Ukrajina

Glede eksplozije na Poljskem več držav pozvalo k previdnosti v odzivih

Bruselj/Washington, 16. 11. 2022 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, K.K.
Komentarji
0

Po eksploziji na Poljskem so se že zvrstili številni odzivi. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je opozoril, da je absolutno nujno preprečiti eskalacijo vojne v Ukrajini, potem ko je na vzhod Poljske padla raketa in ubila dva človeka. Podobno so se odzvale francoske oblasti, ameriški predsednik Joe Biden pa je dejal, da je malo verjetno, da je bila raketa, ki je na vzhodu Poljske ubila dve osebi, izstreljena iz Rusije. Tako Biden kot poljski predsednik Andrzej Duda pozivata k previdnosti pri odzivu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odzivi po eksploziji
    02:54
    Iz 24UR: Odzivi po eksploziji
  • Iz 24UR: Eksplozija na Poljskem
    04:02
    Iz 24UR: Eksplozija na Poljskem
  • Iz SVETA: Napad na Poljsko
    03:50
    Iz SVETA: Napad na Poljsko

 

Poljska vlada je ponoči potrdila, da sta v eksploziji rakete v poljski vasi Przewodow blizu meje z Ukrajino v torek popoldne umrli dve osebi, potem ko je izstrelek zadel skladišče z žitom. V prvih odzivih številni svetovni voditelji pozivajo k previdnosti in umiritvi razmer. "Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je zelo zaskrbljen zaradi poročil o eksploziji rakete na poljskem ozemlju," je povedal njegov tiskovni predstavnik Farhan Haq. "Nujno se moramo izogniti zaostrovanju vojne v Ukrajini."

Eksplozija na Poljskem
Eksplozija na Poljskem FOTO: Profimedia

Tudi Francija je danes pozvala k "izredni previdnosti" glede ugotavljanja izvora rakete na Poljskem in dodaja, da ima veliko držav v regiji podobno orožje. "Logično je, da k temu vprašanju pristopamo z največjo možno previdnostjo," je dejal predstavnik francoskega predsedstva.

"Če ugotovimo, za katero vrsto rakete je šlo, še ni nujno, da s tem ugotovimo tudi, kdo jo je izstrelil," je dejal francoski uradnik in ob tem opozoril na precejšnje tveganje eskalacije vojne. "To je tema, pri kateri res ne želimo narediti napake," je dodal.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes pozval svoje rojake, naj ostanejo mirni, predsednik Andrzej Duda pa je poudaril, da ni nobene neposredne nevarnosti za državo in njene državljane. Raketa, ki je v torek zvečer padla na skladišče z žitom na vzhodu Poljske in ubila dva človeka, je bila zelo verjetno del ukrajinske zračne obrambe, je ocenil poljski predsednik in hkrati zatrdil, da trenutno ni nobenih znakov, da bi se takšen incident lahko ponovil. 

"Glede na predhodne dostopne informacije je napad najverjetneje rezultat sistemov ukrajinskih protiletalskih sistemov, ki so bili uporabljeni z namenom sestrelitve ruskih raket," je dejala tudi belgijska obrambna ministrica Ludivine Dedonder.

Nemški kancler Olaf Scholz je prav tako posvaril pred prenagljenimi sklepi in zaključki v zvezi z incidentom na Poljskem. Dejal je, da "moramo ostati objektivni" in dodal, da je treba počakati na izide preiskave, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

K umiritvi razmer je pozvala tudi Kitajska. "V trenutnih razmerah morajo vse strani ostati mirne in zadržane, da bi se izognile zaostrovanju razmer," je na novinarski konferenci povedala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Mao Ning.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je prav tako odgovoril na vprašanje o raketi, ki je zadela poljsko ozemlje. "Moram spoštovati izjavo Rusije ... morda je prišlo do tehnične napake ali česa drugega. Bistveno je, da se najprej opravi preiskava," je dejal. "Vztrajanje pri kazanju s prstom na Rusijo bi bila provokacija. V tej vojni ni treba iskati še tretje strani. Vsi potrebujemo mir," je dodal Erdogan.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je po torkovi eksploziji na Poljskem, v kateri sta umrla dva človeka, izrazil solidarnost s Poljsko in Poljaki. V sporočilu za javnost je poudaril, da EU podpira preiskavo incidenta in da bo glede prihodnjih korakov v tesnem stiku s svojimi partnerji, tudi zvezo Nato.

Bela hiša v prvih odzivih previdna

Tudi Bela hiša je bila v prvih odzivih previdna in uradno še nikomur ni pripisala krivde za izstrelitev rakete. V zgodnjem jutranjem telefonskem klicu z Balija je Biden poljskemu kolegu Dudi dejal, da "morata s svojima ekipama ostati v tesnem stiku, da bi določila ustrezne naslednje korake v nadaljevanju preiskave", so sporočili iz Bele hiše.

Biden je dejal še, da uvodne informacije kažejo, da raketa najverjetneje ni bila izstreljena iz Rusije in obljubil, da bodo ZDA z zavezniki podpirale Poljsko pri preiskavi incidenta. "Zagotovil bom, da ugotovimo, kaj natanko se je zgodilo," je izjavil. "Z drugimi voditelji smo se soglasno odločili, da najprej opravimo preiskavo, da bi natančno razumeli, kaj se je zgodilo, nato pa se bomo skupaj odločili, kako se bomo odzvali," je dodal.

Glede na nekatere navedbe naj bi dejansko šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe. To je Biden sam dejal na srečanju z voditelji Nata in skupine G7. Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP, ki se sklicuje na ameriške vire, gredo v tej smeri tudi prve ugotovitve preiskave.

Joe Biden
Joe Biden FOTO: AP

Po njegovih besedah je povsem nepredstavljivo, da Rusija v času, ko ves svet poziva k umirjanju položaja, nadaljuje zaostrovanje. S tem je mislil na več kot 100 raket, ki jih je Rusija v torek izstrelila na Ukrajino in pri tem povzročila izpad elektrike za več kot sedem milijonov ljudi.

Sestanka so se poleg Bidna udeležili še predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, japonski premier Fumio Kishida, britanski premier Rishi Sunak, kanadski premier Justin Trudeau, francoski predsednik Emmanuel Macron, španski premier Pedro Sanchez, premier Nizozemske Mark Rutte in italijanska premierka Giorgia Meloni.

Odzvale so se že številne države članice

Kmalu po napadu se je sicer že odzval tudi latvijski minister za obrambo Artis Pabriks. "Moje sožalje našim poljskim bratom. Zločinski ruski režim je izstrelil rakete, ki niso ciljale le ukrajinskih civilistov, ampak so padle tudi na Natovo ozemlje na Poljskem. Latvija v celoti stoji ob strani poljskim prijateljem in obsoja ta zločin," je zapisal. 

Nad dogajanjem je skrb izrazilo tudi estonsko zunanje ministrstvo. "Potekajo posvetovanja s Poljsko in drugimi zaveznicami. Estonija je pripravljena braniti vsak centimeter Natovega ozemlja. Popolnoma smo solidarni z našo tesno zaveznico Poljsko."

Tudi Madžarska je sklicala sejo sveta za obrambo. "V odgovor na prekinitev dobave nafte po naftovodu Družba in rakete, ki so zadele poljsko ozemlje, je madžarski premier Viktor Orban sklical izredno sejo sveta za obrambo," je sporočil tiskovni predstavnik madžarske vlade. 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je dejala, da Bruselj pozorno spremlja situacijo in je v stiku s poljskimi oblastmi in zavezniki. "Zaskrbljena sem zaradi poročil o eksploziji na Poljskem, ki je sledila obsežnemu ruskemu raketiranju ukrajinskih mest. Poljski in našim ukrajinskim prijateljem izrekam sožalje." 

Rusko obrambno ministrstvo je v izjavi zanikalo, da so njihove rakete padle na poljsko ozemlje in poročanja označilo za "namerno provokacijo". "Rusija ni izvedla nobenih raketnih napadov na cilje v bližini ukrajinsko-poljske meje. Razbitine, ki so jih objavili poljski mediji, nimajo nobene zveze z ruskim orožjem." 

Nato in G7 obsodila ruske napade na Ukrajino

Voditelji držav G7 in zveze Nato, ki so prisotni na vrhu G20 v indonezijskem Baliju, so v skupni izjavi po izrednem sestanku obsodili "barbarske raketne napade" Rusije na ukrajinska mesta in civilno infrastrukturo. Izjava dodaja, da so govorili tudi o eksploziji na vzhodu Poljske. "Ponujamo vso podporo in pomoč poljski preiskavi. Strinjamo se, da bomo ostali v tesnem stiku za določitev naslednjih korakov med nadaljevanjem preiskave."

Krizni sestanek G20 na Baliju
Krizni sestanek G20 na Baliju FOTO: Profimedia

"Znova potrjujemo trdno podporo Ukrajini in Ukrajincem v času nadaljevanja ruske agresije, kakor tudi pripravljenost, da kaznujemo Rusijo za brezobzirne napade na ukrajinske skupnosti, ko se G20 ubada s širšimi posledicami vojne. Izražamo sožalje družinam žrtev na Poljskem in v Ukrajini," pravi izjava.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3