Ukrajina

Branilci Azovstala: 'Ne bomo se predali'

Mariupol, 08. 05. 2022 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
0

Nadaljuje se obleganje Azovstala, znamenite jeklarne, ki nudi zadnje zatočišče ukrajinskim branilcem v pristaniškem mestu Mariupol. Ruske sile so v zadnjih dneh sprožile nove napade na območje in še skrčile območje, ki ga nadzorujejo ukrajinske enote pod poveljstvom bataljona Azov. Branilci, ki so v rovih pod tovarno odgovarjali na vprašanja novinarjev, so povedali, da se ne mislijo vdati, ker vedo, kakšna usoda jih čaka v ruskem ujetništvu. Kritični so tudi do oblasti v Kijevu, ki jim očitajo, da niso storile dovolj, da bi jim pomagale.

Ukrajinske oblasti so sporočile, da so v soboto iz jeklarne Azovstal evakuirali vse ženske, otroke in starejše. Na današnji novinarski konferenci, ki so jo prenašali iz Azovstala, so branilci povedali, da je podpora vlade slaba že od začetka obleganja mesta, dejali pa so tudi, da ne vedo, ali držijo navedbe vlade, da so bili z območja jeklarne evakuirani vsi civilisti. "V zadnjih treh dneh smo evakuirali več sto ljudi, ne moremo pa potrditi, da so bili evakuirani vsi. Zato trditve politikov ne držijo, saj ne poznajo tukajšnjih razmer, prav tako pa je nemogoče preveriti celotno območje tovarne, saj je pod nenehnim bombardiranjem."

Bitke potekajo na območju Azovstala, ki ga ruske sile napadajo tudi iz zraka.
Bitke potekajo na območju Azovstala, ki ga ruske sile napadajo tudi iz zraka. FOTO: AP

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto zvečer povedal, da je bilo iz Azovstala evakuiranih več kot 300 civilistov. Dodal je, da se bodo oblasti zdaj osredotočile na evakuacijo ranjenih ter na varno pomagale prebivalstvu v mestu Mariupol in njegovi okolici.

"Še naprej se bomo borili in odbijali napade ruskih okupatorjev, dokler smo živi," je na spletni tiskovni konferenci povedal kapetan Svjatoslav Palamar, namestnik poveljnika ukrajinskega polka Azov. "Nimamo veliko časa, ves čas nas intenzivno bombardirajo," je dejal in prosil mednarodno skupnost, naj pomaga pri evakuaciji ranjenih vojakov iz elektrarne.

Ilija Samoljenko
Ilija Samoljenko FOTO: ZOOM

Polkovnik bataljona Ilija Samoljenko je dejal, da imajo še vedno na razpolago dovolj orožja, streliva in vode ter da so se pripravljeni boriti, dokler se bodo morali. "V vsakem trenutku lahko umremo ... Naše sporočilo je: Ne zapravite našega truda in boja," je dejal Samoljenko in pozval ukrajinsko vlado, naj se bolj osredotoči na boj proti ruskim silam kot na upanje, da je Moskvo možno "pacificirati" s pogajanji. 

"Med evakuacijo civilistov smo izgubili tri pripadnike, šest je bilo ranjenih. Prosimo za pomoč, imamo veliko ranjenih, ki potrebujejo oskrbo. Tukaj nismo zaradi politikov, ampak zaradi Ukrajine in njenih ljudi. V tem času so ruskim silam prizadejali velike izgube. Imajo 2500 mrtvih in 5000 ranjenih, poleg tega smo uničili 60 in poškodovali 30 tankov," je še dejal polkovnik Samoljenko.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3