Ukrajina

Banksy ruševine v Ukrajini prekril z umetninami

Kijev, 19. 11. 2022 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovno znani anonimni umetnik Banksy je vojne ruševine v Ukrajini uporabil za svoje platno. Umetnik je potrdil, da stoji za sedmimi grafiti, ki krasijo tako osvobojena ukrajinska mesta v bližini prestolnice kot tudi sam Kijev.

Porušene in drugače uničene stavbe v Ukrajini so postale platno svetovno znanega anonimnega umetnika Banksyja. Ta je nedavno potrdil, da stoji za sedmimi grafiti, ki krasijo tako tako osvobojena ukrajinska mesta v bližini prestolnice kot tudi sam Kijev. Prva umetnina, ki je vzbudila pozornost javnosti, prikazuje gimnastičarko, ki v stoji stoji nad ruševinami v četrti Borodianka, ki je bila napadena v prvih tednih rusko-ukrajinske vojne.

Prva umetnina, ki je vzbudila pozornost javnosti, prikazuje gimnastičarko.
Prva umetnina, ki je vzbudila pozornost javnosti, prikazuje gimnastičarko. FOTO: AP

Predmestje Kijeva je bilo še posebej močno prizadeto ob napadu ruskih zračnih sil, zaradi česar je od številnih stavb ostal le kup kamenja. Pred vojno je v Borodianki sicer živelo 13.000 ljudi, večina pa jih je ob začetku invazije zbežala na varno. Kar je od mesta ostalo, so nato zavzele ruske sile, ki so se vanj preselile 28. februarja. Ukrajina je nadzor na mestom ponovno prejela 1. aprila, od takrat dalje pa so tako oblasti kot prebivalci osredotočeni na obnovo.

Ritmična plesalka, ki s trakom pleše nad luknjo v stavbi, ki so jo povzročili napadi, krasi ulico v Irpinu.
Ritmična plesalka, ki s trakom pleše nad luknjo v stavbi, ki so jo povzročili napadi, krasi ulico v Irpinu. FOTO: AP

Prvi umetnini gimnastičarke je sledilo še šest drugih, med katerimi sta tudi stenska poslikava, ki prikazuje moškega in dečka med bojem v borilnih veščinah ter grafit ritmične plesalke. Očividci poslikavo dečka, ki odraslega moškega premaguje v boju, povezujejo s Putinom. Spomnimo, ruskemu predsedniku so po začetku vojne pri organizaciji World Taekwondo odvzeli častni črni pas. Banksy te teorije javno ni ne potrdil ne ovrgel.

Očividci poslikavo dečka, ki odraslega moškega premaguje v boju, povezujejo s Putinom.
Očividci poslikavo dečka, ki odraslega moškega premaguje v boju, povezujejo s Putinom. FOTO: AP

Ritmična plesalka, ki s trakom pleše nad luknjo v stavbi, ki so jo povzročili napadi, krasi ulico v Irpinu, kjer so v času vojne prav tako bili spopadi. Poleg omenjenih umetnin je po Ukrajini moč videti še poslikavo dveh otrok, ki ovire za tanke uporabljata kot gugalnico, starejšega moškega, ki si je med blokovskimi ruševinami v kadi privoščil penečo kopel, ter poslikavo ženske z navijalkami v laseh, plinsko masko na obrazu ter gasilnim aparatom v rokah.

"To, da se je slavni umetnik kot Banksy odločil, da svetu pokaže, kaj je Rusija naredila, je zgodovinski trenutek za našo državo," je ob videnem za Al Jazeero povedal eden od prebivalcev Kijeva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni