Ukrajina

Eksplozije v Kijevu, Nato: Ukrajino smo pripravljeni podpirati tudi več let

Kijev, 28. 04. 2022 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Maja Račič, STA, Maja Pavlin
Komentarji
9

Ruske sile so po navedbah generalštaba ukrajinske vojske znatno pospešile napade na vzhodu Ukrajine, od koder poročajo o smrtnih žrtvah tudi med civilisti. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je dejal, da so pred ukrajinsko vojsko izjemno težki tedni, in opozoril pred velikim uničenjem v prihajajoči ruski ofenzivi na vzhodu države. Nato je sicer zagotovil, da je pripravljen Ukrajino podpirati tudi več let, nemški parlament pa je z veliko večino podprl skupni predlog vladajoče koalicije in opozicijskih konservativcev o dobavi težkega orožja Ukrajini. Kremelj je medtem dejal, da dobave orožja Ukrajini ogrožajo evropsko varnost. V času obiska prvega moža ZN so medtem v Kijevu odjeknile nove eksplozije.

Severnoatlantsko zavezništvo Nato je v vojni proti Rusiji pripravljeno več let ohranjati podporo Ukrajini, vključno s pomočjo pri prehodu z zastarelega sovjetskega orožja na sodobnejše zahodno orožje in sisteme, je dejal generalni sekretar Jens Stoltenberg. "Pripravljeni moramo biti dolgoročno," je dejal Stoltenberg, ki je opozoril, da obstaja možnost, da se bo vojna zavlekla in tako trajala tudi več mesecev ali celo leta.

Poveljnik Nata je dejal, da bo Zahod na ruskega predsednika Vladimirja Putina še naprej izvajal pritisk ter prek sankcij ter gospodarske in vojaške pomoči Kijevu poskušal ustaviti rusko invazijo na Ukrajino, poroča Reuters.

Med obiskom Antonia Guterresa so v Kijevu odjeknile eksplozije.
Med obiskom Antonia Guterresa so v Kijevu odjeknile eksplozije. FOTO: AP

Večina težkega orožja, ki so ga države Nata do zdaj poslale Ukrajini, je orožja sovjetske izdelave, ki je še vedno v zalogah vzhodnoevropskih držav članic Nata, vendar pa so ZDA in nekatere druge zaveznice Kijev že začele oskrbovati tudi z zahodnimi howitzerji oz. havbicami.

Poslanci bundestaga so medtem s 586 glasovi podprli predlog, ki so ga skupaj vložile tri vladajoče koalicijske stranke socialdemokrati (SPD), Zeleni in liberalci (FDP) ter opozicijska konservativna unija (CDU/CSU). Proti je glasovalo sto poslancev, sedem se jih je vzdržalo.

Poslanci so vlado kanclerja Olafa Scholza pozvali, naj "nadaljuje in, kjer je mogoče, pospeši dobavo potrebne opreme Ukrajini in tudi razširi dobavo na težko orožje in kompleksne sisteme". Zmožnost Nemčije za obrambo pri tem ne sme biti ogrožena, so še opozorili.

Uničenje v Irpinu
Uničenje v Irpinu FOTO: Profimedia

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je pred dnevi potrdila poročanje medijev, da se je Berlin odločil neposredno v Ukrajino poslati oklepnike s protiletalskim orožjem tipa gepard, potem ko je postal tarča ostrih kritik zaradi svojega obotavljanja pri pošiljanju težkega orožja v Ukrajino. Ob tem je priznala, da so zaloge orožja nemške vojske nizke, zato se bodo obrnili na nemške proizvajalce orožja.

Sopredsedujoča poslanske skupine Zelenih Britta Hasselmann je v tokratni razpravi pred glasovanjem rusko invazijo na Ukrajino označila za očitno kršitev mednarodnega prava, Ukrajina pa da ima po njenem "neomejeno pravico do samoobrambe". Vodja poslanske skupine FDP Christian Dürr je prav tako bil mnenja, da je odobritev tako neposredne kot posredne dobave težkega orožja Ukrajini pravilna.

Scholzeva vlada je v bundestagu prejela tudi izrecno podporo za vse dosedanje korake, vključno s sankcijami proti Rusiji, pomočjo pri preiskavah vojnih zločinov in prestrukturiranjem nemške infrastrukture, da ne bo več odvisna od ruske oskrbe z energijo.

Kremelj: Dobave orožja Ukrajini ogrožajo evropsko varnost

Dobave orožja Ukrajini ogrožajo evropsko varnost, je dejal govorec Kremlja Dmitrij Peskov. "Trend zalaganja Ukrajine in drugih držav z orožjem, vključno s težko oborožitvijo, to so dejanja, ki ogrožajo varnost na celini in povzročajo nestabilnost," je dejal novinarjem v Moskvi.

Govorec Kremlja je to dejal v odzivu na izjave britanske zunanje ministrice Liz Truss, ki je v sredo pozvala ukrajinske zaveznike naj pomagajo Ukrajini, tako da okrepijo proizvodnjo vojaške opreme, vključno s tanki in letali.

Ukrajinski predsednik sicer že od začetka vojne zahodne zaveznike poziva, naj Ukrajini pošljejo čim več težkega orožja, a mnoge države, v strahu, da bi vojna v Ukrajini lahko prerasla v bolj neposreden obračun med Rusijo in zvezo Nato, ostajajo zadržane do takšnih pošiljk.

V Kijevu eksplozije ravno v času obiska Guterresa

V ukrajinski prestolnici sta odjeknili dve eksploziji, poročajo tuji mediji. To je potrdil tudi tamkajšnji župan Vitalij Kličko, ki je dejal, da so bile v napadu poškodovane najmanj tri osebe.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je napad na Kijev označil "gnusno dejanje barbarstva", s katerim da Rusija znova dokazuje svoj odnos do Ukrajine, Evrope in celotnega sveta.

Prav v času eksplozij se je sicer v ukrajinski prestolnici mudil tudi prvi mož Združenih Narodov Antonio Guterres. Združeni narodi so že potrdili, da je njegova ekipa na varnem. 

Medtem je raketne napade obsodil tudi ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov, ki je dejal: "To je napad na varnost generalnega sekretarja in tudi napad na svetovno varnost."

 Novi napadi terjali več smrtnih žrtev, umrl tudi en Britanec

Ruski okupator napada tako rekoč z vseh strani in obstreljuje cilje, je sporočil generalštab ukrajinske vojske. Moskva koncentrira dodatne sile v bližini Izjuma na območju Harkova s ciljem obkoliti ukrajinske branilce na vzhodu države, so pojasnili v Kijevu.

Nasprotnik si predvsem še vedno prizadeva za popoln nadzor nad območji Lugansk in Doneck, da bi vzpostavil kopenski koridor do črnomorskega polotoka Krim. Po podatkih Kijeva ruske oborožene sile še naprej uporabljajo letališče Melitopol na območju Zaporožja kot oporišče za svoja bojna letala in helikopterje.

Ruski vojaki v Hersonu
Ruski vojaki v Hersonu FOTO: Profimedia

Guverner Luganska Serhij Hajdaj je na spletnem kanalu Telegram poročal o hudem uničenju v mestih Lisičansk in Popasna, kjer se odvijajo spopadi. V ruskih napadih na območju Luganska so bili v enem dnevu ubiti štirje ljudje, štirje pa ranjeni. Ruska vojska je z zračnimi napadi in topništvom več desetkrat obstreljevala civilne cilje.

O smrtnih žrtvah poročajo tudi iz regije Harkov. Tam so po navedbah ukrajinskih virov v obstreljevanju umrli najmanj trije ljudje, šest pa je bilo ranjenih, med njimi tudi 14-letni otrok. Lokalne oblasti so za smrt med civilisti v noči na danes okrivile rusko stran, je na spletni strani poročal nemški časnik Der Spiegel.

Medtem je britansko zunanje ministrstvo potrdilo smrt britanskega državljana. Sporočili so še, da je še en Britanec pogrešan. Predvidevajo, da sta se oba Britanca kot prostovoljca pridružila ukrajinskimi silam v boju proti ruskemu okupatorju, vendar pa tega oblasti za zdaj še niso uspele zagotovo potrditi.

Tudi iz mesta Herson, ki je po trditvah ruske strani v njenih rokah, so medtem poročali o več eksplozijah. Odjeknile naj bi v bližini televizijskega centra, so poročali ukrajinski mediji. Izbruhnil naj bi tudi požar, a podrobnosti niso znane.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je v sredo dejal, da v spopadih z ruskimi silami ukrajinsko vojsko čakajo izjemno težki tedni.

Izvedba usposabljanja in logistike zahtevata čas, je Reznikov zapisal na Facebooku. "Rusija je že zbrala svoje sile za obsežno ofenzivo na vzhodu Ukrajine. V prihodnjih dneh bomo potrebovali vso našo odpornost in izjemno enotnost," je Ukrajincem položil na dušo Reznikov.

Rusija ne bo zmagala, bo pa poskušala Ukrajini povzročiti čim večjo škodo, je prepričan. "Na žalost bomo še izgubili pripadnike naših sil, preden bomo dosegli zmago. Še bo prišlo do uničenja in bolečih žrtev," je opozoril. Ob tem je še dodal, da bodo prihodnji dogodki odločili prihodnost naše države.

Rusija se v okviru svoje invazije na Ukrajino sedaj osredotoča na vzhod in jug države, medtem ko vojna vstopa v tretji mesec. Kijev je priznal, da so ruske sile v minulih dneh dosegle uspeh na vzhodu Ukrajine, kjer so v regiji Donbas zavzele več vasi.

Dobra novica na območju Černobila: Rahlo povečano sevanje za zdaj ne predstavlja nevarnosti za okolje ali ljudi

Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) je po obisku Černobila sporočila dobro novico. Po ovrednotenju in spremljanju ravni sevanja na območju je generalni direktor Rafael Grossi dejal, da je po ruski invaziji območja prišlo le do rahlega povečanja ravni sevanja okoli izkopanih območij. "Trenutno to ne predstavlja velike nevarnosti za okolje ali ljudi," je dejal.

Ruske sile so že v začetku invazije zavzele območje Černobila, zaradi česar je bilo spremljanje ravni sevanja oteženo. A od takrat je območje ponovno prešlo pod nadzor Ukrajine. Skupini IAEA je zdaj prvič od takrat uspelo priti na območje, kjer so ocenili razmere.

Nevarnost nastanka epidemij

V Mariupolu je ujetih še okoli 100.000 prebivalcev, ti pa so v smrtni nevarnosti, so opozorile mestne oblasti. Nevarnost jim namreč predstavljajo tudi "srednjeveške" in "nehigienske" razmere, v katerih so se znašli civilisti, poroča BBC. "Z otoplitvijo vremena bi se lahko kmalu pojavile hude in smrtonosne epidemije," so opozorili.

Mestni svet Mariupola je ob tem navedel, da bi se lahko na območjih zaradi poslabšanih zdravstvenih razmer pojavile epidemije kolere ali griže. Poleg otoplitve pa bi k njihovemu pojavu lahko možno prispevala tudi pod ruševinami trohneča trupla in pomanjkanje pitne vode ter hrane. "Okupatorji ljudem niso zmožni zagotoviti hrane, vode ter zdravil, ali pa si tega niti ne želijo," je dejal župan Mariupola Vadim Bojčenko ter ponovno pozval k evakuaciji celotnega Mariupola.

"Do zdaj so onemogočili vse poskuse evakuacije, a brez evakuacijskih poti, bodo ljudje umrli," je dodal. 

ZN v Ukrajini o pripravah na evakuacijo iz Mariupola

Predstavnica Združenih narodov v Ukrajini je povedala, da se pripravlja evakuacija iz obkoljenega ukrajinskega pristaniškega mesta Mariupol, kjer so po navedbah Kijeva ujeti tako civilisti kot ranjeni vojaki. Hkrati pa so borci ukrajinskega bataljona Azov pozvali vlado k nadaljnji pomoči. "Odhajam v Zaporožje, da pričnem s pripravami na evakuacijo iz Mariupola. ZN so popolnoma mobilizirani in pripravljeni, da bi pomagali reševati ukrajinska življenja in ljudem v stiski," je na spletu zapisala koordinatorka ZN v Ukrajini Osnat Lubrani.

Satelitski posnetki uničenja na območju jeklarne Azovstal
Satelitski posnetki uničenja na območju jeklarne Azovstal FOTO: AP

Medtem pa so borci ukrajinskega bataljona Azov v dramatičnem pozivu iz jeklarne v Mariupolu, ki ga obkrožajo ruske enote, pozvali vlado v Kijevu k pomoči. "Vojaško-politično vodstvo pozivam, naj sprejme odločne ukrepe za prekinitev blokade ali evakuacijo vseh, ki upajo in verjamejo v svojo domovino," je v videoposnetku dejal namestnik poveljnika Svjatoslav Palamar.

Poročal je tudi o novih silovitih napadih in zatrdil, da je Rusija odvrgla ogromno količino fosfornih bomb, katerih uporaba je sicer prepovedana. Pri tem je še dodal, da se borci v mestu vse pogosteje sprašujejo, zakaj Kijev ne izpolnjuje svojih obljub. Rusija je že večkrat obtožila bataljon, v katerem prevladujejo nacionalisti, vojnih zločinov, ni pa še predložila nobenih dokazov. Po navedbah ruskih oblasti je preostanek močno uničenega Mariupola po tednih spopadov že pod ruskim nadzorom.

Po ocenah Azovskega bataljona je Rusija samo v Mariupolu od začetka vojne izgubila za 162 milijonov dolarjev vojaške opreme. Strelivo in uporaba bojnih letal pa naj bi stala še dodatnih 288 milijonov dolarjev. S tem denarjem bi lahko Rusija zgradila šole in klinike ter zagotovila udobno življenje upokojencem, a se je Kremelj odločil, da bo denar porabil za uničenje Mariupola, je dejal Palamar.

"Rusija s svojimi energenti izsiljuje Evropo"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem novem nočnem nagovoru poudaril, da Rusija s svojimi viri energenti izsiljuje Evropo. Njihova odločitev, da prekinejo dobavo plina Poljski in Bolgariji, je pokazala, da "nihče v Evropi ne more računati na to, da bo ohranil normalno gospodarsko sodelovanje z Rusijo", je prepričan. Rusiji je očital energetsko izseljevanje ter uporabo plina in trgovine kot orožij proti Evropi.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

"Rusija ne izkorišča le plina, temveč vse gospodarske panoge kot svoje orožje. Samo čaka trenutek, ko to orožje lahko uporabi," meni Zelenski. Po njegovih besedah Rusija vidi združeno Evropo kot tarčo in prej ko se bodo vsi na Stari celini strinjali, da ne morejo oziroma ne smejo biti gospodarsko odvisni od Rusije, prej bo dosežena stabilnost.

Bolgarija je sicer od takrat sporočila, da lahko nadomesti celotno dobavo plina iz Rusije ter da se to zimo ne bo soočila s pomanjkanjem plina. "Celotno oskrbo z ruskim plinom lahko nadomestimo z oskrbo s plinom iz južnega plinskega koridorja ter z dobavo utekočinjenega zemeljskega plina iz Grčija in Turčije. Ta načrt se trenutno tudi že izvaja," je dejal bolgarski finančni minister Assen Vasilev.

Je pa Zelenski ponoči tudi pozdravil odločitev Evropske komisije, da za leto dni ukine vse carine in kvote za ukrajinski izvoz. Po njegovem bo to pomagalo stabilizirati trge in podpreti ukrajinsko gospodarstvo v času krize. Rusija po njegovem želi izzvati krizo svetovnih cen in ustvariti kaos na vseh osnovnih trgih, še posebej na trgu hrane.

V še eni kritiki na račun Moskve ji je Zelenski očital odgovornost za vrsto eksplozij v Pridnestrju, separatistični regiji v Moldaviji na meji z Ukrajino, ki je pod nadzorom Rusije. Prepričan je, da za serijo napadov tam dejansko stojijo ruske tajne službe in ne Ukrajina, kot skušajo to predstaviti v Moskvi.

Glede dogajanja na terenu je medtem povedal, da glavnina bojev še naprej poteka na vzhodu države – v obleganem Mariupolu in na območju Marinke, Popasne, Severodonecka, Izjuma, Rubižne, Dniprorudne in Melitopola.

Moskva načrtuje uvedbo rublja na ukrajinskem območju pod ruskim nadzorom

Proruske oblasti regije Herson na jugu Ukrajine nameravajo na območju, ki je skoraj v celoti pod nadzorom ruskih sil, v prihodnjih dneh uvesti rusko valuto rubelj, je danes dejal predstavnik civilno-vojaške uprave te regije Kiril Stremousov. Po njegovih besedah naj bi rubelj ukrajinsko grivno v celoti zamenjal v nekaj mesecih.

Namestnik vodje Moskvi zveste civilno-vojaške uprave regije Herson je napovedal, da bodo s 1. majem uvedli rubelj za pomoč upokojencem in državnim uslužbencem. Popoln prehod na rusko valuto je predviden v štirih do petih mesecih, je po poročanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti dejal Stremousov. Pojasnil je še, da bo v veljavi štirimesečno prehodno obdobje, ko se bo še uporabljala ukrajinska valuta grivna. Njegove napovedi še ni potrdil noben visoki ruski uradnik, pri tem izpostavlja francoska tiskovna agencija AFP.

Rublji
Rublji FOTO: Adobe Stock

Ukrajinska varuhinja človekovih pravic Ljudmila Denisova je te načrte obsodila kot "dejanje aneksije" in obtožila ruske sile, da "stradajo prebivalce Hersona z blokiranjem humanitarne pomoči" v tem mestu. "Uvedba ruskega rublja v regiji Herson je še ena huda kršitev mednarodnega prava s strani Rusije," je opozorila.

Denisova je danes na družbenem omrežju Telegram zapisala tudi, da so Rusi "v južni ukrajinski regiji Herson ugrabili vodje 35 od 49 upravnih enot" in dodala, da "ruska vojska ugrablja in muči prebivalce začasno zasedenega ukrajinskega ozemlja ter pleni svetovno kulturno dediščino".

Rusija je v začetku tedna sporočila, da je prevzela nadzor nad celotno južno regijo Herson, vključno z njeno istoimensko administrativno prestolnico, ki je padla v roke ruskih enot kmalu po začetku invazije 24. februarja.

Stremousov je ob tem dejal še, da se območje Hersona ne bo več vrnilo pod okrilje Ukrajine. "Vprašanje vrnitve regije Herson nacistični Ukrajini ne pride v poštev," je izjavil. Zatrdil je tudi, da referenduma o statusu te južne regije ne bo. Vlada v Kijevu je namreč pred tem opozorila, da Rusija v Hersonu načrtuje referendum po vzoru ukrajinskih separatističnih regij Doneck in Lugansk.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou