Ukrajina

Evropski parlament obsodil rusko spodkopavanje evropske demokracije

Strasbourg, 08. 02. 2024 21.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Evropski poslanci so v sprejeti resoluciji obsodili nenehna prizadevanja Rusije za spodkopavanje evropske demokracije. Pri tem so opozorili, da izvoljeni politiki in stranke v Evropi zavestno služijo ruskim interesom. Pozvali so še k preiskavi obtožb na račun latvijske evroposlanke, da naj bi delovala kot informatorka ruske FSB.

Poslanci so resolucijo potrdili s 433 glasovi za in 56 proti, 18 pa se jih je glasovanja vzdržalo. V njej so izrazili zaskrbljenost zaradi nenehnih prizadevanj Moskve za spodkopavanje evropske demokracije prek različnih oblik vmešavanja in širjenja dezinformacij.

Opozarjajo tudi na verodostojna poročila, da si Moskva z novačenjem evropskih poslancev kot akterjev vplivanja prizadeva razdeliti evropske državljane, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Evropski parlament
Evropski parlament FOTO: Shutterstock

Izrazili so zaskrbljenost nad nedavnim poročanjem medijev, da naj bi latvijska evroposlanka Tatjana Ždanoka sodelovala z rusko obveščevalno službo FSB. Evropski parlament in latvijske oblasti so poslanci pozvali k temeljiti preiskavi teh obtožb, da bi lahko določili ustrezne sankcije.

V resoluciji so opozorili tudi na druge primere, ko evropski poslanci zavestno služijo interesom Moskve.

Kot so navedli v parlamentu, so med drugim poslanci zaskrbljeni zaradi domnevnih povezav med ruskimi oblastmi in zagovorniki katalonske neodvisnosti, tudi nekdanjim katalonskim predsednikom Carlesom Puigdemontom, ki trenutno zaseda položaj evropskega poslanca.

Evropske poslance prav tako skrbi financiranje evropskih političnih strank, politikov, uradnikov in gibanj v več demokratičnih evropskih državah s strani Moskve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
31. 03. 2024 08.09
+1
Demokracijo v eu spodkopava edino le eu parlament. Takšne okupacije i slams kega prebivalstva v eu še nikoli v zgodovini ni bilo. Vsakodnevno prihajajo iz bližnjega vzhoda, balkana, sedaj še iz filipinov. Super ste banda pokvarjena....
Morjak
10. 03. 2024 13.23
Ce ze, potem to dela Zelenski & Co.
Aleš Hartner
09. 02. 2024 15.10
+0
EU politika je vedno bolj histerična in nerazumna. S članstvom v EU smo si zagotovili prostor na ladji, ki se vse hitreje potaplja. Politike se oblikujejo na podlagi povsem zgrešenih predpostavk, odločevalci pa so nekompetentni, podkupljeni in brezbrižni do interesov prebivalstva EU. Ne razumejo vloge energentov za ekonomijo, ne razumejo vloge diplomacije za vzdrževanje miru. Še huje, ne razumejo vrednosti miru in posledično vlečejo celotno Evropo v smeri vojne.
Zmaga Ukrajini.
09. 02. 2024 15.54
+1
Uf,... še sreča, da ti nisi politik. Mimogrede,... kadarkoli si lahko natakneš "šlauh" in zapustiš ladjo, a ne? Kakor je videti, ti ne zmoreš razumeti, da je ekonomija le en vidik določenega stanja. Obstajajo pa še drugi, ki niso nič manj pomembni. Enako je tudi z diplomacijo - ko diplomatska izmenjava med vsaj dvema ali več stranmi ne poteka več, navadno sledi vojna. In ko je vojne konec,... potem se z dogovori za mizo ponovno vzpostavijo diplomatske povezave. In kolikšna je zate vrednost miru? Ali pa te vprašam drugače - zakaj neki se je večina sveta (zlasti pa celotna Evropa) v 2. svet. v. uprla hitlerju, ko bi vendar lahko tako preprosto dosegla mir,... samo predala bi se. Očitno že tedaj Evropa ni razumela "vrednosti miru", kot je razbrati iz tvojega traktata. Res,... le kaj je tem Evropejcem?!
SlavaTexasu
09. 02. 2024 17.18
-1
Celotna Evropa se je uprla Hitlerju?! Haha, 3/4 Evrope je s Hitlerjem sodelovalo in na vzhodno fronto pošiljalo bataljone prostovoljcev!!
Zmaga Ukrajini.
09. 02. 2024 19.25
+0
Očitno bi ti spet prirejal zgodovino. Ne govorim o moskoviji in njenem napadu na Poljsko, ampak o preostali večini Evrope - saj veš, to ni moskovija, ampak UK, Francija, Španija, Nizozemska, Belgija, Italija, Jugoslavija, Grčija, Italija,... Treba bo "končni rezultat" pogledat, ne pa "krneki vmes". Vem, da peće sodelovanje z naciji, in to počnete še danes,... ampak tako je. Dejstva so neizprosno jasna.
nestabilen
09. 02. 2024 14.13
-2
Mislim da si je EU sama odzagala vejo na keteri sedi.Takele trditve ki prihajajo od vodij EU samo potrjujejo da so v glavnem bedaki.Tucker Carlsona so hotel sankcionerat zaradi pogovora z Putinom,pa je Orban takoj izjavil da bo veto odlocitev in so zadevo na sreco skenslali.Mislim ce smo prisli tako dalec da novinarji ne smejo opravljat svojega poklica potem smo pa res na poti brez povratka.
Zmaga Ukrajini.
09. 02. 2024 15.11
+2
Kdo ga je hotel sankcionirati? Evropa? No vidiš, kako zmeden si... to pa izključno zato, ker ne znaš najti pravih, realnih in verodostojnih informacij. Ali pa jih sploh nisi zmožen razumeti. Debata o tem, da bi sankcionirali tega proruskega trola SPLOH NIKOLI NI BILA na mizi. Čeprav je res, da so nekateri poslanci javno opozarjali, da bi ga morali sankcionirat. Kakorkoli že,... zaenkrat ga niso. Drugače pa postopek poteka takole: "Če države članice želijo sankcionirati tega trola (ali kateregakoli drugega pacienta), "lahko vedno predložijo predlog, ga podprejo z dokazi in ko se vsi med 27 članicami strinjajo, je odločitev sprejeta," Ko boš dojel temeljno razliko med novinarjem in novinarjem, ter tem, zakaj si taker ne zasluži naziva "novinar", ... ti bo morda kaj bolj jasno. Normalni ljudje, za katere trdim, da je večina Evrope normalnih,... zahtevamo profesionalne, neodvisne novinarje, ki se zavedajo svojega prispevka v družbi ter so zavezani k branjenju temeljnih državljanskih in človekovih svoboščin, ki jim je zavezana EU. Smiselno enako pa bi morali vse take modele kot je en taker, hitro skenslati in jim enostavno ne namenjat medijskega prostora. Naj se taki ničvredneži pač pasejo po svojih medijih. Tako bo mir, a ne? Ker res ne razumem, zakaj nas takerjevi verniki posiljujete s tem, da moramo gledat, poslušat in brat takerja.... kot da niste že vi zadosti v podnu? Berite, poslušajte in glejte take modele,... kdo vam brani... ampak dopustili boste večini ostalih normalnih, da si sama določa kaj želi, oz. česa ne želi gledati, brati, spremljati, in si absolutno jemlje vso pravico do obveščenosti s preverjenimi informacijami, itd... A bo šlo?
Golub na strehi
09. 02. 2024 14.08
+2
Ma kakšno demokracijo,prosim vas...to kar se dogaja v Evropi je KOZLARIJA.
sabro4
09. 02. 2024 13.22
+0
če kdo nas spodkopava je to Ursula Charls Michel Borrell Metsola po nareku Washingtona, in ostala kabala
Pepelko
09. 02. 2024 10.52
+3
En nemc je pokazal kako deluje parlament v bruslu. Pridejo, se podpisejo, grejo v sosednjo stavbo, kjer so velke firme in pol glasujejo, predlagajo itd
Zmaga Ukrajini.
09. 02. 2024 09.46
+1
No, končno so dojeli v katerem grmu tiči zajec,... ALELUJA! Upam, da bodo v bodoče bolj previdni, predvsem pa, da bodo ostro in promptno sankcionirali vse takšne deviacije.
mario7
09. 02. 2024 08.36
+10
Ker je pri prehladu vonlajdra kradla kot sraka je tudi Rusija kriva?
vvvilice
09. 02. 2024 08.33
+9
Nisem si mislil, da bomo tako hitro prešli v diktaturo.
vvvilice
09. 02. 2024 08.32
+11
EUROKRACIJA v vsem svojem sijaju
Grunf TNT
09. 02. 2024 08.06
+8
Zbogom Evropa.. Bolniki na enem kupu...
Robert Vogrinec
09. 02. 2024 08.02
+11
V evropskem parlamentu so dejansko vsi neuravnovešeni. Česa bodo še Rusi krivi, pomanjkanja zdrave pameti v EU???
razgledanec
09. 02. 2024 08.00
+9
In evropa je kao demokraticna ...vse bol tole spominja na totalirizem