Ukrajina

Družina zgrožena, a hvaležna za fotografije pretepenega Aslina: 'Še je živ'

Mariupol, 15. 04. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin, N.L.
Komentarji
0

Družina britanskega vojaka Aidna Aslina, čigar enota naj bi se med bitko za Mariupol predala ruskim silam, je zgrožena nad fotografijami, ki so zakrožile v ruskih medijih. Te namreč prikazujejo vklenjenega in pretepenega Britanca. A kljub temu, da je Aslin na fotografijah v "groznem stanju", so zanje hvaležni. Kažejo namreč, da je ujeti vojak še vedno živ. Ruski mediji so medtem z zajetim vojakom opravili tudi intervju, v katerem so ga spraševali o njegovem času v ukrajinski vojski.

Le nekaj dni po tem, ko se je vojaška enota, v kateri je služil tudi 28-letni Aiden Aslin, predala ruskim silam, so ruski mediji objavili fotografije ujetega Britanca. Te prikazujejo vklenjenega Aslina, ki je vidno izčrpan, obraz pa mu krasi več modric.

Aslinova družina je nad podobo pretepenega vojaka zgrožena. "Šokirani smo nad njegovim stanjem. Kaj so mu naredili Rusi? Videti je grozno, popolnoma je izčrpan," je za Daily Mail dejal njegov mlajši brat Nathan Wood, ki meni, da mu je modrico na čelu zadal udarec s puško. A kljub temu, da je na fotografijah "v groznem stanju", je družina srečna zanje. Kažejo namreč, da je Aslin še vedno živ.

Wood je Rusijo znova pozval tudi k humanosti. "Zunanje ministrstvo pa pozivam, naj stori vse, kar je v njegovi moči, da zagotovi varnost brata. Vsak dodaten dan, ko je Aiden v rokah Rusov, nam predstavlja novo skrb. Dlje kot bo trajalo, v slabšem stanju bo," je dejal ter dodal, da bijejo "bitko s časom, da ga vrnemo v Ukrajino ali Veliko Britanijo". K ukrepanju so pozvali tudi britansko vlado.

Vse doslej so sicer upali, da so bile novice o predaji njegove enote le laž. Vendar pa so fotografije zdaj razblinile vse dvome – Aslin je v ruskem ujetništvu. "Aiden je. Zagotovo je Aiden," je ob pogledu na fotografije dejala njegova mati. "To so njegove tetovaže. Obstaja sicer majhno upanje, da so bile fotografije obdelane, vendar pa sama dvomim v to. Upam, da se bo Putin držal Ženevske konvencije," je dodala.

"Upam, da bi lahko prišlo do izmenjave zapornikov," je še dejala njegova mati, ki je prepričana, da je njen sin zagotovo prestrašen prav toliko, kolikor je celotna njegova družina.

"Že nekaj dni se nisva pogovarjala. Nazadnje je poklical zgodaj zjutraj, ko je dejal, da bodo zaradi pomanjkanja hrane in streliva odložili orožje," je povedal Wood. Takrat je družina britanskega vojaka Krim prvič pozvala, naj z Aslinom in ostalimi ujetimi vojaki ravnajo humano ter dostojno. Slišali so namreč grožnje, ki jih je vojakom z Zahoda namenil ruski predsednik Vladimir Putin.

Aslin se je sicer v Ukrajino preselil leta 2018, potem ko se je zaljubil v žensko iz Mikolajeva. Kasneje se je pridružil tudi ukrajinskim oboroženim silam. V bitki za Mariupol se je več tednov boril kot plačan pripadnik ukrajinske vojske, pred tremi dnevi pa se je s svojo enoto predal ruskim silam.

Ruska televizija, ki je sicer intervjuvala zajetega Britanca, je Aslina označila za "britanskega plačanca", ki da se je boril na strani nacistov v Mariupolu. Na spletu so delili del intervjuja, ki so ga ruski mediji opravili z Britancem, v katerem govori o njegovi enoti in vojski. "Ves čas sem preživel v bunkerju, saj me je bilo strah. Tam sta bila tudi Maročan in Hrvat. Prav tako še en Britanec," je dejal ter vklenjen v lisice dodal, da se v resnici ni želel boriti. A poudariti je treba, da je ruski predsednik že predhodno zagrozil, da bodo morebitne tuje vojake oziroma t. i. "tuje plačance" obravnavali strožje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Intervju je sicer promoviral tudi ugledni dopisnik ruske državne televizije Andrej Rudenko, ki je na spletu delil prvo fotografijo vojaka po njegovem zajetju. Ruski mediji so o Aslinu med drugim dejali, da se je pred tem boril na strani radikalnih islamistov v Siriji ter da je osumljen boja za teroriste.

Medtem je poslanec iz Britančevega rodnega kraja Newark v Nottinghamshireu Robert Jenrick na spletu zapisal, da sodeluje z zunanjim uradom ter da skušajo skupaj ugotoviti, kje se trenutno nahaja Aslin. "Skušamo zagotoviti njegovo izpustitev," je še zapisal in dodal, da se je Aslin odločil tvegati življenje, saj da "strastno verjame v pravico, da lahko ukrajinsko ljudstvo živi v svobodi in demokraciji".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.