Ukrajina

EU z novimi sankcijami zoper Rusijo. 'Jasno stališče je ključnega pomena za ves svet'

Bruselj, 05. 04. 2022 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, STA, M.R.
Komentarji
0

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je predstavila peti paket sankcij, ki jih Komisija predlaga zoper Rusijo. Med njimi je naštela tudi prepoved uvoza premoga iz Rusije v vrednosti štirih milijard evrov na leto, popolno prepoved transakcij za štiri ključne ruske banke, prepoved dostopa ruskim plovilom v pristanišča EU, nadaljnje prepovedi izvoza v vrednosti 10 milijard evrov na nekaterih ključnih področjih ter posebne nove prepovedi uvoza v vrednosti 5,5 milijarde evrov. "Jasno stališče je ključnega pomena za ves svet. Jasno stališče proti Putinovi vojni, proti poboju civilistov," je dejala ob tem.

"Rusija vodi kruto, neusmiljeno vojno, tudi proti ukrajinskemu civilnemu prebivalstvu," je v luči napada na Bučo in pokola civilistov ob predstavitvi paketa petih sankcij zoper državo okupatorko dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Zato zoper državo okupatorko predlagajo peti paket sankcij, ki je sestavljen iz šestih stebrov.

Prvi ukrep zajema prepoved uvoza premoga iz Rusije v vrednosti štirih milijard evrov na leto, s čimer želijo zmanjšati še en pomemben vir prihodkov za Rusijo. Komisija predlaga tudi nadaljnje prepovedi izvoza v vrednosti 10 milijard evrov na ključnih področjih, ki med drugim vključujejo kvantne računalnike in napredne polprevodnike ter tudi občutljive stroje in transportno opremo.

V pristaniščih Evropske unije bi prepovedali dostop ruskim plovilom in plovilom, ki jih upravlja Rusija. "Izjeme bodo seveda zajemale osnovne potrebščine, kot so kmetijski in živilski proizvodi, humanitarna pomoč in energija," je von der Leynova dodala ob tem. V cestnem prometu pa bi se sankcije nanašale tako na ruske prevoznike kot tudi beloruske. So temi prepovedi bi drastično omejili možnosti ruske industrije za pridobivanje ključnih dobrin.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen FOTO: AP

Prav tako si želijo popolno prepoved transakcij za štiri ključne ruske banke. Med njimi je tudi VTB, ki je druga največja ruska banka. "Te štiri banke, ki smo jih popolnoma odrezali od trgov, predstavljajo 23 odstotkov tržnega deleža v ruskem bančnem sektorju. To bo še dodatno oslabilo ruski finančni sistem," je dejala.

Peti predlog se medtem nanaša na posebne nove prepovedi uvoza v vrednosti 5,5 milijarde evrov.

Navedla je tudi ciljno usmerjene ukrepe, kot je na primer prepoved sodelovanja ruskih podjetij pri javnih naročilih v Evropski unijo ter izključitev iz vsakršne finančne podpore ruskim javnim organom, tako evropske kot tudi nacionalne.

"Za zaključek predlagamo tudi nadaljevanje seznamov posameznikov. Delamo tudi na dodatnih sankcijah, vključno z uvozom nafte, in razmišljamo o nekaterih zamislih držav članic, kot so davki ali posebni plačilni kanali, kot je depozitni račun," je dejala von der Leynova.

Ob tem je dodala, da takšne sankcije danes uporablja že več kot 40 različnih držav. "Jasno stališče je ključnega pomena za ves svet. Jasno stališče proti Putinovi vojni, proti poboju civilistov in proti kršenju temeljnih načel svetovnega reda," je dodala.

Finančni ministri pripravljeni okrepiti sankcije proti Rusiji in podporo Ukrajini

Tudi finančni ministri držav evroobmočja so v ponedeljek v Luksemburgu v luči zadnjega dogajanja v Ukrajini izrazili pripravljenost zaostriti sankcije proti Rusiji, je po srečanju povedal šef evroskupine Paschal Donohoe. Ministri so opravili splošno razpravo o nadaljnjih sankcijah, ki bi se lahko zaključila še ta teden.

Po besedah irskega finančnega ministra so vsi člani evroskupine zgroženi nad dogajanjem v zadnjih dneh v Ukrajini, od koder poročajo o domnevnih ruskih pobojih ukrajinskih civilistov. "Pripravljeni smo okrepiti sankcije proti Rusiji in podporo Ukrajini," je povedal na novinarski konferenci po zasedanju in poudaril pomen ohranitve enotnosti, ki je doslej zaznamovala odziv EU.

Donohoe je poudaril, da so ministri opravili splošno razpravo o nadaljnjih sankcijah proti Rusiji. Prav tako bodo na splošno o tem razpravljali finančni ministri vseh članic EU, ki se bodo v Luksemburgu sestali danes. Irski finančni minister pričakuje, da se bodo razprave zaključile ta teden.

Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je ob tem pojasnil, da trenutno ne poteka odločanje o prepovedi uvoza ruskega plina v EU. "Toda ta ukrep ostaja na mizi za kasneje," je poudaril in dodal, da so sankcije vezane na razvoj dogodkov v Ukrajini.

Finančni ministri so se sicer osredotočili na posledice vojne v Ukrajini za evrsko gospodarstvo. Te se jasno vidijo v energiji, rastočih cenah hrane in motnjah v dobavnih verigah, je povedal Donohoe.

Gospodarska rast se bo letos upočasnila, vendar pa ne pričakujejo negativne rasti, sta poudarila irski finančni minister in evropski komisar za gospodarstvo. Ta je posvaril pred prehitrimi zaključki o recesiji ali negativni rasti. To se po njegovem mnenju ne bo zgodilo zaradi dveh razlogov. Prvi je ta, da se je lanska hitra gospodarska rast prenesla v letošnje leto, drugi pa, da je težko delati srednjeročne ocene.

Ministri za finance evrskega območja so razpravljali tudi o naraščajočih cenah stanovanj, bančni uniji in digitalnem evru. Pri tem so izpostavili pomen zasebnosti, a obenem tudi doseganja drugih ciljev, kot je preprečevanje pranja denarja.

ZDA odobrile prodajo lovcev F-16 Bolgariji in napovedujejo nove sankcije proti Rusiji

Prodaja lovcev F-16 prihaja sredi špekulacij, da bo Bolgarija Ukrajini poslala svoje ruske vojaške lovce Mig-29, ameriška letala pa bodo zapolnila vrzel.

Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je sicer na novinarski konferenci zavrnil povezavo s prodajo lovcev F-16 in morebitno napotitvijo bolgarskih migov-29 Ukrajini. Dejal pa je, da se lahko države same odločajo, kako bodo pomagale Ukrajini.

"Prodaja bo povečala bolgarske zmogljivosti za soočanje s sedanjimi in prihodnjimi grožnjami, tako da bo lahko Bolgarija na območje Črnega morja rutinsko pošiljala sodobna lovska letala," je sporočila Agencija za obrambno-varnostno sodelovanje ZDA.

Odkritje množice trupel po umiku ruskih sil iz Buče nedaleč od Kijeva je povzročilo globalno ogorčenje in ameriški predsednik Joe Biden je napovedal nove sankcije proti Rusiji ter njenega predsednika Vladimirja Putina spet označil za vojnega zločinca.

Skorajšnjo uvedbo novih sankcij je potem potrdil neimenovani predstavnik Bidnove vlade. "Ta teden lahko pričakujete nove najave sankcij," je dejal Sullivan in dodal, da razprave z evropskimi zavezniki glede sankcij vsebujejo tudi možnosti, ki so povezane z energijo.

Rusija želi Varnostni svet ZN izkoristiti za zavrnitev obtožb o pobijanju civilistov, vendar pa Velika Britanija, ki najpomembnejšemu organu ZN predseduje v aprilu, to možnost za zdaj zavrača.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je London zato obsodil in za uvod napovedal novinarsko konferenco ruskega veleposlanika pri ZN Vasilija Nebenzije v New Yorku.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.