Ukrajina

Stoltenberg: Ni znakov, da bi šlo za nameren napad na Poljsko

Varšava, 16. 11. 2022 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, K.K.
Komentarji
0

Raketa, ki je v torek zvečer padla na skladišče z žitom na vzhodu Poljske in ubila dva človeka, je bila zelo verjetno del ukrajinske zračne obrambe, je v Varšavi ocenil poljski predsednik Andrzej Duda. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je dejal, da ni nobenih znakov, da bi šlo za nameren napad. Tudi Rusija je zanikala, da bi na ozemlje Poljske padle ruske rakete.

"Nobenih znakov ni, da bi šlo pri torkovem incidentu na Poljskem ob meji z Ukrajino za nameren napad ali da Rusija pripravlja napad na katero od članic zveze Nato," je v Bruslju poudaril generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Po prvih ugotovitvah bi lahko bila vzrok za eksplozijo ukrajinska protiletalska raketa, je dejal.

"Preiskava tega incidenta je v teku in počakati moramo na njen izid. Vendar za zdaj nimamo nobenih znakov, da je bil to rezultat namernega napada. Naša predhodna analiza kaže, da je incident verjetno povzročila raketa ukrajinskega sistema zračne obrambe, izstreljena za obrambo ukrajinskega ozemlja pred napadi ruskih manevrirnih raket," je povedal.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg FOTO: AP

"Vendar naj pojasnim, da za to ni kriva Ukrajina. Največjo odgovornost nosi Rusija, ki nadaljuje svojo nezakonito vojno proti Ukrajini," je nadaljeval. Pri tem je poudaril, da bodo še naprej podpirali Ukrajino in njeno pravico do samoobrambe ter ponovno pozval Rusijo, naj konča vojno.

"Danes bo potekal tudi sestanek kontaktne skupine za Ukrajino, na katerem bodo usklajevali nadaljnjo podporo Ukrajini. Glavno težišče pomoči v zadnjih mesecih je bila zračna obramba. Švedska pa je nedavno napovedala tudi dodatno podporo Ukrajini," je še dodal po srečanju veleposlanikov držav članic zveze Nato na sedežu organizacije v Bruslju.

Podobno je dejal tudi poljski predsednik Andrzej Duda, ki pravi, da je bila padla raketa zelo verjetno del ukrajinske zračne obrambe. "Absolutno nič ne kaže na to, da bi šlo za namerni napad na Poljsko," je zatrdil po poročanju tujih tiskovnih agencij. "Zelo verjetno je bila to raketa, uporabljena v protiraketnem sistemu, kar pomeni, da so jo uporabile ukrajinske obrambne sile," je dejal.

Kijev je namreč po incidentu v torek zvečer sprva s prstom pokazal na Moskvo, Poljska pa je razglasila povečano pripravljenost dela oboroženih sil. Svetovni voditelji so se odzvali zadržano in pozivali k preiskavi.

Rusija zanikala, da bi šlo za njeno raketo

Ruske oblasti so sporočile, da so na objavljenih slikah s kraja eksplozije vidni fragmenti rakete ukrajinskega sistema zračne obrambe in ponovno zanikale, da bi na ozemlje Poljske padle ruske rakete.

"Fotografije razbitin, ki jih je objavila Poljska, so ruski vojaški strokovnjaki nedvoumno prepoznali kot ostanke rakete ukrajinskega sistema zračne obrambe S-300," je v izjavi sporočilo rusko obrambno ministrstvo in opozorilo, da je njihova najbližja raketa v torek priletela 35 kilometrov stran od ukrajinsko-poljske meje.

"Vse uničenje, ki ga je prikazal režim v Kijevu v stanovanjskih območjih ukrajinske prestolnice, je neposredna posledica padca in samouničenja raket ukrajinske protiraketne obrambe," je še dodalo ministrstvo. 

"Raketa ruske izdelave je padla in ubila dva poljska državljana," je povedal tiskovni predstavnik poljskega zunanjega ministrstva Lukasz Jasina. Dodal je, da se je to zgodilo v torek ob 15.40 po srednjeevropskem času. Kot je še povedal Jasina, so ruskega veleposlanika že poklicali na pogovor, da bi "takoj podal podrobna pojasnila".

Poljska je že pred potrditvijo, da je šlo za raketo ruske izdelave, dvignila stopnjo pripravljenosti dela oboroženih sil, je po izredni seji sveta za nacionalno varnost, ki je potekala v torek zvečer, v Varšavi sporočil tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Müller.

Gre dejansko za raketo ukrajinske protiraketne obrambe?

Glede na nekatere navedbe naj bi dejansko šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe. To je Biden sam dejal na izrednem srečanju z voditelji Nata in skupine G7. Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP, ki se po navedbah BBC sklicuje na tri neimenovane ameriške uradnike, gredo v tej smeri tudi prve ugotovitve preiskave, ki kažejo, da so raketo, ki je padla na Poljsko, ukrajinske sile izstrelile v obrambo pred prihajajočo rusko raketo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer nemudoma obtožil Rusijo in napad označil za udarec v obraz skupini G20, rusko obrambno ministrstvo pa krivdo kategorično zanika in vse obtožbe zavrača kot provokacije.

Ukrajinske oblasti zdaj v luči novih ugotovitev zahtevajo takojšen dostop do kraja na Poljskem, kjer je padla raketa. "Ukrajina zahteva takojšen dostop do kraja incidenta," je na Twitterju zapisal sekretar ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Oleksij Danilov. Obenem je zaprosil, da bi predstavniki ukrajinske mejne službe in obrambnega ministrstva sodelovali pri skupni preiskavi dogodkov.

Poudaril je, da je Kijev pripravljen posredovati dokaze za svoje trditve, da je za incident odgovorna Rusija. Prav tako pa od zaveznikov pričakuje dodatne informacije, na podlagi katerih bo mogoče sklepati, da je dejansko šlo za raketo ukrajinskega sistema zračne obrambe.

Rusko obrambno ministrstvo napade zanika 

Rusija je sicer v torek zanikala, da bi bil za eksplozijo kriv ruski izstrelek. "Ruševine, ki so jih objavili poljski množični mediji iz Przewodowa nimajo nobene zveze z rusko ognjeno močjo," so sporočili z ruskega ministrstva.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je kmalu po incidentu dejal, da Rusija širi teorijo zarote, da naj bi na poljsko ozemlje padla raketa ukrajinske protiletalske obrambe.

Ukrajinske oblasti so v torek poročale, da so ruske sile nad Ukrajino izstrelile približno sto raket. V prestolnici Kijev so rakete zadele dve stanovanjski zgradbi in terjale najmanj eno smrtno žrtev. Njihova glavna tarča pa so bili objekti kritične infrastrukture, zaradi česar je približno deset milijonov Ukrajincev ostalo brez elektrike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3