Ukrajina

'Če je ena dobava prestavljena za en dan, to pomeni, da bo nekdo umrl'

Kijev, 17. 03. 2023 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Države, ki slabo ravnajo z Ukrajino, bodo po koncu vojne odgovarjale, je opozoril ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. V intervjuju za BBC je dejal, da bodo odnosi, ki jih bodo gradili v prihodnosti, odvisni tudi od tega, kako so države ravnale ob ruski invaziji na Ukrajino. Prav tako je opozoril, da bodo zamude pri dobavi zahodnega orožja številne Ukrajince stale življenja.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba
Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba FOTO: AP

"Če je ena dobava prestavljena za en dan, to pomeni, da bo nekdo umrl na fronti," je dejal minister, ki se je v obsežnem intervjuju razgovoril tudi o vlogi Kitajske in o razočaranju, ker papež Frančišek še ni obiskal njegove države v času vojne.

Čeprav je Ukrajina od ruske invazije prejela vojaško in gospodarsko podporo zahodnih sil, so številne države v Afriki, Aziji in Južni Ameriki zavzele stališče, da se od vojne čim bolj distancirajo. Gre za države, ki so zgodovinsko naklonjene Rusiji ali pa ocenjujejo, da ekonomski stroški vojne preveč naraščajo, Zahod pa po nepotrebnem podaljšuje boje.

Kuleba je dejal, da njegova država pozorno spremlja stališča in delovanje drugih držav, vse to pa bo po vojni podlaga za gradnjo odnosov. Ker bo zaradi ekonomskih posledic vojne Ukrajina še nekaj časa v slabem položaju, to številnih držav ne skrbi, a po drugi strani je dejstvo, da je Ukrajina v mirnih časih ogromna izvoznica žita, ki ga še kako potrebujejo prav države v razvoju. "Vojna je čas, ko se moraš odločiti. In vsaka izbira je zabeležena," pravi minister.

Slovaška bo Ukrajini poslala 13 bojnih letal MiG-29. Odločitev prihaja po tem, ko je dobavo sprva štirih lovcev MiG-29 sovjetske izdelave naznanila Poljska. V Kremlju so napovedali njihovo uničenje. Prav tako so obsodili okrepljeno vpletenost članic Nata v vojno.

Poudaril je tudi, da njegova država za obrambo potrebuje ogromno orožja, da pa zahodni zavezniki Ukrajini ne dajejo vojaške podpore dovolj hitro, ker niso bili pripravljeni na konflikt.

"Želimo, da partnerji ukrepajo hitreje," je dejal. Kajti kot poudarja, medtem ko se čaka na pošiljke, ljudje umirajo. Še posebej veliko orožja je trenutno potrebnega v Bahmutu, kjer se ukrajinske sile že več kot sedem mesecev branijo pred ponavljajočimi se ruskimi poskusi zavzetja mesta. Kuleba je za BBC poudaril, da je situacija čustveno zelo zahtevna zaradi vseh izgub. 

Toda če bi Bahmut padel, bi bila naslednja druga mesta: "Torej da bi tam rešili življenja, se moramo boriti v Bahmutu, dokler se fizično lahko."

Kijev je bil sicer v zadnjem obdobju tarča kritik, ker se oklepa mesta, ki naj bi bilo že skoraj izgubljeno. 

Dejal je, da še ni bilo nobenega znaka, da bi se bila Rusija pripravljena pogajati o koncu spopadov. Toda: "Vsaka vojna se konča za pogajalsko mizo. Moj cilj pa je zagotoviti, da bo Ukrajina sedla za mizo po odločilnem uspehu na bojišču."

Kuleba je izrazil obžalovanje, da papež v času konflikta ni obiskal Ukrajine in s tem poslal pomembnega sporočila. Tudi Kitajska se je doslej upirala ukrajinskemu lobiranju za srečanje med kitajskim predsednikom Ši Džinpingom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, čeprav je Peking potrdil, da bo kitajski voditelj naslednji teden obiskal Moskvo.

Ko gre za največjo ukrajinsko podpornico – ZDA – pa jih ni malo, ki menijo, da bi se lahko podpora Ukrajini zmanjšala po predsedniških volitvah. Še posebej, če bi se politična tehtnica še bolj nagnila na stran republikancev. Toda Kuleba je prepričan, da  Ukrajina v ZDA uživa zadostno podporo v obeh političnih taborih. 

Ocenjuje tudi, da je vojna Ukrajini nekaj vendarle tudi prinesla. Meni, da svet njegovo državo dojema drugače. "V zgodovini je bila Ukrajina nepravično premalo cenjena in obžalujem, da je svet potreboval prelivanje krvi in uničujočo vojno, da je spoznal, kakšni smo v resnici."

Kitajski voditelj odhaja v Moskvo

Ši Džinping bo torej prihodnji teden odpotoval v Moskvo na pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Iz Kremlja so sporočili, da bodo razpravljali o obsežnem partnerstvu in strateškem sodelovanju.

Obisk prihaja v času, ko je Peking ponudil predloge za končanje vojne v Ukrajini, kar je Zahod sprejel mlačno. Zahodne države so Peking tudi posvarile pred oskrbo Moskve z orožjem.

Na Kitajskem sicer pravijo, da bo to potovanje za prijateljstvo in mir. "Na podlagi brez zavezništva, brez konfrontacije in brez ciljanja na katero koli tretjo stran Kitajska in Rusija spodbujata večjo demokracijo v mednarodnih odnosih," pravijo. 

Zagotavljajo pa tudi, da bo Kitajska zagovarjala objektivno in pošteno stališče do vojne v Ukrajini in igrala konstruktivno vlogo pri spodbujanju pogovorov za mir.

Država je sicer doslej v konfliktu igrala precej previdno igro. Na račun konflikta je tudi kar nekaj zaslužila. Uvažala je cenejše ruske energente, kritiki pa pravijo, da jih je nato tudi preprodajala. 

Kremelj sporoča, da bodo uničili vsa bojna letala

Medtem pa je Kremelj zagrozil, da bo uničil vsa bojna letala, ki jih bodo Ukrajini poslale zaveznice. Slovaška je namreč le dan za Poljsko postala druga država Nata, ki je Kijevu obljubila nekaj letal MiG-29. Slovaška flota je bila lani prizemljena in država teh letal ne uporablja več.

Ukrajina je sicer zahodne države zaprosila za sodobna letala, kot je F-16, a obstaja kar nekaj zadržkov do tega, prav tako bi se morali piloti še usposobiti za upravljanje teh letal, kar pa terja svoj čas. 

Nekatere države Nata zato razmišljajo o pošiljanju letal iz sovjetskih časov, kot je MiG, saj gre za letala, ki so jih ukrajinski piloti vajeni. 

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je takšne načrte že obsodil, poroča BBC, dejal je, da bodo takšna letala prinesla zgolj "dodatne težave Ukrajini in ukrajinskemu ljudstvu". "Seveda bo med posebno vojaško operacijo vsa ta oprema predmet uničenja," je dodal.

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
18. 03. 2023 10.50
+1
Ne nakladajte nam krivde zaradi vaših neumnosti, pohlepa po denarju, in tega da lastne reveže pošiljate v smrt, Ukrajinski reveži umirajo na fronti, sinovi bogatih Ukrajincev pa se sončijo na Tenerifu, zato ne nakladajte nam odgovornosti na hrbet, to ni naša vojna, to je vojna Milijarderjev, in globalnih interesov ZDA in Nata ter Rusije.
Luka Zeleznik
18. 03. 2023 10.28
Upamda čim manj držav nesede tej kriminalni propagandi in podpro Ruse,da uničijo to kriminalno združbo,preden se ne razširi po vsej Europi!
marre
17. 03. 2023 21.55
-1
Ne glede na vse, se Ukrajina drži presenetljivo dobro in glede na to, kaj je vse v zadnjih tednih prišlo od orožja in opreme in kaj še prihaja, se bo očitno držala še boljše... No vsi biseri k tako trdite, da to ni vaša vojna, da se EU ne bi smela vmešavat itd, to bi vse razumu, če bi se ta konflikt dogajal sred Afrike, ali nekje daleč v Aziji, južni Ameriki itd.. No dogaja se praktično eno državo stran od nas, sred Evrope.. In taka EU, ki vsem pridiga o pravicah, morali in načelih, ki bi potem zaradi potencialnih ekonomskih interesov porinila glavo v pesek, ni vredna, da obstane.. Še vedno se gre za to kaj je prav in kaj ne, kdo je napaden in kdo agresor in verjemte niti približno ni nikomur v interesu in podira komplet varnostno sliko Evrope, če dobiš shizofren imperialističen ruski režim na meje Poljske, Madžarske, Slovaške, Romunije.. Ker točno to bi se zgodilo, če zahod ne bi pomagal mnogo šibkejši napadeni državi...
bruzor
17. 03. 2023 21.17
+3
Nisem rusofil, ampak take izjave, skoraj grožnje državam ki so neutralne ali tudi na strani Rusije, niso primerne za v javnost. Takšna stališča zadržiš za sebe in jih potem uveljaviš v tihi diplomaciji. Sicer pa že imam te vojne preveč...
kita 1111
17. 03. 2023 17.30
+0
Orožje nam dajte ,orožje potrebujemo, ali res ni koga ki bi predlagal začasno premirje, morda zato da se poberejo mrtvi, pomaga ranjencem
Zabukovnik Silvester
17. 03. 2023 16.07
+6
Ja potem se pa naj gre borit in pomagat borcem ne samo lapat pa grozit...zahod ni kriv ,da z rusi ne gredo skupaj
Daneju
17. 03. 2023 16.06
+5
To ni naša vojna!
Daneju
17. 03. 2023 16.05
+7
Želim, da Rusom čim prej uspe, kar so si zadali, pa da se začne diplomacija. Ne pa samo ploskanje za več orožja! Ker več orožja, pomeni tudi več žrtev. Potek vojne pa ne bo spremenjen!
Con-vid 1984
17. 03. 2023 16.05
+3
Lej, lej, lej poraženci grozijo, pa še to smo doživeli.
tomjaz
17. 03. 2023 15.54
+2
Slapovi - Fehtarji 😁
Misika1967
17. 03. 2023 15.39
+10
Ta se grozk kdo bo odgovarjal,zaradi vas in Amerike je evropa v taki situaciji. Nihce vas ni dolzen filat z orozjem kaj te mislite da ste. Skrivaci narod pa pijan svoje strela.
jugalo
17. 03. 2023 15.37
+5
Ze trepetajo vsi, kolebnica 😂😂😂😂
lilihip
17. 03. 2023 15.09
+9
briga nas za ukrajince so polni masla tko kot rusi
pomlad 2020
17. 03. 2023 14.59
+15
Zaradi tega, ker ukrajinski palčki ne dobijo pošiljk orožja, ne bo umrl nihče, umirajo zaradi tega, ker se pošilja orožje! Palčki nesposobni, pa kdo sploh še verjame politiki??! Ljudje bodo nehali umirati zaradi absurdnih odločitev politike takrat, ko boste nesposobneži sedli za pogajalsko mizo in rekli stop orožju!
E.Nigma
17. 03. 2023 14.49
+11
Gre za države, ki so zgodovinsko naklonjene Rusiji ali pa ocenjujejo, da ekonomski stroški vojne preveč naraščajo, Zahod pa po nepotrebnem podaljšuje boje. Edino pravilno. A s tem, da Ukrajini pošiljajo orožje pa ne pomeni, da bo en več na fronti umrl? Se pravi ni orožja en več umre. Je orožje dva več?
marre
17. 03. 2023 14.39
-15
Kitajska blagovna menjava z zahodom je cca 1500 milijard $... Z Rusijo je bla lani 80$.. Kdor misli, da gre tu za zavezništvo, v smislu Bricsa je naiven.. Indija pa Kitajska sta praktično korak do vojne, ne mine teden ko ne bi blo na meji resnega incidenta.. Tukaj ni nobenih pravih zavezništev, tudi nobena od držav Bricsa ni priznala Ruskih kalašnik referendumov, niti nobenega od okupiranih teritorijev... Gre se za interese, Kitajcem, pa Indijcem paše poceni energenti, katere so Rusi zaradi izgube Evropskega tržišča prisiljeni po dumping cenah prodajat.. Po domače, Kitajska pa Indija, povesta Putlerju po kok bo ta teden nafta, ker nobena od njih ni odvisna od Rusije... In po poti, po kateri je mali fašist zapelju Rusijo, bo v prihodnosti to samo kolonija Kitajske oz v najboljšem primeru bo inferiorna v vseh pogledih glede na Kitajsko oz. Indijo...
Stauffenberg
17. 03. 2023 14.45
+10
Popačena stva, bi se temu reklo. Vsi služijo s to vojno in tudi tvoj dementni idol, da o orožju ne govorimo . Cil je jasen, če se bo izšel pa bomo videli.
Stauffenberg
17. 03. 2023 14.46
+7
Grunf TNT
17. 03. 2023 15.04
+7
Zato pa oni imajo vsi gospodarsko rast, mi pa stagniramo. Svetovno politiko, je treba na novo postaviti.
Krneki 00
17. 03. 2023 14.31
+17
toliko časa bodo najedali pa ukazovali vsem da bomo slej ko prej vsi raketiral njih....dumb ukrajinci
JohannDoe
17. 03. 2023 14.11
+3
Ne sledim, a je Indija po tolikih letih že postavila spomenik črki Y? Predstavljam si, da se Angležem tudi ni lepo godilo, ko so na polotoku Indijci izvedli prevrat in izvajali nasilje nad njimi. Njim bi tudi koristil en Rog, da jih spravi v red. Brez dvoma ga bodo tudi Ukrajinci dobili, ko se malo normalizirajo in nehajo napadat vse okoli sebe.
marre
17. 03. 2023 14.32
-14
Ukrajinci napadajo sve okoli sebe? Kerga pa so to napal po tvojem?
Rains
17. 03. 2023 14.04
+29
Upajmo samo da se bodo Rusi ustavili ko zavzamejo Donbas v celoti. To je trenutno časovno najbližja točka koncu vojne.
Stauffenberg
17. 03. 2023 14.31
+13
marre
17. 03. 2023 14.33
-19
Upam, da ne zavzamejo, oziroma, da Ukrajinci s kontraofenzivo povrnejo svoje teritorije..
RecMiG
17. 03. 2023 14.34
+12
Jaz sem bil tudi presenečen. Mogoče je rains začel uporabljati svojo glavo in ne bruseljske.
mastrion
17. 03. 2023 14.55
+6
Hočeš nočeš tako še bi bilo najbolje, samo da se morija konča...
jugalo
17. 03. 2023 15.39
+2
Bravo rains! Vidiš da gre… tudi jas to upam, će se po tem ne ustavijo pol pa brez dlake na jeziku povem da se jo lahko zacne ravnat ;)
Con-vid 1984
17. 03. 2023 16.15
+1
saso1994
17. 03. 2023 14.02
+26
Vojna bi že gotova bila če nebi orožja Ukrajina mela al kot zgleda je državam da vojna gre naprej vse tako kot Američani rečejo
JohannDoe
17. 03. 2023 14.05
-7
Zgleda, da mora bit tudi Kitajcem, da zasipajo z orožjem Rusijo. Če bi Rusiji zmanjkalo orožja, bi se vojna hitro končala. Tako pa strici iz ozadja morijo podaljšujejo in podaljšujejo.
saso1994
17. 03. 2023 14.10
+16
Cela Evropa gre v pm zaradi Ukrajine če bi na začetek vojne vsi evropske države bile za to da se konča vojna nebi prišlo do toga da kao kitajska pomaga Rusom zdaj pa kot zgleda se drzave grejo gdo več orožja posle Ukrajini
saso1994
17. 03. 2023 14.16
-1
Con-vid 1984
17. 03. 2023 16.19
Niti ni tok fora v orožju, kot je v interesu izdajalcev, da se vojna ne konča in popustiti mora najprej tisti, ki je v izgubljenem položaju.