Ukrajina

Biden vojakom nedaleč od meje z Ukrajino: Ste najboljša bojna sila v zgodovini sveta

Rzeszow, 25. 03. 2022 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
0

Ameriški predsednik Joe Biden je že prispel v mesto Rzeszów, ki je od ukrajinske meje oddaljeno okoli 80 kilometrov. Tam se je srečal s pripadniki ameriške 82. zračnodesantne divizije. "Ste najboljša bojna sila v zgodovini sveta," jim je dejal. Toda pred srečanjem so nastale nepričakovane težave. Letalo poljskega predsednika Andrzeja Dude, ki bi se moral na ukrajinsko-poljski meji pridružiti Bidnu, se je namreč moralo zaradi tehničnih težav kmalu po vzletu obrniti in zasilno pristati v Varšavi, a je na srečanje z Američanom odpotoval z drugim letalom.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je pred Bidnovim obiskom Poljske dejal, da se bo ameriški predsednik med drugim sestal tudi z ukrajinskimi begunci in ameriškimi humanitarnimi skupinami v Varšavi. "Nato bo spregovoril o izzivu, ki je pred nami, o tem, kaj vojna pomeni za svet, ter zakaj je tako pomembno, da svobodni svet ostane enoten in odločen v odzivu na rusko agresijo," je dejal Sullivan ter dodal, da bo Joe Biden spregovoril tudi o kontekstu in zgodovini tega konflikta.

Biden in Duda
Biden in Duda FOTO: AP

V poljsko mesto Rzeszów, ki je od ukrajinske meje oddaljeno okoli 80 kilometrov, se je odpravil po vrhu Nata in zasedanju skupne G7, ki sta potekala v Bruslju. Tam bi se moral sestati s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo, vendar pa bodo morda načrti splavali po vodi. Kmalu po vzletu letala poljskega predsednika se je moralo to namreč obrniti in zasilno pristati na letališču v Varšavi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika, zasilni pristanek ni bil posledica ogroženosti predsednika, temveč naj bi šlo le za tehnično težavo. Zunanjepolitični svetovelec Dude, Jakub Kumoch, je za poljsko tiskovno agencijo PAP povedal, da je Duda v Rzeszow odpotoval z drugim letalom. Predsednika sta se tako z dvourno zamudo na koncu le sestala.

Poljski predsednik je ameriškemu kolegu na srečanju dejal, da je njegov obisk velik dokaz enotnosti v okviru Severnoatlantskega zavezništva in da so ZDA pomembne za stabilnost svetovnega miru. "Vaša prisotnost je velik znak podpore, pa tudi za varnost Republike Poljske," je dodal Duda. Biden naj bi prejel tudi poročilo o humanitarnem odzivu za lajšanje trpljenja civilistov v Ukrajini, poroča The Guardian

Biden se je sicer v tem poljskem mestu v bližini poljsko-ukrajinske meje že srečal s pripadniki 82. zračnodesantne divizije, ameriškimi vojaki, ki so nameščeni na območju. "Hvala za to, kar počnete. Ste najboljši in tu ne pretiravam. Ste najboljša bojna sila v zgodovini sveta," je nagovoril vojake.

Biden je prispel na Poljsko v okviru dvodnevnega obiska v tej članici Nata, ki gosti ameriške oborožene sile. Ameriški predsednik bo pot nadaljeval v Varšavo na pogovore s poljskim vodstvom.

Pred tem se je sicer Biden s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen dogovoril o dobavi več milijard kubičnih metrov ameriškega utekočinjenega zemeljskega plina Uniji na leto. S tem želita ZDA in EU zmanjšati odvisnost Evrope od ruske energije. "Poskrbeti bomo morali, da bodo družine v Evropi prebrodile to in naslednjo zimo. Medtem pa bomo gradili infrastrukturo za raznoliko, odporno in čisto energetsko prihodnost," je dejal v Bruslju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.