Ukrajina

Glavnina ukrajinskega žita v 'bogate države', revnejšim le drobtinice?

Odesa, 13. 09. 2022 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
109

Vse od 1. avgusta je Ukrajino zapustilo 122 transportnih ladij z žitom. Iz treh ukrajinskih pristanišč so odpeljale za okoli 2,7 milijona ton žita in drugih živil, a ruski predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden opozoril, da večina teh ladij v resnici odhaja v bogate evropske države. Ukrajina sicer zanika njegove navedbe, vendar pa podatki Združenih narodov kažejo, da so do 12. septembra revnejše države v razvoju predstavljale le 28 odstotkov ciljnih destinacij ladij z žitom, 27 odstotkov je bilo držav z zgornjim srednjim dohodkom, kar 44 odstotkov pa je bilo držav z visokim dohodkom.

S hudimi globalnimi učinki vojne v Ukrajini se sooča in intenzivno ukvarja ves svet. Težave, ki jih občuti gospodarstvo, pa močno ogrožajo zlasti države v razvoju in tisto najranljivejše prebivalstvo, opozarjajo Združeni narodi. Dvigujejo se cene hrane, cene energentov, draginjo pa občutimo tudi na drugih področjih. Generalni sekretar Združenih narodov je zato ustanovil globalno krizno odzivno skupino, ki na področju prehrane vse države poziva k odprtim trgom ter tudi, naj se uprejo nepotrebnim in neupravičenim izvoznim omejitvam, rezerve pa naj ponudijo državam, ki jim grozi lakota.

V boju s prehransko krizo so Združeni narodi skupaj s Turčijo, Ukrajino in Rusijo sklenili sporazum za izvoz žita iz Črnega morja, kar bi pomagalo stabilizirati svetovne trge s hrano ter znižalo cene osnovnih živil po vsem svetu. Od 1. avgusta do 12. septembra je tri ukrajinska črnomorska pristanišča zapustilo že 122 ladij z žitom. Na potovanje so plovila iz pristanišč Odesa, Črnomorsk in Južni ponesla več kot 2,7 milijona ton žita in drugih živil. Natančneje: 53 odstotkov tovora je bilo koruze, 23 odstotkov pšenice, 12 odstotkov sončničnih izdelkov, šest odstotkov ječmena, pet odstotkov oljne ogrščice, odstotek soje, preostanek pa so predstavljali drugi izdelki, navajajo Združeni narodi.

Ladja z ukrajinskim žitom
Ladja z ukrajinskim žitom FOTO: AP

Kam pa je ta tovor odpotoval? Kot je pretekli teden opozoril ruski predsednik Vladimir Putin, so glavnino te pošiljke prejele "bogate evropske države" in ne revne afriške. To deloma potrjujejo tudi podatki ZN. Kar 44 odstotkov tovora je namenjeno v države z visokim dohodkom, največ v Španijo (13 odstotkov), z osmimi odstotki sledi Nizozemska, z odstotkom manj pa Italija. Južna Koreja predstavlja pet odstotkov, Romunija štiri, Nemčija in Francija dva, Grčija, Irska in Izrael pa en odstotek.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je sicer zanikal trditve ruskega predsednika. "Dve tretjini vseh poslanih ladij je namenjenih v Azijo, Afriko in na Bližnji vzhod," je dejal in dodal, da je okrevanje ukrajinskega izvoza hrane prek "žitnega koridorja" pozitivno vplivalo na znižanje cen. Od avgusta, ko so izplule prve ladje, je cena pšenice namreč padla za vsaj pet odstotkov.

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je 2. septembra sporočila, da so svetovne cene hrane padle že peti mesec zapored. Indeks cen žita se je namreč septembra, glede na avgust, po podatkih FAO zmanjšal za 1,4 odstotka, njegov padec pa je povzročil 5,1-odstotno znižanje mednarodnih cen pšenice.

Koliko žita je namenjenega revnejšim državam?

Putin je sicer evropske države obtožil, da delujejo kot "kolonialisti", ter dejal, da so "pretentale" države v razvoju. "S tem pristopom se bo obseg težav s hrano v svetu le še povečal," je dejal. Nekaj več kot tretjina žita je bila namreč namenjenega v evropske države, skoraj 20 odstotkov pa v Turčijo. 

27 odstotkov tovora je namenjenega v države z višjim srednjim dohodkom. V tej kategoriji z 19 odstotki poveljuje Turčija, z osmimi sledi Kitajska, Bolgarija pa zaseda več kot en odstotek prejetega tovora.

Države z nizkim in nižjim srednjim dohodkom pa bodo prejele 28 odstotkov ukrajinskega žita. 10 odstotkov je namenjenega v Egipt, Iran in Indija bosta prejela po pet odstotkov, Sudan in Kenija po dva odstotka, Džibuti, Libanon, Somalija in Jemen pa po odstotek ukrajinske pošiljke.

Kot opozarjajo Združeni narodi, lahko sicer države prejeti tovor nato predelajo, produkt pa pretovorijo v druge države. To se je na primer zgodilo s tovorom, ki ga je prevažala ladja Katerina. Ta je 3. septembra 37.500 ton pšenice pripeljala v Turčijo, kjer jo bodo zmleli v moko, to pa nato v dveh različnih plovilih poslali v Jemen.

30. avgusta je v afriški državi Džibuti pristala ladja Brave Commander. "To žito je med prvimi pošiljkami ukrajinskih kmetijskih proizvodov, izvoženih iz Črnega morja od začetka ruske invazije na Ukrajino," so takrat sporočili na zunanjem ministrstvu ZDA. Tu pa je še ladja Ikaria Angel. Ta je namenjena proti Črnomorsku, kjer bo naložila 30.000 ton pšenice, to pa nato prepeljala v Džibuti. "S tem bo še dodatno podprla humanitarno prizadevanje na Afriškem rogu" so zapisali pri Združenih narodih.

Pojavili pa so se tudi incidenti, kot recimo, da so se ladje, ki so bile napotene v določeno državo, zasidrale v kakšnem drugem pristanišču. Prvo plovilo, ki je izplulo iz Ukrajine, je bila ladja Razoni. Ta je bila na primer prvotno namenjena v Libanon, a so satelitski posnetki pokazali, da naj bi v resnici zaplula v Sirijo, so takrat poročali tuji mediji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajojsi
16. 09. 2022 12.00
Še enkrat bolj sem prepričan kako je podla in pokvarjena država Ukrajina in še kako prav ima Putin, ko jim ne verjame v njihovo "demokracijo" in počasi bo tudi večji del sveta to spoznal...
Zagor-te -nej
14. 09. 2022 16.54
-1
Ni mi jasno kaj se ima Rusija mešat v izvoz žita druge države , naj raje končajo bratomorno vojno in da se živi in dela v miru , pa za svoj izvoz naj se brigajo ne pa da se vmešavajo povsod.
DuhSaSjekirom
14. 09. 2022 10.05
-1
Kaj ce vam zito in soncnicno olje? Za speh? To je hrana za sirotinjo. Raje pojej jabolko kot kos kruha. V bistvu je to futer za zelodec da se pocutis sit ko nekaj vrzes v vamp, se zdalec pa to ni hrana v smislu hranilnih vrednosti. Je pa res da vecina ki se futrate s tem - ce tega ne bi bilo - boste posegli po zdravi prehrani in potem je res mal kriza za nas ostale.
Marjan h.1966
14. 09. 2022 09.32
+7
Zmaga Ukrajini pa tega članka noče komentirati
kokicas
14. 09. 2022 08.38
+6
Kdo pa je požel in spravil vso to žito do pristanišč a sedaj so v vojni ali niso. Odločite se mediji kako boste predctsvljali to norijo ki smo ji priča. Miljarde letijo skozi okno cene pri nas pa v nebo. Ko pa pridejo nekateri čez mejo jim je pa vse brezplačno omogoceno
piron
13. 09. 2022 21.45
+5
Afrika se prebuja. Ne nasedajo več stoletnim nategom in izkoriščanju - je dostop do sodobnosti za vse, ne glede na raso, vero, kraj bivanja - o čemer je sanjal N. Tesla, začel nositi rezultate.
piron
13. 09. 2022 21.53
+2
Bo imela Bigpharma v Afriki, ki ji je počela, kar ji pač je (nič dobrega), še fejst težave. Pa vsi ostali, vključni s sfejkanimi dobrodelnimi korporacijami, kjer gre 60 % denarja za "nas", 40 % za njih, tudi, Če pa Afričani stopijo skupaj - bi znalo postati zelo zanmivo. Tako politično kot gospodarsko.
DuhSaSjekirom
14. 09. 2022 10.08
Africani da stopijo skupaj? Nevem kje zivis do tega je se 500 let ce danes zacnejo. Tam se pobijajo medsebojna plemena, v bistvu so umsko zaostali, verjetno ne poznas kaj dosti teh ki so prisli iz Afrike. To so v bistvu se primitivni, ne zastopijo. Druga stvar so njihovi otroci kj so rojeni pri nas in delezni izobrazevanja.
testtest
13. 09. 2022 21.41
+9
Izvoz žit iz Ukrajine je sama farsa, saj z njimi pokrivajo nakupe orožja. Po podatkih ekonomistov bi Ukrajina odplačala svoj dolg do zahodnih držav, če bi se vojna končala danes, šele leta 2077. Ker se vojna nadaljuje in Ukrajina potrebuje vsak mesec 4milijarde pomoči, lahko sami ugotovite da Ameri in EU ne bodo več dolgo zalagala Ukrajino z orožjem in denarjem. Ukrajina bo kmalu, če že ni bankrotirala.
blackkesi
13. 09. 2022 21.28
+3
Preobrat v vojni ukrajinci unicujejo sovraznika z nasimi oklepniki če jim posljemo patrije bodo garant zmagal hehe.
tisovec
13. 09. 2022 21.25
+5
Naš komedijant je šenkal Zelenemu kolegu 35 oklepnih bojnih vozil. Za to bi moral razpisat referendum v Sloveniji. Ne pa da se zagovarja: tudi druge države šenkavajo ...
Marjan h.1966
13. 09. 2022 21.40
+7
Janševo orožarsko darilo Ukrajini Predsednik vlade Janez Janša se je odločil Ukrajini podariti 35 pehotnih bojnih vozil, za katere je bila ta država pripravljena plačati več milijonov evrov.
za resnico
14. 09. 2022 15.02
+1
Rezervni Kristus
13. 09. 2022 21.13
+5
Povedano po domače,Evropa je tovor preprosto ukradla in "nikomur nič"...
patogen
13. 09. 2022 21.07
+3
Darovanje hrane v Afriko zadnjih 60 let je povzročilo, da se je število Afriškega prebivalstva povečalo za 700%.
patogen
13. 09. 2022 21.06
+0
Jasno da se proda tistim, ki jo plačajo. In ne daruje za Unicef.
Tone 12345
13. 09. 2022 21.05
+7
Kakšno ukrajinsko žito kako ga pridelajo a ni tam vojna!!!
Thinkvision
13. 09. 2022 21.01
+4
To je trenutni svet ... naj imajo bogati čim več, za ostale jim dol visi.
Fredi34
13. 09. 2022 21.05
+1
Mi jo bomo kupili, oni bi jo samo imeli. Razumeš razliko? Koliko otrok imaš ti? Toliko koliko jih lahko nasitiš. Pa oni?
Potouceni kramoh
13. 09. 2022 20.48
+4
Temu se reče tako opevana EU solidarnost med drzavami ki je na papirju, v praksi pa ne obstaja.
planinec123
13. 09. 2022 20.44
+16
Tragično je, da se Ukrajinci - vsaj večina- ne zavedajo, kako zelo so zmanipulurani in da so zgolj žrtvene figure na šahovnici finančnega kapitala. Tudi običajni Rusi so del te umazane igre. Ljudje medtem umirajo v tej strahotno bratomorni vojni, en del sveta pa celo od lakote, za orožje pa gredo milijarde in milijarde, denar se pa hkrati na veliko tiska in latentno skriva hudo finančno krizo. Vse to pa bo treba plačati tako ali drugače, naj razume, kdor more.
Petur
13. 09. 2022 20.37
+4
ali še mislimo da je vojno morijo v jugi povzročil neki miloševič in podobni!???
zigasubic
13. 09. 2022 21.01
+7
On jo je izvedel, režisirali pa so jo isti, kot sedaj v UA.
User768643
13. 09. 2022 21.30
-4
A pogledate pod posteljo preden greste spat?
planinec123
13. 09. 2022 20.35
+7
Eh, kaj ste pa drugega lahko pričakovali? Na Zapadu nista novo, to smo govorili ze desetletja nazaj in se vedno velja.
Ate_ist
13. 09. 2022 20.33
+11
da, da, da niso po vodi priplavali tisti dragi ukrajinski avtomobili in to po celi evropi ne samo po naši rogaški
Triindvajseti December
13. 09. 2022 20.33
+1