Ukrajina

Analitik: Zahodne sankcije učinkujejo, a plačilne sposobnosti Rusije zaenkrat še niso zlomile

Ljubljana, 17. 03. 2022 20.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mark Vidrih
Komentarji
0

Rusija je vse bližje tehničnemu bankrotu, ocenjujejo pri ameriški bonitetni hiši Fitch. Pa ne zato, ker dolgov ne bi bila zmožna poplačati, temveč zato, ker ji to v veliki meri onemogočajo stroge sankcije Zahoda. Zadnje poplačilo, dobrih 105 milijonov evrov obresti na dolg vlagateljem, je Rusija v sredo poravnala iz svojih zamrznjenih sredstev, kar pa ni nobeno zagotovilo za vlagatelje, saj lahko ZDA to transakcijo enostavno blokirajo. Kaj pa potem?

Gromozanski padec vrednosti rublja, drastičen upad ruskih državnih obveznic, pa zaprta ruska borza in delnice, ki so izgubile skoraj vso vrednost. "Nova realnost bo zahtevala globoke strukturne spremembe v našem gospodarstvu in tega ne bom skrival, ne bodo lahke, vodile bodo v začasno povečanje inflacije in brezposelnosti," je državljane opozoril Vladimir Putin

Vse to so dokazi, da zahodne sankcije močno in resnično učinkujejo, a plačilne sposobnosti Rusije zaenkrat še niso zlomile – tako finančni analitik in naložbenik Blaž Hribar. "Finančniki vsak dan sproti preverjamo novice, ali so Rusi poplačali kupon na to in ono obveznico in zaenkrat so največja ruska podjetja poplačala svoje obveznosti tudi v dolarjih, tudi v evrih. Recimo Ruske železnice, Rosneft ali Gazprom, njihova plinska družba."

Vojna v Ukrajini bo globalno gospodarsko rast v letu dni zmanjšala za več kot odstotno točko

Dobava ruske nafte in plina namreč poteka dokaj nemoteno, prav tako nemoteno pa v nasprotni smeri najverjetneje sledijo tudi plačila, razlaga Hribar. "Denar dejansko je tam, podjetja niso nesolventna, niso v stečaju, ker niso zmožna z dobičkom poslovati. Kako bo šlo naprej, bomo videli, ampak zaenkrat izgleda, da so ruska podjetja pri ruski vladi in ministrstvu za finance dobila neko dovoljenje, da iz sredstev, do katerih lahko morda še dostopajo, poplačujejo svoje obveznosti v tuji valuti." 

 Rusija je poravnala obresti na dolg vlagateljem, a ZDA lahko to transakcijo enostavno blokirajo.
Rusija je poravnala obresti na dolg vlagateljem, a ZDA lahko to transakcijo enostavno blokirajo. FOTO: Adobe Stock

In tako bo tudi v prihodnje, meni Hribar, Rusija bo poplačila izvedla, a vlagatelji do njih ne bodo mogli dostopati. "V kolikor zaradi sankcij ne bodo možna v tuji valuti, bodo izvedena v rubljih znotraj Rusije, torej na ruske račune pri centralni banki in ta denar bo potem čakal tuje, domače vlagatelje, da bodo lahko prišli po njega, po domače povedano," razloži Hribar. 

A to bi bilo ob trenutnih sankcijah nemogoče in bi v zelo slabo voljo zagotovo spravilo tudi domače vlagatelje in velika ruska podjetja, še dodaja Hribar. Kot sicer predvidevajo v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj, bo vojna v Ukrajini globalno gospodarsko rast v letu dni zmanjšala za več kot odstotno točko.  

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1