Ukrajina

Hersonske ravnice – pokopališče oklepnih brigad

Herson, 04. 11. 2022 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
0

Po dveh uspešnih ofenzivah ukrajinskih sil je v zadnjih štirih tednih fronta obstala. Skoraj na vseh odsekih sicer potekajo srditi spopadi, vendar večjih prebojev kljub poskusom ni bilo. Ruske sile so po ukrajinskem prodoru na severu regije Herson vendarle stabilizirale svoje položaje južno od kraja Dudčani. Levji delež zaslug za preprečitev katastrofe lahko v Moskvi pripišejo zračnodesantnim enotam 76. divizije VDV. Posnetki iz prostranih hersonskih ravnic na jugu Ukrajine prikazujejo več uničenih ukrajinskih oklepnih kolon, ki so v oktobru postale žrtev topniških in raketnih napadov. Da je situacija v Hersonu sedaj negotova, priznavajo tudi v Kijevu.

V nedeljo, 2. oktobra, je ruske kanale na Telegramu preplavila vest, da se je zgodil preboj na severu oblasti Herson in da so razmere zelo težke. Medtem ko so ukrajinski kanali molčali, ruska stran ni skrivala frustracije zaradi ponovnega zamujanja okrepitev, nedelovanja letalstva in neobstoječe druge linije obrambe. Ukrajinska vojska je znova udarila na najbolj šibkem odseku fronte, kjer naj bi obrambo sestavljali predvsem mobiliziranci iz več sto kilometrov oddaljenega Donbasa. Ukrajinci so tako bliskovito prodrli ob desni obali Dnepra. Regularne enote ruske vojske, ki so se nahajale v okolici Visokopolja, so se znova znašle pred možnostjo obkolitve, zato so ukazali hiter umik na jug proti Davidovem Brodu. 

Ukrajinske sile so dosegle kraj Dudčani, kjer so ruske enote razstrelile most in se vkopale na južni strani. Prodor je bil zaustavljen, enote, ki so se umaknile s severa, pa so vzpostavile nove obrambne položaje. Fronta na zahodu in jugu hersonske oblasti se medtem praktično ni spreminjala. Zakaj je Rusom, vsaj začasno, uspelo zaustaviti Ukrajince?

Odgovor na to zagotovo najbolje poznata poveljstvi obeh vojska. Posnetki, ki so po različnih kanalih zakrožili v oktobru, pa razkrivajo, da se širne hersonske ravnice spreminjajo v pokopališče ukrajinskih oklepnih enot. Raven teren namreč omogoča boljši pregled opazovalcem in artileriji, kar pa gre v prid Rusom, ki imajo kljub zahodnim dobavam orožja še vedno bistveno ognjeno premoč. Oklepne kolone, ki se tako premikajo proti ruskim položajem, imajo zelo malo zavetja, zato je več napadov propadlo, še preden so Ukrajinci sploh prišli v stik s prvo rusko obrambno linijo. Območje je tudi močno minirano, zato so številni tanki in oklepni transporterji pehote postali žrtev protioklepnih min.

Rusom morda pomaga tudi dejstvo, da je na območje prispelo že več tisoč mobilizirancev, ki so omogočili popolnitev obrambnih položajev in rotacijo enot. Toda glavno breme stabilizacije in obrambe je tokrat nase prevzela enota, ki sicer v osnovi ni namenjena obrambnim operacijam. Gre za 76. stražno zračnodesantno divizijo VDV. Zračnodesantne enote VDV so sicer razporejene v štirih divizijah, skupaj pa štejejo okrog 45.000 pripadnikov in spadajo med najbolj opremljene in najelitnejše ruske enote. 76. divizija VDV se ob začetku vojne ni proslavila, saj je utrpela izgube v bitki za Kijev. So pa nato odigrali pomembno vlogo pri osvojitvi Izjuma in preboju pri Popasni, ki je pripeljal do padca Severodonecka in Lisičanska. Enote VDV imajo sicer v svojem naboru več težkega orožja kot njihovi Natovi 'vrstniki'. V sklopu 76. divizije sta tako tudi tankovski bataljon in artilerijski polk.

Obrambne aktivnosti ruskih zračnodesantnih enot na hersonskem bojišču presenečajo nekatere poznavalce, saj gre najprej predvsem za enote, usposobljene za hitre prodore v sovražnikovo zaledje in ne za obrambo. Prav tako pa so nekateri analitiki in viri navajali, da so ruski padalci uničeni. Tako je novinar Bellingcata Christo Grozev konec aprila dejal, da je osebno preveril in prišel do podatka, da je Rusija izgubila skoraj 90 odstotkov svojih najboljših padalcev. Maja je nato britansko ministrstvo za obrambo sporočilo, da so enote VDV in druge elitne enote utrpele izjemno visoke izgube in da bodo za njihovo obnovitev potrebna leta. Rusija visokih izgub ne priznava, sta pa BBC News Russian in protivladni ruski portal Mediazone poročala, da je v bojih do konca julija padlo 914 pripadnikov VDV, kar je približno dva odstotka. 

Hersonsko bojišče, na katerem se v sklopu 24. mehanizirane brigade ukrajinske vojske nahajajo tudi oklepniki M-80A, ki jih je dobavila Slovenija, je posuto z uničenimi tanki in oklepniki ter sledmi eksplodiranih granat. Ruske enote, ki so se utrdile pri vasi Sadok, v bližini Davidovega Broda, za boj proti oklepnim enotam uporabljajo tudi samomorilske drone Lancet. 

Ukrajina priznava težave, govorice o ruskem umiku

Da v Hersonu ne gre vse po načrtih, priznavajo tudi v Kijevu. Ukrajinski generalštab je dejal, da je fronta obstala, prav tako je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v enem izmed oktobrskih nagovorov omenil, da so razmere na hersonskem bojišču težke. Ruski umik iz Hersona sicer še vedno ni izključen. V doslej edinem intervjuju po prevzemu poveljevanja "posebne vojaške operacije" je general Sergej Surovikin dejal, da so razmere v Hersonu napete in da ne izključuje sprejemanja težkih odločitev. Pri tem ni pojasnil, kaj je imel v mislih, vendar mnogi, tudi na ruski strani, sklepajo, da Surovikin v primeru poslabšanja razmer načrtuje umik vojske na drugi breg Dnepra. Rusi so sicer v sredo umaknili zastavo z administrativne zgradbe v mestu, ruski civilni upravnik Volodimir Saldo pa je v četrtek celo omenil možnost umika ruske vojske na drugi breg Dnepra. 

Toda Zelenski temu ne verjame. V intervjuju za italijanski Corriere della Sera je dejal, da se Rusi ne pripravljajo na umik iz Hersona ter da gre za dezinformacije. "Poročila o tem so namenjena temu, da tja pošljemo vojsko z drugih pomembnih položajev. Njihove najboljše enote so na svojih položajih, nihče ni odšel. Mi to vidimo in jim ne verjamemo," je še dejal v intervjuju. Po nekaterih informacijah je sicer prav 76. divizija v zadnjih dneh zapustila frontno linijo in odšla na rotacijski počitek v zaledje, na njeno mesto pa naj bi prišle druge enote. To je morda tudi eden od razlogov, da so nekateri začeli sklepati o ruskem umiku. Kljub temu pa na območju spopadov ostajajo tudi enote 11. stražne zračnodesantne brigade VDV.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1