Ukrajina

Ukrajinska vojska objavila umik iz Lisičanska

Lisičansk, 03. 07. 2022 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
0

Tako Rusija kot Ukrajina sta še do nedavnega trdili, da imata nadzor nad pomembnim strateškim mestom na vzhodu Ukrajine, v katerem so več tednov potekali hudi spopadi. Rusko obrambno ministrstvo pa naj bi zdaj predsedniku Vladimirju Putinu namenilo besede: "Celotna regija Lugansk je osvobojena." Ruske in separatistične sile so prevzele popoln nadzor nad mestom Lisičansk, je po poročanju ruskih medijev še sporočilo ministrstvo. Že pred tem je sicer sporočilo, da so ruske sile obkolile mesto ter da v njem potekajo boji. Ukrajinska vojska je zdaj sporočila, da se je po več tednih silovitih bojev umaknila iz Lisičanska.

Pod čigavim nadzorom je Lisičansk? Rusko obrambno ministrstvo je zdaj sporočilo, da so ruske in separatistične sile prevzele popoln nadzor nad Lisičanskom. Ruskemu predsedniku pa je ruski obrambni minister sporočil: "Celotna regija Lugansk je osvobojena." 

Da se je ruskim silam uspelo prebiti v center mesta, so ruski mediji poročali že v soboto pozno zvečer. A Ukrajina je vztrajala, da mesto še ni padlo, čeprav so pod intenzivnim granatiranjem. Ruska tiskovna agencija TASS, pa je v nedeljo dopoldan poročala, da so ruske enote obkolile mesto.

Po spletu je zakrožilo tudi več fotografij in posnetkov ruske vojske v centru mesta. Tudi proruski separatisti trdijo, da so uspešno vstopili v mesto in dosegli njegovo središče. Na uničenem upravnem središču mesta naj bi razobesili tudi sovjetsko zastavo, vendar BBC tega ni mogel neodvisno preveriti. Veleposlanik proruske odcepljene Ljudske republike Lugansk Rodion Mirošnik je za rusko televizijo že pred sporočilom obrambnega ministrstva dejal, da je Lisičansk zdaj pod njihovim nadzorom, vendar da še ni osvobojen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Nadaljevanje obrambe mesta bi imelo usodne posledice. Da bi zaščitili življenja ukrajinskih branilcev, je bila sprejeta odločitev o umiku," je v izjavi, objavljeni na družbenih omrežjih, zapisala ukrajinska vojska. Obenem je spomnila na veliko premoč ruskih sil tako v številu borcev kot v njihovi opremi in orožju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je sicer predsednika Vladimirja Putina, vrhovnega poveljnika ruskih oboroženih sil, pred tem danes obvestil, da je Rusija zasedla Lisičansk in tako "osvobodila" celotno regijo Lugansk.

A v Kijevu so to zavrnili. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je še popoldne na novinarski konferenci ob obisku avstralskega premierja Anthonyja Albaneseja dejal, da "ne moremo reči, da je Lisičansk pod ruskim nadzorom". "Potekajo boji na obrobju," je dodal. Obenem je posvaril, da obstaja "tveganje", da celotna regija Lugansk dejansko pade pod rusko zasedbo.

Nadzor nad regijama Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine je sicer že od samega začetka eden poglavitnih ciljev ruske invazije na Ukrajino. Lisičansk z okoli 100.000 prebivalci je bil po padcu Severodonecka še zadnje večje mesto v regiji Lugansk v rokah ukrajinskih sil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Proruski separatisti v Ukrajini so že v soboto sporočili, da so njihove sile ob pomoči Rusije Lisičansk popolnoma obkolile. Ukrajinska vojska je te navedbe zavrnila in zatrdila, da se boji za mesto nadaljujejo in da zaenkrat ostaja pod njenim nadzorom.

Lisičansk je sicer zadnje mesto v regiji Lugansk, v katerem naj bi oblast še vedno ohranjala Ukrajina. Prejšnji mesec je po večtedenskih hudih napadih Rusija uspela zavzeti sosednji Severodoneck, svoje sile pa je nato usmerila v to drugo mesto.

Ruske sile v Ukrajini obstreljujejo Slovjansk

Ruske sile obstreljujejo mesto Slovjansk v regiji Donbas, je sporočil župan mesta Vadim Liak. Deli mesta so v plamenih, umrlo je najmanj šest ljudi, še vsaj 15 je ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije. Slovjansk in Kramatorsk sta edini preostali večji mesti v regiji Doneck, ki sta še v rokah ukrajinskih sil.

Tiskovna predstavnica regije Doneck Ova Ignačenko je ukrajinskim medijem povedala, da je bilo ubitih najmanj šest ljudi, 15 pa jih je bilo ranjenih. Slovjansk ima sicer okoli 125.000 prebivalcev in leži ob strateško pomembni avtocesti M03.

Gre za naslednje večje mesto, ki je na poti ruskih sil ob pritisku proti zahodu Donbasa, potem ko naj bi Rusija danes po lastnih navedbah zasedla strateško ključno mesto Lisičansk in s tem celotno regijo Lugansk.

Napadi se vrstijo tudi na Kramatorsk južno od Slovjanska.

Eksplozije v ruskem obmejnem mestu

Najmanj tri osebe pa so umrle v eksplozijah v ruskem mestu Belgorod, ki leži blizu ukrajinske meje, je povedal regionalni guverner Vjačeslav Gladkov. Eksplozije so delno uničile 11 stanovanjskih zgradb in najmanj 39 zasebnih hiš, je dejal ter dodal, da so se ob eksplozijah aktivirali sistemi zračne obrambe. Po navedbah guvernerja so bile v napadih ubite najmanj tri osebe, še vsaj štirje pa so ranjeni, med njimi desetletni deček.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je sporočil, da je ruska zračna obramba sestrelila tri rakete Točka-U, ki so jih na mesto Belgorod izstrelili "ukrajinski nacionalisti". Potem ko so bile ukrajinske rakete uničene, naj bi ostanki ene od njih padli na stanovanjsko hišo.

Poleg tega naj bi Rusi sestrelili še dva ukrajinska drona TU-143, opremljena z eksplozivom, katerih tarča je bilo mesto Kursk, prav tako blizu meje z Ukrajino. Ukrajina se na poročila in obtožbe o napadu zaenkrat ni odzvala, neodvisno pa jih ni mogoče preveriti.

Rusija je Ukrajino napadla 24. februarja, pri tem pa trdila, da želi le demilitarizirati in denacificirati državo. Potem ko se je Ukrajina približala Natu, je bilo ubitih ali ranjenih na tisoče civilistov in borcev, vsaj 12 milijonov ljudi pa je bilo primorano zapustiti svoje domove.

Zahodne države so se odzvale s sankcijami zoper državo okupatorjev, Ukrajini pa so namenile humanitarno pomoč ter tudi vojaško orožje.

Z napadi se borijo tudi v drugih ukrajinskih mestih

Ponoči je več deset eksplozij odjeknilo tudi v južnem ukrajinskem mestu Melitopolj v regiji Zaporožje, ki je že dlje časa v rokah ruskih sil. Po navedbah ukrajinskega župana tega mesta Ivana Fjodorova, je bila ena od štirih tamkajšnjih ruskih vojaških baz tarča okoli 30 izstrelkov in je uničena. Kot je še sporočil Fjodorov, so bili v napadu uničeni vojaška oprema in več skladišč goriva, zato so se eksplozije nadaljevale še ure po samem napadu.

Ruska vojaška uprava v mestu je napad na Melitopolj potrdila, a dodala, da so ukrajinske rakete zadele več stanovanjskih hiš ter vlak, ki je v mesto prevažal hrano.

Južno mesto Mikolajev, ki leži na ključni poti do pristaniškega mesta Odesa, se prav tako sooča s hudimi napadi. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so njihove zračne sile uspele uničiti pet ukrajinskih poveljniških točk in več odlagališč streliva. Eksplozije so se zgodile dan po tem, ko je Ukrajina Rusijo obtožila, da je v raketnem napadu na stanovanjski blok v Odesi ubila več kot 20 ljudi.

Kasneje v soboto je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko dejal, da je zračna obramba njegove države sestrelila ukrajinske rakete, vendar ni navedel, kje. "Provocirajo nas. Pred nekaj dnevi je bil z ozemlja Ukrajine izveden poskus napada na vojaške objekte na beloruskem ozemlju. A na srečo je protiletalskim sistemom Pancir uspelo prestreči vse rakete," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.