Ukrajina

Junaki vojne, ki v domove pošiljajo luč in odganjajo mraz

Kijev, 13. 01. 2023 21.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi eksplozij uničena okna v nadzorni sobi ukrajinske elektrarne so prekrita z ivernimi ploščami in vrečami peska, da so operaterji, ki 24 ur na dan bdijo nad zasloni in merilniki, vsaj malo manj izpostavljeni smrtonosnim šrapnelom. Prej neizpostavljeni delavci v energetskem sektorju so zdaj postali junaki vojne, ki v mrzle domove širom Ukrajine pošiljajo vsaj malo svetlobe in toplote.

Elektrarna v Ukrajini
Elektrarna v Ukrajini FOTO: AP

"Dokler bomo opremo lahko popravljali, bomo delali," je za Associated Press zagotovil direktor ene izmed elektrarn v Ukrajini. AP njenega imena ali lokacije ne razkriva, saj je Kijev opozoril, da bi take podrobnosti lahko pomagale ruski vojski pri načrtovanju napadov. Zaradi varnosti prav tako ne navajajo polnih imen direktorja ali ostalih zaposlenih.

Ker elektrarna brez ključnih delavcev ne more delovati, so operaterji dobili neprebojne jopiče in čelade, ki si jih nadenejo med obstreljevanjem, da lahko ostanejo na svojih mestih in se ne pridružijo ostalim, manj pomembnim članov osebja v zaklonišču.

Delavci
Delavci FOTO: AP

Zaščitili so tudi dragocene transformatorje, vsaj tiste, ki še delujejo. S pomočjo betonskih blokov so zgradili zaščitne pregrade, s katerimi skušajo povečati možnosti, da bodo prestali tudi naslednji ruski napad.

Vsak zračni napad povzroči več škode in za seboj pusti več kraterjev ter lukenj v že tako poškodovanih zidovih, hkrati pa povečuje skrbi, koliko časa bodo delavci še lahko skrbeli za ogrevane in svetle domove ob zimskih temperaturah pod lediščem.

Kraterji
Kraterji FOTO: AP

Čeprav zaloge rezervnih delov kopnijo, za zdaj še vedno ohranjajo pretok električne energije in vsak dodaten vat, ki ga spustijo v omrežje, kljubuje že skoraj 11-mesečni invaziji ruskega predsednika Vladimirja Putina in prizadevanjem njegove vojske, da zimo zaostrijo tako, da Ukrajince pahnejo v mraz in temo, pišejo pri AP-ju.

Elektrika za Ukrajince predstavlja upanje in delavci ne pustijo, da bi to upanje umrlo. Številni tam delajo že vrsto let, zato zanje to ni samo poslopje, kjer se proizvaja elektrika. Z bolečino spremljajo njeno sistematično uničevanje. "Elektrarna je kot organizem, vsak organ ima svojo nalogo. Toda preveč organov je že poškodovanih," opozarja Oleg, ki tam dela že 23 let.

Mikola, ki je tam še dlje, 36 let, je doživel enega izmed napadov: "Okenska stekla so v trenutku popokala in izpod stropa se je usul prah," opisuje. Da bi lahko takoj ocenil škodo, si je nadel zaščitno opremo in stekel ven namesto v zaklonišče. "Ni nas strah zase. Bolj nas skrbi za opremo, ki je potrebna za zagotavljanje svetlobe in toplote," pravi.

Elektrarna, ki jo je obiskala AP-jeva ekipa, je bila že večkrat napadena in je hudo poškodovana. Kljub temu še vedno napaja številne domove in industrijo, čeprav je njena zmogljivost zdaj znatno manjša, kot je bila pred začetkom invazije, opozarjajo delavci.

"Zdi se, da se rusko raketno osebje sproti uči in prilagaja svojo taktiko, da povzroči več škode," pravi Oleg. Opisuje, da so rakete prej eksplodirale pri tleh in za seboj puščale kraterje v zemlji, zdaj pa eksplodirajo že v zraku in povzročijo več škode na infrastrukturi.

Takoj, ko je spet varno, se ekipe lotijo popravil. "Osupljiv cikel uničenja in ponovnega rojstva," povzema AP. "Rusi bombardirajo, mi obnavljamo, oni spet bombardirajo in mi obnavljamo," pravi Oleg. "Obnavljali bomo, dokler bomo imeli s čim popraviti," dodaja.

Popravila
Popravila FOTO: AP

Dolg niz ruskih napadov z raketami in droni je od septembra uničil ali poškodoval že približno polovico ukrajinskega energetskega sistema, pravijo v Kijevu. Nenehni izpadi elektrike so postali običajni po vsej državi, več deset milijonov ljudi se zdaj preživlja zgolj z občasno dobavo elektrike, včasih le po nekaj ur na dan. Zaradi tega je morala Ukrajina prenehati izvažati elektriko na Slovaško, v Romunijo, na Madžarsko, Poljsko in v Moldavijo.

Rusija pravi, da želijo z napadi oslabiti ukrajinsko obrambo, zahod pa odgovarja, da so izpadi elektrike, zaradi katerih trpi civilno prebivalstvo, vojni zločin.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rains
14. 01. 2023 13.04
-1
Rusija je 2014 na čelu Ukrajine izgubila svojo lutko Yanukoviča in je takoj še istega leta napadla Ukrajino z vojaškim vdorom na Krim. Izgubili so Ukrajino zahodu in poti nazaj ni več. Zdaj imajo samo še Belorusijo kjer imajo še lutko Lukašenka. Njega pa belorusko ljudstvo ne podpira prav dosti. Čakajte, da slej ko prej še Lukašenko pade in se ljudstvo Belorusije obrne na zahod. Rusi bodo čisto zblazneli in zagotovo spet zakuhali kakšno vojno! Belorusijo je vredno pazljivo spremljati.
Blokiran Drugi Človek
14. 01. 2023 13.06
-2
Kokr sm reku... rusija se spravlja na šibkejše lih tko kt tvoja ljubljena amerika🤡🤡🤡
Rains
14. 01. 2023 13.09
+2
No evo tako poštenost spoštujem. Sam sprenevedanja ne maram.
SREBRNIBREG.
14. 01. 2023 16.17
+0
FaTa Albanka
14. 01. 2023 12.28
+3
Jaz sm do skoraj navijal za ruse samo sm ugotovil da nima vec smisla se ubadat moje zivljenje bo isto kdorkoli zmaga vpliva pa tak nimamo , brezveze
SAMO JEZNI
14. 01. 2023 12.13
+4
V mariboru ukinili brezplačni prevoz v javnem prometu. Zakaj sploh so ga imeli ? Še vsi ostali plačujemo, naj še oni. Sicer pa Ukrajinci sami, ki so ostali izjavljajo (je bilo na TV) da naj se končno spravijo za pogajalsko mizo. Če bo zelenko dobil še nemške Leopard II tanke, vojne še dolgo ne bo konec. Površina Ukrajina pa bo "preorana". Tako je to, ko je biznis pomembnejši od človeških življenj. Aja, kje so zdaj tisti, ki so še lani zatrjevali, da Ruski vojaški stroj na kolenih ? Medtem, pa ukrajinska vojska v razsulu beži s fronte. Bedno, res bedno.
gozdar1
14. 01. 2023 12.26
-6
Ali pa se ruska vojska pobere nazaj v rusijo, konec vojne zagotovljen. Samo po vaše za ruse veljajo druga pravila.
Jon Bacek
08. 10. 2023 11.07
Pogajanj o miru ne bo, dokler svetovni policaj ne odobri. Podpisali so mirovni sporazum v Minsku, zatem je Johnson obiskal Kiev in Ukrajina je odstopila od mirovnega sporazuma.
Rains
14. 01. 2023 11.45
-8
Rusko fašistično agresijo in njihov imperializem je potrebno zaustaviti enkrat za vselej. Zahod jim je predolgo popuščal (Čečenija, Gruzija, Ukrajina 2014). Zdaj je dovolj. Upam da Ukrajinci dobijo še več orožja od NATA, ki ga rabijo, da spodijo okupatorja z njihove zemlje.
Blokiran Drugi Človek
14. 01. 2023 11.52
+2
Upaš, da ukrajinci dobijo orožje, zato da boš meu kje dnar služit s tem tipkanjem nebuloz...
SREBRNIBREG.
14. 01. 2023 12.07
+3
Končaj že enkrat s to fa šistično propagando, ker vam več nihče ne verjame. Napiši zakaj niso spoštovali podpisani sporazum iz Minska in kaj sta Merklova ter Holland glede tega sporazuma povedala in potem trosi neumnosti. Očitno si bil za to, da je jla napadla nas Slovence, ker smo se hoteli osamosvojiti kot sedaj podpiraš napadalce na katri so napadli tiste, ki so se prav tako hoteli osamosvojiti.
Animal_Pump
14. 01. 2023 12.22
-3
Primerjat samostojnost Slovenije z donbasom itd...je total mimo. Rusi imajo svojo državo...rusijo...zato lahko gredo tja, če jim ne paše v Ukrajini. Tako kot imajo albanci albanijo...in gredo lahko iz kosova tja. Slovenci imamonpa samo Slovenijo...Yuga je bila umetna tvorba,ki je razpadla. Tale napad rusov je bolj tako...kot bi Madžari v Prekmurju želeli svojo državo. Logično, da jim ne bi pustili. Tako ukrajinci tisti manjšini, ki se ne zna prilagajat...ne bodo dovolili neke države. A si dojel.
Blokiran Drugi Človek
14. 01. 2023 12.26
+4
Animal pump, ubistvu ni totalno mimo... celovitost in samostojnost ukrajine je v uprašaju, tako kot je je blo pr nam 91ga.... sam edina razlika je, da nas ni nihče zalagal, ker smo nepomembni in/ali nismo predstavljal dovolj velik dobiček, da bi se splačal...
SREBRNIBREG.
14. 01. 2023 12.27
+1
Kako je pa sestavljena Avstrija, Italija, Nemčija, Španija..., če ne isto kot je bila Jugoslavija? Vse dežele imajo svoje predsednike in svoje parlamente. Vse isto le ime je drugačno.
SREBRNIBREG.
14. 01. 2023 12.28
+3
In zakaj bi s svoje zemlje kjer živijo stoletja šli v drugo državo živet.
Animal_Pump
14. 01. 2023 12.33
+3
Dej no prosim...Juga je bila sestavljena iz več narodov skupaj...ki se niso in nikoli ne bodo razumeli med seboj...zato je prišlo tudi do krvave vojne. Če živiš v drugi državi se ji prilagodiš...oni se očitno niso. Se pravi, ko bodo albanci al pa srbi rekli...hocemo svojo državo Velenje..al pa Kranj...je to prav??? Nope...manjšina naj se prilagodi..al pa gre.
gozdar1
14. 01. 2023 12.35
+0
Dejansko imajo deli ruske federacije veliko več legitimne pravice se osamosvojiti, kot donbas, kjer rusi niso bili niti večina.
Animal_Pump
14. 01. 2023 12.39
+2
Jap...problem bo, ko se bo Čečenija spet začela osamosvajat...pa kakšen Dagestan, Inguštija...pa kaka Čuvašija. Sej bo.
SREBRNIBREG.
14. 01. 2023 12.43
+0
Pa ne rabiš na enem članku pod tremi nicki pisati.
Animal_Pump
14. 01. 2023 12.50
+0
Jaz imam od nekdaj samo enega. Umiri se deda.
SREBRNIBREG.
14. 01. 2023 12.54
+0
Ko bom deda ti povem. Laži pa komu drugemu ne meni.
Animal_Pump
14. 01. 2023 13.02
+0
Glej, če imaš sam več profilov...ni treba druge obtoževat. Deda sem ti pa rekel, ker imaš način razmišljanja in pisanja...kot moj dedek. Zato predvidevam, da si bolj star že.
Draža
14. 01. 2023 11.05
+9
Eu in Nato, največja krivca za stanje v Ukrajini,važen jim je dobiček od prodaje orožja.
Animal_Pump
14. 01. 2023 11.37
-3
Največji krivec je okupator. Naj gre domov pa se bo nehalo. A je rws težko dojet. Je pa logočno, da tistemu, ki je napaden pomagaš. Al bi morali okupatorju pomagat??
SREBRNIBREG.
14. 01. 2023 11.02
+7
To vojno je povzročilo nespoštovanje sprazuma iz Minska. Ve se kdo ga je podpisal in dal blagoslov nanj in kdo ga ni spoštoval. Merklova in Holland sta vse povedala in priznala.
Rains
14. 01. 2023 11.40
-5
To vojno so povzročili Putinovi apetiti po ukrajinskem teritoriju in po izboljšanju geostrateškega položaja in širitev vpliva Rusije v tem delu Evrope. Vsi ostali "razlogi" so samo pravljice za ta neumne.
Rains
14. 01. 2023 11.57
-3
Zakaj je Rusija leta 2014 vojaško napadla in okupirala Krim? Takrat še ni bilo vojne v Donbasu, niti nobenih Minskih sporazumov, ki bi se lahko kršili. Rusija je zasedla Krim izključno zaradi njenega imperializma. Vedeli so, da si izgubili lutko Yanukoviča na čelu Ukrajine, in Ukrajina ni bila več pripravljena dajat Rusom v najem Sevastopolove pomorske baze. In zato so jo Ruso NA SILO vzeli. Ker niso mogli uporabit izgovora o Donbasu ali pa izgovora o Minsk sporazumih, so pač uporabili izgovor, da je bil Krim "vedno ruski" in da ga je Hruščev "po pomoti" dal Ukrajini. Skratka vedno so imeli Rusu umazane izgovore za njihove vojne zločine.
Rains
14. 01. 2023 11.59
-2
Me zanima zakaj še glede Aljaske ne rečejo, da je bila "vedno ruska" in da je bila prodaja Ameriki "pomota". To si pa ne upajo, banditi.
SREBRNIBREG.
14. 01. 2023 12.17
+1
Krim je nazaj Rusiji pripadal v trenutku, ko je Ukrajina šla vstran od Rusije. Namreč tega je Ukrajina dobila za zvestobo Rusiji in naj bi ga sama takoj vrnila, ko več ni hotela biti v njenem društvu.
Blokiran Drugi Človek
14. 01. 2023 12.20
+1
Jah trollček, tko kot tvoji američani se spravljajo na šibkejše...
čokolino23
14. 01. 2023 10.42
+9
SLAVA RUSIJI IN MIR NA ZEMLJI !! to je vojna med ZDA in Rusijo !!!!!
anatomija
14. 01. 2023 10.46
-9
Ruska fašistična propaganda. Za vojno z NATOM hočejo skriti blamažo Ruske vojske in vojaške industrije . Smrt ruskim fašistom- svoboda civilistom
čokolino23
14. 01. 2023 10.49
+3
anatomija
14. 01. 2023 10.55
-5
sedaj ko zmagujejo Ukrajinci cene padajo vsaj pri energentih . Ko so rusi vdrli v sosedno državo so cene rasle in posledice čutimo še sedaj .
čokolino23
14. 01. 2023 10.56
+4
anatomija
14. 01. 2023 11.13
-2
nafta , drva , elektrika , plin . A vam tega v Srbiji niso povedali
čokolino23
14. 01. 2023 11.21
+3
A res jaz sem slovenec in sem za ruse,ker imajo nafto,plin in rudo !
anatomija
14. 01. 2023 11.42
+0
jaz pa za ljudi , ki se borijo za svojo državo in svojo svobodo . Kaj mi bo nafta , plin in rude , če ne bom svoboden . Vendar ti tega nikoli ne boš razumel . Kdor želi biti suženj naj suženj tudi ostane . V demokraciji je to dovoljeno . V Rusiji pa si lahko samo sušenj ali gospodar , Vendar o tem ne odločaš sam
Jon Bacek
08. 10. 2023 11.13
anatomija: smrt ukrajinskim nacistom-svoboda civilistom. Kar jih je še živih.
Thor
14. 01. 2023 10.07
+6
če jim zmanka jim bo naša vlada pomagala saj naši otroc ob ohladitvi lahko z odejami sedijo v razredih
Korintos11
14. 01. 2023 09.50
+8
V Ukrajini bo zmagal tisti kateri bo imel več vojaštva in orožja! Pogovori, pogajanja, pa itak ne pridejo v poštev.
Rains
14. 01. 2023 11.42
+2
V Ukrajini bo zmagal tisti, ki se bori za svoj dom. Tako je vedno bilo povsod v svetu. Agressor / okupator bo slej ko prej moral neslavno spakirati kovčke in se umakniti. Samo vprašanje časa.
Julio
14. 01. 2023 09.38
+4
Obleganje Sarajeva pred desetletji- da se ne bo ponovilo. Ukrajina sedaj - da se ne bo ponovilo ... Pomislite tudi na kemična onesnaženja, kot posledica eksplozij. To vse vpije zemlja. Potem tam po koncu vojne bivajo ljudje, raste pšenica itd.
Korintos11
14. 01. 2023 09.40
+1
Tisto obleganje bi NATO rešil v dveh dneh, pa ni hotel, kaj misliš zakaj? Dodik daje Putinu odlikovanje, republika srbska je polovica Bih, EU pa nori okrog Bosne, Tanja se je včeraj smejala da jo še sedaj ušesa bolijo.
Korintos11
14. 01. 2023 09.35
-1
Čujte vi strokovnjaki, kako pa je na fronti, se premika ali stoji?
anatomija
14. 01. 2023 10.47
-6
Rains
14. 01. 2023 11.48
+2
Baje so Rusi že 4x osvojili celo Ukrajino. Baje so celo že kar Bradleye uničili čeprav sploh še niso prišli v Ukrajino.
anatomija
14. 01. 2023 09.12
-6
Kar se napiše o vojni v Ukrajini takoj napadejo Ruski plačanci . Ti bolniki mislijo , da bomo spremenili mnenje po fašistični Ruski politiki . Da to niti približno niso etični Slovenci se lahko vidi ko je napisan komentar o Slovenski osamosvojitvi , ki ja takoj napaden z minusi in kmalu bodo pričeli , pisati , da smo mi napadli Srbe in ne srbi ostale republike v Jugi. Slovenec , ki je dobil državljanstvo ob rojstvu temu ne bi dal minusa . Drugače pa je pri tistih , ki so az DRŽAVLJANSTVO MORALI PLAČATI
Animal_Pump
14. 01. 2023 09.15
-6
To niso ruski plačanci...to so sužnji, ki verjamejo, da je rusija superiorna država, ki bo vladala svetu. Pač treba jih razumet.
Korintos11
14. 01. 2023 09.16
+2
gozdar1
14. 01. 2023 09.19
-5
V bistvu fantazirajo, da jim bo putin pomagal uresničiti plana iz 90ih. Ironija je da gre večino za mularijo, ki pozna takratna dogajanja samo iz pripovedovanja starejših.
Korintos11
14. 01. 2023 09.21
+8
gozdar1
14. 01. 2023 09.22
-3
Teževa je da nacisti rušijo infrastrukturo po ukrajini. To da se jih mlati pa večina boli vas, ki jih podpirate.
Korintos11
14. 01. 2023 09.34
+4
Nič ne gledaš slikic ukraajinske mladine, pa tudi njihovih atijev in stricev, lep pozdrav imajo, zato o pa fašejo.
Animal_Pump
14. 01. 2023 09.44
-1
Dej korintič ... malo Utkinova poglej..pa boš videl kaj je to naci. Večina jih je pri Wagnerju. Sicer se pa Wagner bori bolj za svoje interese... kot pa za ruske. Redna ruska vojska jim pa itak lahko samo čevlje puca.
Darko32
14. 01. 2023 09.47
-2
anatomija Imaš prav. Jaz vedno pravim, da ti nikoli ne bodo branili zastave in ustave ampak bodo zastavo in ustavo na vse možne načine izkoriščali za osebne koristi. Glede RUSOV pa so z tem uničevanjem energetskih postrojenj v bistvu naredili sebi veliko škodo in ne kar so plačnirali, da bodo ukrajincem zlomili pokončno držo.
Korintos11
14. 01. 2023 09.49
-1
Animal, Wagnerjevci bodo redno ukrajinsko vojsko in Azovce premagali? Ti to verjameš?
Animal_Pump
14. 01. 2023 10.01
+1
Wagnerjevci so edini, ki so dwsegli v zadnjih 5 mesecih uspeh...in zavzeli neko malo mesto....oziroma vsaj pravino, da so ga. Ruska vojska ni naredila nič.
Korintos11
14. 01. 2023 10.15
+0
Kak zavzeli, a potem še vedno napredujejo?
Animal_Pump
14. 01. 2023 10.26
+0
Pravijo, da napredujejo...nasprotna stran trdi, da ne...kdo bi vedel. Vem le to, da so več naredili kot cela ruska vojska v pol leta
Korintos11
14. 01. 2023 09.11
+10
Ko je Amerika Irak okupirala tudi ni bilo lepo, prvo so jim zmlatili vso infrastrukturo. Nič niso pazili, samo oni so heroji.
Korintos11
14. 01. 2023 09.09
+8
Pri nas bo najbrž še letos eden električar delo iskal, naj se z njim povežejo.
User2369190
14. 01. 2023 09.07
+2
pa še prevedena izjava Reznikova: izpolnjujemo od NATO zadano nalogo brez da sami krvavijo. Krvavimo mi zanje, zato so nam dolžni orožje. Vprašanje samo koliko časa še.
User2369190
14. 01. 2023 09.04
+2
pa še original izjava Reznikova, kaj si mislijo: "We are fulfilling the NATO mission today, without losing their blood, with the loss of our blood, so they need to spend their weapons"
User2369190
14. 01. 2023 08.54
+2
Ukrajina je lekcija vsem, ki slepo sledijo Ameriki. Rabijo vas samo da vas pošiljajo v klavnico za svoje koristi. Včeraj povedal ukrajinski obrambni minister. V glavah se jim vendarle nekaj premika, še je upanje zanje.
Draža
14. 01. 2023 08.47
+8
Ukrajina je žrtev Amerike in Eu.
Bolfenk2
14. 01. 2023 08.12
+8
Ukrainci elektriko koristijo v prvi vrsti v obratih za popravila vojne tehnike zato so energetski objekti legitimen vojni cilj. To da trpijo civilisti pa tudi Zelenkota ne moti. On je v svojem bunkerju lepo na toplem vedno v kratkih rokavih da malo draži lastno noro ljudstvo ki zmrzuje in umira za njega.
Rains
14. 01. 2023 08.20
-14
V takem primeru se uniči konkretni obrat. Ampak ruski fašisti se itak raje znašajo nad civilisti.
Animal_Pump
14. 01. 2023 08.33
-8
Njega razumem, da je v bunkerju skrit, ker mu ruski okupatorji napadajo državo. Ne razumem pa putiča zakaj se skriva pred lastnim narodom...še za božič v cerkvi sredi moskve je bil sam ves prestrašen...okrog cerkve pa samo FSB-jevci.
McGregor---
14. 01. 2023 08.35
+5
Očitno si ruske fašiste zamešal z Naci bataljonom Azov 🤔😉
kdobivedu1
14. 01. 2023 08.45
-2
Putin je navadna pusica, zato se skriva!!! Bo pršu cajt, ko ga bodo dobesedno raztrgal!!! Komaj čakam!
14. 01. 2023 08.11
+11
Zelenski se joka kaj je vse uniceno cez nekaj ur vse deluje