Ukrajina

Bitka za Herson: ukrajinske sile uničile več ruskih poveljniških mest

Kijev/Mikolajiv, 31. 08. 2022 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
0

Ukrajinske sile naj bi v okolici mesta Herson v istoimenski regiji na jugu države med nadaljevanjem protiofenzive uničile več poveljniških mest in skladišč streliva ruskih sil. Po podatkih južnega poveljstva ukrajinske vojske so v zadnjih 24 urah izvedli 16 zračnih napadov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajinsko topništvo naj bi zadelo štiri ruska poveljniška mesta in štiri mostove oz. prehode čez reke v regiji Herson. "Hudi boji se nadaljujejo, naši vojaki delajo 24 ur na dan," je o razmerah na bojiščih po navedbah britanskega BBC dejal guverner regije Mikolajiv Vitalij Kim.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sinoči v svojem rednem video nagovoru sicer ni posebej omenil ukrajinske protiofenzive, vendar pa je dejal, da "aktivni spopadi potekajo vzdolž skoraj celotne fronte" na jugu, v regijah Harkov in Donbas.

Uničenje v Hersonu.
Uničenje v Hersonu. FOTO: Profimedia

Po navedbah Kijeva so ukrajinske sile doslej uničile "skoraj vse velike mostove" čez reko Dneper, v regiji Herson pa naj bi tako ostali "samo še mostovi za pešce", poroča francoska tiskovna agencije AFP. Iz južnega poveljstva ukrajinske vojske so sporočili še, da je bilo mesto Mikolajiv ponoči tarča "obsežnega bombardiranja" s strani ruskih sil, v katerem sta umrla dva civilista, 24 pa je bilo ranjenih.

Medtem so z ruskega obrambnega ministrstva sporočili, da so ukrajinske sile po poskusu ofenzive v treh različnih smereh v pokrajinah Mikolajiv in Herson izgubile več kot 1200 vojakov in 139 tankov, oklepnih vozil in tovornjakov. BBC sicer opozarja, da trditev ni mogoče preveriti.

Ukrajinske varnostne službe naj bi medtem v vzhodni Ukrajini aretirale pet ljudi, ki so osumljeni pomoči ruski vojski pri usmerjanju raketnih napadov. Uradniki trdijo, da so osumljence rekrutirale ruske varnostne službe, da bi pomagale prilagajati natančnost napadov na Slavjansk, Bakhmut in Kramatorsk ter pripravljale sabotaže, poroča tiskovna agencija Unian.

Domnevno so za komunikacijo uporabili anonimne kanale na Telegramu, da so svojim ruskim upravljavcem posredovali informacije o lokaciji ukrajinskih vojaških položajev in premikanju strojne opreme. Za vseh pet je odrejen pripor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.