Ukrajina

Gibraltarske oblasti zasegle jahto še enega ruskega oligarha

Gibraltar, 23. 03. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Po invaziji Rusije na Ukrajino je Zahod zoper ruske mogotce uvedel stroge sankcije. Zasegli so jim večmilijonsko lastnino, med katerimi so tudi pomorske velikanke. Zdaj so gibraltarske oblasti zasegle še superjahto, ki je povezana z lastnikom največjega ruskega proizvajalca jeklenih cevi, lastnikom podjetja TMK, Dmitrijevičem Pumpjanskim. V Turčiji je medtem varni pristan našla že druga jahta ruskega milijarderja Romana Abramoviča.

Po zasegu že več superjaht ruskih oligarhov se je zdaj v škripcih znašla tudi velikanka Axioma, ki je v lasti jeklarske skupine TMK Dimitrijeviča Pumpjanskega. Superjahta je privezana v Gibraltarju in pluje pod malteško zastavo.

72 metrov dolgo plovilo je sicer tehnično v lasti holdinga Britanskih Deviških otokov, imenovanega Pyrene investments, a članek, ki ga je Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev objavil v seriji Panamskih dokumentov, je kot upravičenca do holdinga imenoval prav Pumpjanskega. Podobno ga za lastnika superjahte navajata tudi Forbes in publikacija Superyacht Fan.

Superjahta Axioma
Superjahta Axioma FOTO: Profimedia

Kot je sporočila gibraltarska vlada, je Axioma prispela v pristanišče potem, ko je zaprosila za vstop. "Plovilo je zdaj zaseženo in čakamo na nadaljnji ukaz," so sporočile tamkajšnje oblasti.

Axioma je 27. februarja zapustil karibski otok Antigva, zadnje tri tedne pa je plula po Atlantiku. Medtem sta se v Turčiji že zasidrali dve superjahti še enega ruskega mogotca Romana Abramoviča. V torek je v turistično letovišče Marmaris prišla še ena njegova jahta, dan pred tem se je v Bodrumu že zasidralo eno njegovo plovilo.

A tokratno velikanko so ob vplutju v varni pristan pričakali protestniki, ki so na gumenjakih mahali z ukrajinskimi zastavami in napisom: "Ne vojn." Solaris so poskušali blokirati vplutje v Bodrum.

Za zdaj še ni znano, ali je bil na krovu jahte tudi ruski milijarder ter ali je jahta v Turčijo priplula, da bi se izognila sankcijam Zahoda, poroča Sky News.

Medtem pa zavezniki kritika Kremlja Alekseja Navalnega, ki je bil v torek v Rusiji zaradi obtožb o goljufiji spoznan za krivega, trdijo, da jahta, ki je zasidrana v Italiji, pripada ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Italijanska policija namreč  zaradi povezav s sankcioniranimi Rusi preiskuje 140-metrsko Šeherezado, vendar zavezniki Navalnega trdijo, da je skoraj polovica njenih ruskih članov posadke zaposlenih pri ruski Zvezni zaščitni službi FSO, ki zagotavlja tudi varnost ruskega predsednika.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.