Ukrajina

Eksplozije tudi v Pridnestrski republiki znotraj Moldavije

Tiraspol, 26. 04. 2022 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hacler, M.P., STA
Komentarji
3

Tri eksplozije, ki so odjeknile na ozemlju Moldavije, so povečale bojazni, da bi se v vojno v Ukrajini lahko zvleklo tudi to državo. Šlo je sicer za incident na območju moldavske pokrajine Transnistrija, ki jo že vse od leta 1992 nadzorujejo ruski separatisti. Notranje ministrstvo odcepljene Pridnestrske republike je sporočilo, da so eksplozije v prestolnici Tiraspol odjeknile na pravoslavni velikonočni ponedeljek. Zadeti naj bi bili vojaški objekt, radijska stolpa in poslopje ministrstva za državno varnost. V napadu naj ne bi bil poškodovan nihče, po prvih informacijah je bil uporabljen ročni raketomet. Odgovornosti za zdaj ni prevzel še nihče.

Poškodovano poslopje ministrstva za državno varnost v Tiraspolu.
Poškodovano poslopje ministrstva za državno varnost v Tiraspolu. FOTO: AP

Uradniki separatistične regije, ki se stika z jugom Ukrajine, so sporočili, da se je napad na vladno poslopje zgodil na praznični dan ob 18. uri po lokalnem času. Iz stavbe se je vil dim, razbitih je bilo nekaj oken bližnjih hiš, na kraj dogodka so prihiteli prvi posredovalci, vendar o poškodovanih ni bilo poročil, poroča CNN. Po prvih podatkih je šlo za napad z ročnim raketometom.  

V ločenih napadih naj bi bili uničeni tudi dva radijska stolpa v vasi Maiac, ki leži severno od Tiraspola, in vojaški objekt v vasi Parcani na zahodu. Stolpa sta oddajala ruski radio, je sporočilo ministrstvo.

Na ulicah Tiraspola.
Na ulicah Tiraspola. FOTO: AP

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je napade označilo za "načrtovano provokacijo" ruskih tajnih služb. Kot je dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Mikhailo Podoljak, poskuša Rusija destabilizirati moldavsko regijo Pidnestrja. "Če pade Ukrajina, bodo ruske čete pred vrati Kišinjeva," je opozoril, a dodal, da je tu tudi dobra novica: "Ukrajina bo zagotovila strateško varnost regije. Toda delati moramo kot ekipa."

"Enote ruskih oboroženih sil so v polni bojni pripravljenosti," je medtem na družbenem omrežju objavil generalštab ukrajinskih oboroženih sil. Poleg tega so v povišani pripravljenosti tudi varnostne sile moldavskih separatistov, so še navedli v sporočilu. Moldavska separatistična regija je medtem obtožila Kijev, da je Ukrajina tista, ki je organizirala eksplozije. V Kijevu so obtožbe zavrnili in dejali, da je ruska tajna služba FSB želela vključiti Pridnestrje v rusko vojno proti Ukrajini.

Moldavske oblasti v Kišinjevu so zaradi incidenta zaskrbljene: "Namen tega incidenta je ustvariti izgovor za zaostrovanje varnostnih razmer v pokrajini Transnistrija, ki ni pod nazorom ustavne oblasti," je v izjavi dejal moldavski zunanji minister, predsednica države pa je sklicala zasedanje sveta za nacionalno varnost.  

Vodstvo Pridnestrja pa je sporočilo, da bodo kmalu sprejeli odločitve za zaščito interesov republike. Stopnja ogroženosti zaradi nevarnosti terorističnih napadov je dvignjena na rdečo raven, skrbijo jih napadi na infrastrukturo in državne institucije, je dejal predsednik regije Vadim Krasnoselski. Moldavska predsednica Maia Sandu je medtem v odziv na dogodke sklicala sejo sveta za nacionalno varnost in okrepila varnostne ukrepe. Državljane je pozvala, naj ostanejo mirni in pomirila, naj se počutijo varne. Oblasti pa je pozvala, naj okrepijo patrulje in preglede vozil v bližini Pridnestrja ter poostrijo ukrepe javne varnosti in zaščite kritične infrastrukture.

Tiraspol
Tiraspol FOTO: AP

Strateška lokacija ob ukrajinski meji

Transistrija je ozek pas ozemlja, stisnjen med preostankom Moldavije in Ukrajino, ki ima površine približno toliko kot Dolenjska. Že od leta 1992 območje, znano tudi kot Pridnestrje, nadzirajo proruski separatisti, ki so ob močni podpori Moskve razglasili neodvisnost od Moldavije in oklicali odcepljeno Pridnestrsko republiko. Večmesečna vojna je terjala več sto žrtev.

Rusija ima tam zdaj nameščenih 1500 vojakov, ki jih imenujejo "sile za ohranjanje miru", toda krepijo se bojazni, da bi jih lahko uporabili za invazijo v Ukrajino iz jugozahodne smeri, predvsem za napad na tretje največje ukrajinsko mesto, pristaniško Odeso.

Poročali smo že, da je visok ruski general Rustam Minekajev prejšnji teden dejal, da si bo ruska vojska prizadevala prevzeti popoln nadzor nad vzhodom in jugom Ukrajine. Obenem je omenil, da bi nadzor nad jugom Ukrajine omogočil tudi pomoč proruskim separatistom v Pridnestrju v Moldaviji, češ da tam prav tako opažajo primere zatiranja rusko govorečega prebivalstva. Kremelj svojo ofenzivo na Ukrajino, ki jo je začel 24. februarja, sicer predstavlja prav kot operacijo za zaščito rusko govorečega prebivalstva.

ZDA so sicer v preteklosti že opozorile, da si se ruske sile lahko lotile lažnih "false-flag" operacij, ki bi jim nato služile kot izgovor, da vdrejo na ozemlje drugih držav.  

Kot bi se čas ustavil v Sovjetski zvezi

Na območju Transnistrije živi 470.000 prebivalcev, delež etničnih Rusov je visok, ruski jezik prednjači skoraj v celoti.  Tuji novinarji in fotoreporterji, ki so obiskali območje, so poročali, da gre dejansko za državo v državi, saj z Moldavijo nima praktično nič skupnega. Pridnestrsko republiko od preostanka moldavskega ozemlja deli reka Dnester.

Kot bi stopili v časovni stroj, pravijo. Mimo socialističnih naselij iz časa Sovjetske zveze vozijo vozila ruske izdelave, postavljena so obeležja Lenina, astronavta Jurija Gagarina, ruskih generalov, vojakov, tankov in vojaških MIG-ov. Povsod vihrajo ruske zastave in rdeče-zelene, ki so simbol Pridnestrske republike, moldavskih ni nikjer. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou