Ukrajina

Kaj je kinžal, hipersonično orožje, ki ga je uporabila Rusija?

Moskva, 21. 03. 2022 19.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
1

Rusija je v Ukrajini prvič uporabila hipersonično raketo Kinžal (bodalo). Gre za eno od "čudežnih orožji", ki je po besedah ruskega predsednika nepremagljivo. Raketa zrak-zemlja z dosegom do 3000 kilometrov potuje s hitrostjo med 12.000 in 14.700 kilometrov na uro. Namenjena je predvsem za uničevanje ciljev na morju, kot so letalonosilke in druge bojne ladje, učinkovita pa naj bi bila tudi proti ciljem pod zemljo. Nekateri analitiki ocenjujejo, da Rusija z uporabo pošilja sporočilo Natu, drugi pa trdijo, da ji zmanjkuje vodenih raket.

Kinžal (bodalo) je hiperzvočna raketa, ki jo lahko proti ciljem na Zemlji izstrelijo z lovca MiG-31K ali bombnika TU-22M3, prav tako naj bi jo lahko namestili novi lovec pete generacije Su-57. Kinžal lahko nosi tudi jedrsko bojno glavo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rusija je sporočila, da je v Ukrajini dvakrat uporabila svojo najnovejšo hiperzvočno raketo Kinžal, pri čemer naj bi v nedeljo uničili skladišče goriva in orožja v bližini Mikolajeva na jugu Ukrajine ter skladišče ukrajinskih balističnih raket Točka U v Deljatinu. Državna tiskovna agencija RIA Novosti je sporočila, da je šlo za prvo uporabo orožja naslednje generacije od začetka vojne v Ukrajini. Ob tem pa gre tudi za prvo uporabo hiperzvočnih raket v boju, piše britanski Guardian.

Kinžal leti z 10- do 12-kratno hitrostjo zvoka in lahko med letom tudi manevrira, to pa otežuje sledenje izstrelku in njegovo prestrezanje. Hipersonično orožje sicer razvijajo tudi ZDA in Kitajska. 

Na spletu se je pojavilo tudi več domnevnih posnetkov napada, vendar Rusija, Ukrajina ali Zahod za zdaj ni potrdil njihove pristnosti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zakaj je Rusija uporabila orožje?

Ruski vojni analitik Vasilij Kašin je povedal, da je raketa zelo učinkovita pri uničevanju podzemnih ciljev, zahodni strokovnjaki pa pravijo, da verjetno ne bo vplivala na potek vojne. Kot pravi Pavel Felgenhauer, ima napad s hipersoničnim orožjem predvsem "določen psihološki in propagandni efekt", dodaja pa, da ruski vojski morda zmanjkuje streliva. Podobno meni belgijski analitik Joseph Henrotin, ki je namignil, da naj bi Rusiji zmanjkovalo balističnih raket kratkega dosega Iskander. O tem sicer zahodni strokovnjaki govorijo že od drugega tedna ruske invazije. Henrotin omenja tudi drugo možnost, in sicer da poskuša Rusija Zahodu demonstrirati vojaško moč in zastraševati, saj lahko kinžal nosi tudi jedrsko bojno glavo.

Ukrajina je potrdila napad na skladišče orožja, ni pa mogla potrditi, za katero vrsto rakete je šlo. 

Rusko ministrstvo za obrambo je v dnevni izjavi za javnost sporočilo, da gre za "zelo natančno orožje, ki ga uporabljajo zgolj proti vojaškim ciljem". Kot je povedal Igor Konašenko, so analizirali uspešnost napada, ki so ga sprožili z razdalje 1000 kilometrov. "Let hipersonične rakete je trajal manj kot deset minut."

"Uničenje velikega skladišča goriva v Konstantinivki s hiperzvočno raketo Kinžal je bilo posledica njegove nevidnosti in neranljivosti za vsa sredstva sovražnikove zračne in protiraketne obrambe. Bojna uporaba raketnega sistema je potrdila njegovo učinkovitost pri uničevanju dobro zaščitenih sovražnikovih ciljev. Napadi s tem raketnim sistemom na vojaško infrastrukturo Ukrajine se bodo nadaljevali v okviru posebne vojaške operacije." Ob tem je dodal, da striktno uporabljajo konvencionalno bojno glavo, čeprav lahko kinžal nosi tudi jedrsko konico. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1