Ukrajina

Francoski igralec Gerard Depardieu kritiziral Putinova dejanja, odzval se je Kremelj

Pariz, 04. 04. 2022 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski igralec Gerard Depardieu je pred dnevi v svoji izjavi kritiziral dejanja ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegov ukaz napada Rusije na Ukrajino. 73-letni igralec je ruskega predsednika obtožil norih in nesprejemljivih vstopov v sosednjo državo. Kremelj pa ni ostal gluh za igralčeve obtožbe in se je nanje odzval s svojo izjavo, v kateri je ruski tiskovni predstavnik dejal, da igralec ne razume zgodovine in Putinovih razlogov za dejanja v Ukrajini.

Gerard Depardieu je s svojo izjavo o tem, da je ruski predsednik z ukazom vdorov v sosednjo državo ravnal noro in nesprejemljivo, razburil Kremelj, ki se je odzval na njegove besede, ruski tiskovni predstavnik pa je legendarnemu francoskemu igralcu sporočil, da ne pozna ruske in ukrajinske zgodovine in zato ne razume dejanj ruskega predsednika.

Gerard Depardieu
Gerard Depardieu FOTO: Profimedia

"Ruski narod ni odgovoren za nora in nesprejemljiva dejanja voditelja Vladimirja Putina," je dejal Depardieu, ki je v preteklosti hvalil ruskega predsednika. "Rusija in Ukrajina sta bili od nekdaj sestrski državi. Nehajte z uporabo orožja in začnite s pogajanji," je še pozval 73-letnik.

Na igralčevo izjavo so se odzvali tudi v Kremlju, tiskovni predstavnik Dimitrij Peskov pa je v uradni izjavi na tiskovni konferenci novinarjem dejal, da francoski igralec ni popolnoma razumel situacije v Ukrajini, zato se je ponudil, da mu jo razloži. "Ker je bil omenjen tudi predsednik, bom domneval, da Depardieu najverjetneje ne razume popolnoma, kaj se dogaja. Ker ni popolnoma vključen v politično dogajanje, ne razume, kaj se je zgodilo leta 2014 v Ukrajini, ne razume, kaj je Minski sporazum, ne razume, kaj sta Doneck in Lugansk in ne ve, kaj v resnici pomeni bombardiranje civilistov, malo verjetno pa je tudi, da se zaveda, kaj so nacionalistični elementi," je povedal Peskov. "Če se bo izkazalo za potrebno, mu bomo povedali in razložili, kaj vse to pomeni, da bo lahko bolje razumel situacijo. Če to želi," je še pristavil tiskovni predstavnik iz Kremlja.  

Depardieu je leta 2013 prevzel ponujeno rusko državljanstvo in zapustil Francijo, ki je takrat uvedla nov davek za bogate. Ruski potni list je prevzel od predsednika Putina osebno, sestala pa sta se ob Črnem morju v letovišču v Sočiju. Predsednik Putin in francoski igralec sta si takrat segla v roko in se objela, Depardieu pa je Putina primerja s pokojnim papežem Janezom Pavlom II., Rusijo pa je opisal kot pravo demokratsko državo.  

Leta 2015 mu je Ukrajina za pet let prepovedala vstop v državo, ker je podpiral rusko zasedbo Krima, kljub temu pa je igralec vojno v Ukrajini obsodil takoj, ko se je februarja začela. Vse od takrat poziva k pogajanjem, dejal pa je tudi, da bo dobiček od treh koncertov v Parizu namenil v dobrodelne namene za žrtve vojne v Ukrajini.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou