Ukrajina

Dve leti, odkar so lesene puške zamenjali za prave

Kijev, 24. 02. 2024 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
4

Ko je Vladimir Putin konec februarja 2022 ukazal začetek "posebne vojaške operacije" v Ukrajini, so nekateri vojaški analitiki napovedovali, da bo Kijev padel v treh dneh. Danes se je vojna prevesila v tretje leto. Na ulicah prestolnice ni ruskih vojakov, ti so se popolnoma umaknili tudi s severa države, zato pa vzhod še naprej krvavi. Frontna črta pušča za sabo na tisoče uničenih življenj, mrtvih, ranjenih, pohabljenih, razbitih družin.

Dve leti vojne smo povzeli v fotografijah, ki še bolj nazorno pokažejo (ne)smisel vsega. Ki opominjajo na to, da se za vojaškimi operacijami, zemljevidi premikov na fronti in osvo(bo)jenih ozemelj skrivajo tragične usode ljudi. In to običajno navadnih smrtnikov, ne tistih, ki sedijo v udobnih stolih Kremlja ali Vrhovne rade ...

Ukrajinci so morali lesene puške, s katerimi so se urili med stopnjevanjem napetosti, februarja 2022 zamenjati za prave.
Ukrajinci so morali lesene puške, s katerimi so se urili med stopnjevanjem napetosti, februarja 2022 zamenjati za prave. FOTO: AP

Ruska invazija v Ukrajino se je začela 24. februarja 2022, s številnimi zračnimi napadi po vsej državi še pred zoro. 

Kijev 20. februarja (levo) in Kijev 24. februarja (desno).
Kijev 20. februarja (levo) in Kijev 24. februarja (desno). FOTO: AP
Ulice Kijeva in beg iz njega 24. februarja 2022 (zgoraj) in ulice Kijeva danes (spodaj).
Ulice Kijeva in beg iz njega 24. februarja 2022 (zgoraj) in ulice Kijeva danes (spodaj). FOTO: AP

Napredovanje ruskih kopenskih enot je bilo bliskovito in v zgolj nekaj tednih so zasedli obsežna območja v Ukrajini in dosegli predmestja Kijeva. 

Odkrito množično grobišče v Buči (zgoraj) in spominska plošča ubitim (spodaj).
Odkrito množično grobišče v Buči (zgoraj) in spominska plošča ubitim (spodaj). FOTO: AP
Iskanje zavetja pod porušenim mostom v Irpinu (zgoraj) in poznejša obnova istega mostu (spodaj).
Iskanje zavetja pod porušenim mostom v Irpinu (zgoraj) in poznejša obnova istega mostu (spodaj). FOTO: AP
Borodjanka takrat (levo) in postavljanje življenja na noge v uničenem mestu (desno).
Borodjanka takrat (levo) in postavljanje življenja na noge v uničenem mestu (desno). FOTO: AP

Harkov na severu države so zasuli s točo izstrelkov, na jugu so prišli vse do Hersona, obkolili so Mariupol.

V Harkovu so sprva smrt sejale kasetne bombe (zgoraj), danes jo droni (spodaj).
V Harkovu so sprva smrt sejale kasetne bombe (zgoraj), danes jo droni (spodaj). FOTO: AP
Odesa na jugu Ukrajine je nekoč veljala za priljubljeno letovišče ob Črnem morju (zgoraj). Danes je obala opustošena (spodaj).
Odesa na jugu Ukrajine je nekoč veljala za priljubljeno letovišče ob Črnem morju (zgoraj). Danes je obala opustošena (spodaj). FOTO: AP
Mogočna jeklarna Azovstal v Mariupolu pred vojno (zgoraj), njeno uničenje (na sredini) in obnova (spodaj).
Mogočna jeklarna Azovstal v Mariupolu pred vojno (zgoraj), njeno uničenje (na sredini) in obnova (spodaj). FOTO: AP
Ukrajinski marinec Sergij Volinski v ruskem ujetništvu pred Azovstalom (levo) in njegov objem  s predsednikom Volodimirjem Zelenskim po osvoboditvi.
Ukrajinski marinec Sergij Volinski v ruskem ujetništvu pred Azovstalom (levo) in njegov objem s predsednikom Volodimirjem Zelenskim po osvoboditvi. FOTO: AP
Uničeno gledališče v Mariupolu (zgoraj) in njegova obnova (spodaj).
Uničeno gledališče v Mariupolu (zgoraj) in njegova obnova (spodaj). FOTO: AP

Toda Rusi so naleteli na močan ukrajinski odpor in plejado logističnih težav. Odsotnost jasnega cilja ruske vojske - Putin je sprva poudarjal denacifikacijo in demilitarizacijo Ukrajine - se je odrazila na slabi motivaciji njihovih vojakov, ki jih je pestilo tudi pomanjkanje zalog in streliva.

Mati padlega ruskega vojaka
Mati padlega ruskega vojaka FOTO: AP

Tega je Ukrajini skupaj s sodobnim orožjem priskrbel Zahod, do konca leta 2022 se je zemljevid razporeditve sil na tleh zelo preoblikoval.

Rusiji ni uspelo zavzetje Kijeva, popolnoma so se umaknili tudi s severa države. Od takrat pa se je na bojišču le malo spremenilo, so spomnili pri BBC-ju. Frontna črta se je zacementirala na vzhodu Ukrajine.

Zapuščeno vozilo na frontni črti med letošnjo zimo.
Zapuščeno vozilo na frontni črti med letošnjo zimo. FOTO: AP
Selfi ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v Avdijivki tik pred novim letom (levo).  Sredi februarja je Avdijivka padla v ruske roke (desno).
Selfi ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v Avdijivki tik pred novim letom (levo). Sredi februarja je Avdijivka padla v ruske roke (desno). FOTO: AP

Nedavni padec Avdijivke predstavlja največjo spremembo na več kot 1000 kilometrov dolgi fronti, odkar so ruske sile maja lani zavzele Bahmut.

Opustošeni Bahmut. Bitka zanj je veljala za eno najbolj silovitih.
Opustošeni Bahmut. Bitka zanj je veljala za eno najbolj silovitih. FOTO: AP

Toda tudi mesta, v katerih je ukrajinskim silam uspelo obdržati nadzor, so plačala visok davek. Denimo mesto Kramatorsk v regiji Doneck, v katerem je pred vojno živelo več kot 147.000 ljudi, je zapustila polovica prebivalcev.  Vsaj nekaj denarja in življenja mestu prinaša le znatna prisotnost ukrajinskih vojakov, ki so tam nameščeni, ali pa preko Kramatorska potujejo na vzhodno fronto.

Pulitzerjeva nagrada za fotografijo ranjenega prebivalca Kramatorska julija 2022 (zgoraj) in ukrajinski vojaki v tamkajšnji restavraciji oktobra lani (spodaj).
Pulitzerjeva nagrada za fotografijo ranjenega prebivalca Kramatorska julija 2022 (zgoraj) in ukrajinski vojaki v tamkajšnji restavraciji oktobra lani (spodaj). FOTO: AP

Obstreljevanje je terjalo visok davek tudi med tistimi, ki so napade preživeli. Življenja mnogih vojakov, pa tudi nedolžnih civilistov, nikoli več ne bodo enaka. 

Krut davek vojne
Krut davek vojne FOTO: AP

Ko se je ukrajinski vojak Vitalij Khroniuk med ruskim raketiranjem vrgel na tla in si zaščitil glavo z rokami, si ni delal utvar. Vedel je, da lahko zdaj zdaj umre in v tistem trenutku je obžaloval le eno: da nima otroka. 

Direktorica kijevske klinike za oploditev Halyna Strelko svojih skrbi za prihodnost ukrajinskega naroda ne skriva: "Nihče o tem ne govori, a ko bo enkrat vojne konec, bomo imeli resen demografski problem. Zdaj se še vsi pretvarjajo, da je vse v redu." Ena od rešitev je shranjevanje semenske tekočine, ki je za vojake brezplačno.

Vitalij Khroniuk in žena Ana sta se odločila za zamrznitev spermijev, če se ne bo vrnil s fronte
Vitalij Khroniuk in žena Ana sta se odločila za zamrznitev spermijev, če se ne bo vrnil s fronte FOTO: AP

Vse več ukrajinskih vojakov se tako odloča za shranjevanje semenske tekočine, ki bi jo njihove žene lahko uporabile, če se s fronte ne bi vrnili. Strelkova zelo nazorno opiše učinkovitost: "Samo z eno shranjeno dozo bi lahko zanosila polovica Kijeva."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja