Ukrajina

Biden Putinu glede uporabe jedrskega orožja: Nikar, nikar, nikar

Kijev/Washington, 18. 09. 2022 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
0

Vojna v Ukrajini se neusmiljeno nadaljuje. Ukrajina se po zmagi v Harkovu pripravlja na nove ofenzive, naslednja tarča naj bi bilo, poleg Hersona, Zaporožje. Medtem je Bidnova administracija sporočila, da bo Ukrajini namenila dodatno vojaško pomoč v višini 600 milijonov evrov. Predsednik Joe Biden pa je v oddaji 60 Minutes na televiziji CBS ruskega predsednika Vladimirja Putina posvaril pred uporabo kemičnega ali taktičnega jedrskega orožja.

Ameriški predsednik je v intervjuju na vprašanje, kaj bi sporočil Vladimirju Putinu, če bi ta po zadnjih ukrajinskih zmagah začel razmišljati o uporabi kemičnega ali jedrskega orožja, odgovoril: "Nikar, nikar, nikar. Spremenil boš podobo vojne, česar nismo videli že od konca druge svetovne vojne." Na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi Putin prestopil rdečo črto, Biden ni neposredno odgovoril. Povedal pa je, da bi temu sledile posledice. "Postali bodo še bolj izolirani, kot so bili kdajkoli prej."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz Kremlja so sicer od začetka vojne večkrat sporočili, da bi Rusija lahko uporabila jedrsko orožje le v primeru, če bi bila ogrožena njena teritorialna integriteta ter da v sklopu "posebne vojaške operacije" v Ukrajini to ne pride v poštev.

Boji v Ukrajini se sicer nadaljujejo na vseh frontah, najbolj mirno je na harkovskem odseku, kjer se Ukrajina pripravlja na poskus preboja ruske obrambe na reki Oskol. V Donbasu se prav tako nadaljujejo srditi spopadi v okolici Bahmuta, kamor naj bi nedavno "s počitnic" prispele čečenske enote, prav tako so v boje vpete enote razvpite zasebne vojske Wagner. 

V soboto je prišlo tudi do streljanja v mestu Herson, ki so ga na začetku vojne zasedle ruske enote. Kot kaže, je šlo za spopad z ukrajinskimi partizanskimi enotami, ki delujejo v ruskem zaledju. Ruski mediji so poročali o "protiteroristični operaciji" v središču mesta. Fronta se sicer še vedno nahaja kakšni 30 kilometrov od mestnega središča. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

NATO bo Ukrajino podpiral, "dokler bo treba"

Vojaški odbor zveze Nato enotno podpira pomoč Ukrajini v boju proti ruski agresiji, je v soboto zvečer sporočil predsedujoči najvišjemu vojaškemu organu Nata, admiral Rob Bauer. Poudaril je, da je pomoč Zahoda Ukrajini v orožju in vojaški opremi ključna za njen boj in pomembno vpliva na razmere na bojišču.

Nizozemski admiral je ob tem sporočil, da so se člani vojaškega odbora, ki ga sestavljajo načelniki generalštabov oboroženih sil članic zavezništva, na zasedanju v estonskem Talinu zavezali, da bodo Ukrajino podpirali, "dokler bo treba". "Zima prihaja, a naša podpora bo ostala neomajna," je poudaril, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Strelivo, oprema in urjenje, ki ga zagotavljajo zavezniki in druge države, pomenijo veliko razliko za dogajanje na bojišču," je dejal Bauer. "S svojimi uspehi na terenu in tudi na spletu je Ukrajina v temeljih spremenila moderno vojskovanje," je dodal. Ukrajinci so bili tudi zelo kreativni z uporabo oborožitvenih sistemov, ki so jih dobili. "Uporabljajo jih včasih na način, za katerega običajno niti ne bi pomislil," je dejal admiral.

Generali zveze Nato so se v Talinu sestali po novicah o velikih uspehih, ki jih je dosegla ukrajinska vojska v protiofenzivi na vzhodu države. Ruske sile so se bile prisiljene umakniti in so izgubile veliko zasedenega ozemlja. Vendar pa še ni čas za to, da bi si lahko oddahnili in politična volja za nadaljevanje zagotavljanja pomoči nikakor ne sme popustiti, je v soboto generale opozorila estonska premierka Kaja Kallas.

Vojaški odbor Nata sestavljajo načelniki generalštabov 30 držav Nata. O vojaških zadevah odbor svetuje Severnoatlantskemu svetu, najvišjemu političnemu organu Nata. Srečanje v Talinu poteka od petka, zaključilo pa naj bi se danes. Prvič se konference kot gosta udeležujeta tudi šefa obrambnih sil Finske in Švedske, držav, ki sta zaprosili za sprejem v Nato po ruskem napadu na Ukrajino.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3