Ukrajina

Na letališču na Krimu eksplodiralo strelivo, boji dosegli obrobje Bahmuta

Kijev, 09. 08. 2022 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
0

Na letališču na polotoku Krim, ki ga je leta 2014 aneksirala Rusija, je v bližini naselja Novofjodorovka eksplodiralo strelivo, pri čemer je bila ena oseba ubita. Fronta v Donbasu je medtem dosegla strateško pomembno mesto Bahmut, kjer na vzhodnih delih že potekajo poulični boji. Krvave bitke se odvijajo tudi južno in jugovzhodno od mesta, kjer ukrajinske sile zaenkrat uspešno branijo položaje v vaseh Kodema in Zajcevo. Ruske sile v okolici Bahmuta ne morejo računati na uspeh, če ne osvojijo južnih dostopov do mesta. Pentagon pa v zadnjem poročilu ugotavlja, da naj bi ruske sile imele skupno med 70 in 80 tisoč ubitih, ranjenih, pogrešanih ali zajetih vojakov.

Kot so sporočile oblasti na Krimu, so iz naselja Novofjodorovka evakuirale 30 ljudi. Guverner Krima Sergej Aksjonov je potrdil, da je zaradi eksplozij ena oseba umrla. Po zadnjih podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva naj bi bilo ranjenih šest ljudi, vključno z otrokom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Za zagotovitev varnosti infrastrukturnih objektov in prebivalstva so bili poostreni vsi potrebni ukrepi," je še dodal. Ministrstvo za obrambo je medtem sporočilo, da letališče ni bilo tarča napadov, vzrok eksplozij pa še preučujejo.

Na posnetkih, ki so bili medtem objavljeni na družbenih omrežjih, je videti dopustnike, ki v paniki zapuščajo lokalno plažo v času, ko se nad območjem letališča dvigujejo črni oblaki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Težišče spopadov je medtem še vedno v regiji Doneck, kjer Rusija nadaljuje ofenzivo. Njihove sile so dosegle vzhodne četrti mesta Bahmut in trdijo, da so napredovale tudi v Soledarju, nekaj kilometrov severneje. Tam naj bi osvojile območje tovarne Kanuf, kjer se sicer nahajajo utrjeni ukrajinski položaji. Ukrajinska vojska teh informacij zaenkrat še ni potrdila ali zanikala. Na drugih območjih vzdolž fronte potekajo silovita obstreljevanja, vendar večjih premikov enot zaenkrat ni. 

Rusko raketiranje ukrajinskih položajev
Rusko raketiranje ukrajinskih položajev FOTO: AP

Kyiv Independent, ki se sklicuje na ukrajinski generalštab, je medtem poročal, da so njihove protiletalske enote v zadnjih dneh sestrelile za več kot 100 milijonov evrov ruske raketne tehnike. Tako naj bi nad Odeso in Nikolajevim sestrelili več manevrirnih raket kalibr. 

Medtem pa je Pentagon podal oceno o ruskih žrtvah v vojni. Število ubitih, ranjenih, zajetih in pogrešanih vojakov na ruski strani je po njihovih podatkih doseglo med 70.000 in 80.000. Pri tem se sklicujejo na odprte vire podatkov. Na drugi strani v Moskvi trdijo, da je skupek iz bojev izločenih Ukrajincev skoraj 200.000. To naj bi dokazovali tudi nedavno objavljeni zaupni dokumenti ukrajinske vojske, katerih verodostojnosti pa ni mogoče neodvisno preveriti. 

Iz Ukrajine izpluli še dve ladji z žitom

Iz ukrajinskega pristanišča Črnomorsk sta danes izpluli še dve tovorni ladji z ukrajinskim žitom, kar vzbuja upanje, da se počasi umirja svetovna prehranska kriza, ki jo je povzročil ruski napad na Ukrajino.

Ladji po varnem koridorju v Črnem morju prevažata skupno več kot 70.000 ton žita, je ob tem sporočilo ukrajinsko ministrstvo za infrastrukturo. V Turčijo je z ladjo Rahmi Yaggi namenjeno okoli 5300 ton sončnične moke, ladja Ocean Lion pa prevaža skoraj 65.000 ton koruze, namenjene v Južno Korejo.

Odkar sta Rusija in Ukrajina ob posredovanju Turčije in Združenih narodov 22. julija dosegli dogovor o sprostitvi izvoza ukrajinskega žita, je iz Ukrajine izplulo že dvanajst ladij z več kot 380.000 tonami tovora. Pošiljke veljajo za bistvene za stabilizacijo cen žita na svetovnih trgih zaradi strahu pred lakoto na Bližnjem vzhodu in v Afriki.

Združeni narodi in Turčija pomagajo pri usklajevanju varnosti izvoza in spremljajo pošiljke, da bi se prepričali, da z ladjami ne tihotapijo orožja na vojno območje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3