Ukrajina

Ženske in otroci na ukrajinski meji žrtve zlorab in izkoriščanja trgovcev z ljudmi

Kijev, 21. 03. 2022 19.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Melita Stolnik
Komentarji
0

Medtem ko milijoni žensk in otrok zaradi ruske agresije bežijo čez ukrajinske meje, se povečuje zaskrbljenost glede najranljivejših beguncev, ki bi lahko postali žrtve zlorab in izkoriščanja trgovcev z ljudmi. Oblasti v Romuniji in na Poljskem so na mejnih prehodih zaznale povečano dejavnost kriminalnih združb. Aretirali so več ljudi, ki so želeli ženske pod pretvezo, da jim bodo pomagali, zvabiti v prostitucijo in suženjsko delo. Pri ozaveščanju begunk in opozarjanju na nevarnost trgovanja z ljudmi sodelujejo tudi prostovoljci. Naj ne sprejemajo ponudb za nočitve in naj prijavijo sumljive ljudi, je begunce v ukrajinskem in ruskem jeziku na družbenih omrežjih pozvala tudi nemška policija.

Začasno begunsko taborišče v romunskem mestu Siret tik čez mejo z Ukrajino nudi streho nad glavo številnim begunkam in njihovim otrokom. Ob prestopu meje so postali tarča kriminalcev tudi 44-letna Ukrajinka Irina Pipirenko in njena otroka. "Rekli so, da nam lahko ponudijo brezplačno pomoč, da bi prišli v katero koli državo, da bi dobili stanovanje, hrano in brezplačno zdravniško pomoč," obljube opisuje ukrajinska begunka. 

Pomešani med ljudi, ki travmatiziranim in izčrpanim beguncem res želijo pomagati, trgovci z ljudmi prežijo tudi na železniških in avtobusnih postajah. Žrtve želijo z obljubami zvabiti v prostitucijo, suženjsko delo ali prisilni kriminal. "Tveganje za vse to je zelo veliko," ocenjuje direktorica komunikacijskega zagovora za World Vision Romunija Andreea Bujor. "Toda z vsakim parom, ki prihaja iz Ukrajine, zlasti z ženskami in mladimi dekleti, se skušamo pogovarjati o preventivnih ukrepih," pravi glavni policijski komisar okrožja Suceava v Romuniji Ionut Epureanu. 

Kriminalci z žrtvami vzpostavijo stik po družbenih omrežjih

Poleg tega romunska policija na nadzornih točkah na cestah, ki vodijo do mejnih prehodov z Ukrajino, preverja sumljiva vozila in voznike. Poljskim policistom pri lovu na kriminalce pomagajo prostovoljci. "Danes zjutraj smo našli tri moške, ki so kup žensk poskušali spraviti v kombi. Ne morem 100-odstotno reči, da so jih poskušali pridobiti za spolno trgovino, a ko smo se začeli pogovarjati z njimi, ko smo se jim približali, so postali živčni in takoj odšli," razmere na meji opisuje nekdanji  član francoske tuje legije iz Južne Afrike.  

Trgovci z ljudmi prežijo tudi na železniških in avtobusnih postajah.
Trgovci z ljudmi prežijo tudi na železniških in avtobusnih postajah. FOTO: AP

Tolpe kriminalcev z žrtvami, predvsem tistimi, ki v evropskih državah nimajo svojcev ali prijateljev, na katere bi se lahko obrnili po nasvet in pomoč, vzpostavijo stik po družbenih omrežjih, še preden pridejo do meje. "Po državi smo zato vzpostavili odprte telefonske številke, da jih obveščamo in povečujemo ozaveščenost o možnih tveganjih," pojasnjuje Jorge Galindo

Koliko beguncev so trgovci z ljudmi že ujeli v svoje zločinske mreže, ni znano, a to se zagotovo dogaja, pravijo na Visokem komisariatu Združenih narodov za begunce. 

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3