno za "dejanje agresije, ne samo proti Gruziji, ampak proti vsem novim demokracijam". Leta 2013 je predlagal tudi bojkot olimpijskih iger v Sočiju zaradi "vseh dejanj, ki jih je Rusija storila po svetu".

3. marca 2022, v času, ko so ruske enote še oblegale Kijev, pa je zapisal, da je "edini način, da se to konča, da nekdo v Rusiji ubije tega 'tipa'". Ta izjava je sicer povzročila veliko ogorčenje, predvsem v Rusiji, kjer pravijo, da je ameriški senator neposredno pozval k umoru predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Graham je tokrat obiskal Kijev, kjer se je srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Ta se je v objavljenem posnetku zahvalil Združenim državam Amerike, obema strankama, predsedniku Josephu Bidnu, kongresu in senatorju za vso pomoč, ki jo je prejela Ukrajina. "Svoboda ali smrt. Sedaj smo svobodni," pove Zelenski. Na to mu Graham odgovori: "In Rusi umirajo. To je najboljši denar, ki smo ga kdaj koli zapravili." "Hvala vam," zaključi Zelenski.

Kasneje se je izkazalo, da je objavljeni posnetek "zlepljenka" dveh različnih Grahamovih izjav, ki jo je objavil urad ukrajinskega predsednika. Senator je pojasnil, da se del o dobri naložbi nanaša na ameriško pomoč pri osvobajanju okupiranih delov Ukrajine.

Rusija ima Grahama že dolgo 'na piki'. Skupaj s senatorjem Johnom McCainom je že leta 2016 obiskal Ukrajino in v nagovoru vojakom dejal: "Vaša borba je naša borba. Leto 2017 bo leto ofenzive. Odšli bomo nazaj v Washington in se zavzeli za kaznovanje Rusije. Dovolj je ruske agresije, čas je, da plačajo višjo ceno."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Republikanec je bil glasen podpornik napada na Irak, Afganistan in Libijo, pozval pa je tudi k invaziji na Venezuelo in večji vojaški prisotnosti v Afriki.

Grahamove besede v Kijevu so že izvabile ostre odzive iz Kremlja. Tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je dejal, da si je "težko predstavljati večjo sramoto za državo, kot je imeti takšne senatorje". Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa je Grahama označil za "starega butca". "V njegovi ljubljeni Ameriki ne umirajo in niso ubiti samo običajni ljudje, ampak je umazan denar prav tako zapravljen za umore senatorjev. Naj se spomni usod Roberta Kennedyja, Hueyja Longa, Clementsa Carlosa Pinckneyja, Johna Miltona Elliotta, Wayna Owensa in drugih politikov," je še dejal aktualni podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost.

Oglasila se je tudi tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Maria Zakarova, ki je Grahamu sporočila, da se bodo njegove in ameriške investicije v vojno proti Rusiji končale podobno kot investicije "ameriških korporacij  Ford, General Motors in IMB v nacistično Nemčijo pred in med drugo svetovno vojno".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni