Ukrajina

Droni znova nad Kijev, v mestu več eksplozij

Kijev, 19. 12. 2022 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kijev je bil zgodaj davi znova tarča napadov z droni, so sporočile oblasti v ukrajinski prestolnici in prebivalce pozvale, naj upoštevajo opozorila pred zračnimi napadi.

"Sovražnik napada prestolnico," je prek Telegrama sporočila mestna uprava. V zračnem prostoru nad mestom so po lastnih navedbah že sestrelili devet brezpilotnih letal. Kot so navedli, gre za drone tipa šahed, ki jih izdeluje Iran in so prestolnico obstreljevali že v zadnjih tednih.

Kijevski župan Vitalij Kličko je potrdil, da so v mestu odjeknile eksplozije. Slišati naj bi jih bilo v okrožjih Solomjanski in Ševčenkivski, več podrobnosti pa je napovedal za pozneje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V okrožju Ševčenkivski se sicer nahaja termoelektrarna CHPP-3.

V napadih so bili ponovno poškodovani objekti kritične infrastrukture, je na Telegramu sporočil Kličko. Energetska služba si prizadeva stabilizirati oskrbo z električno energijo in ogrevanjem. V nekaterih delih mesta so morali zasilno izklopiti elektriko.

Po poročanju prebivalcev je bilo ponoči nad Kijevom slišati tipičen hrup brezpilotnih letal in ogenj ukrajinske protiletalske obrambe. V prestolnici nihče ni bil poškodovan, je še sporočil Kličko. Iz okolice Kijeva pa poročajo o dveh poškodovanih. Ob infrastrukturnih objektih naj bi bile poškodovane tudi zasebne hiše.

Po podatkih ukrajinske vojske je samo Kijev napadlo več kot 20 bojnih brezpilotnih letal iranske izdelave. Zračna obramba jih je sestrelila približno 15. Na jugu Ukrajine so prestregli še deset dronov. Po podatkih ukrajinske obveščevalne službe je ruska vojska nedavno prejela novo dostavo brezpilotnih letal iranske izdelave.

Ukrajina je od začetka ruske invazije na državo pred desetimi meseci redno tarča smrtonosnih zračnih napadov. Po nizu nazadovanj na bojišču in izgubi ozemlja je Moskva tovrstne napade še okrepila, usmerjeni pa so zlasti na ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

Ob vse nižjih temperaturah napadi z raketami in droni krnijo oskrbo z elektriko, mesta pa pogosto ostanejo tudi brez oskrbe z vodo in ogrevanja.

Po obsežnih napadih minuli petek, v okviru katerih so ruske sile izstrelile okrog 70 raket, je bil električni operater v državi med popravljanjem omrežja primoran v nujne izklope elektrike.

Kot je v nedeljo zvečer v svojem rednem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, so doslej obnovili oskrbo z elektriko za devet milijonov ljudi.

Eksplozija v Kijevu
Eksplozija v Kijevu FOTO: AP

Ob Putinovem obisku v Belorusiji napovedane tudi vojaške vaje

Ruski predsednik Vladimir Putin se bo danes na svojem prvem obisku v Minsku po več letih srečal z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, so sporočili iz Kremlja. Iz Moskve so medtem sporočili tudi, da bo ruska vojska v Belorusiji izvedla vojaške vaje, vendar niso navedli, kdaj in kje naj bi potekale.

Putin in Lukašenko sta sicer redno v stikih, vendar pa so v zadnjih treh letih vsi njuni dvostranski pogovori potekali v Rusiji ali v tretjih državah. Današnji obisk ruskega predsednika v Minsku bo njegov prvi po juniju 2019, poroča ruske tiskovna agencija Tass.

Voditelja nameravata med drugim razpravljati o strateškem partnerstvu med državama ter aktualnih regionalnih in mednarodnih vprašanjih, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem so iz ruskega obrambnega ministrstva sporočili, da bo ruska vojska v Belorusiji izvedla vojaške vaje, vendar pri tem niso navedli, kdaj in kje naj bi potekale. V Minsku so pred tem oktobra napovedali oblikovanje skupnih regionalnih sil, od takrat pa je v državo prispelo več tisoč ruskih vojakov.

"Končna ocena bojnih zmogljivosti in bojne pripravljenosti enot bo podana (...) po izvedbi bataljonskih taktičnih vaj," je tiskovna agencija Interfax povzela navedbe ministrstva. Del skupne belorusko-ruske enote, ki je v procesu ustanavljanja, naj bi bilo približno 9000 ruskih vojakov.

Ukrajinski predsednik Zelenski je v nedeljo zvečer dejal, da je "zaščita meje tako z Rusijo kot Belorusijo stalna prednostna naloga" Kijeva. "Pripravljamo se na vse možne obrambne scenarije," je zatrdil v svojem rednem nagovoru ukrajinskemu ljudstvu.

Lukašenko je sicer od začetka vojne v Ukrajini večkrat dejal, da beloruskih vojakov ne namerava poslati v južno sosedo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou