Ukrajina

Rusija bo pomagala evakuirati civiliste iz zasedenega Hersona

Kijev, 13. 10. 2022 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.P., K.K.
Komentarji
0

Ukrajinska mesta se že od jutra ponovno soočajo z obstreljevanjem. Guverner Hersona je družine v regiji pozval, naj se evakuirajo v Rusijo, pri evakuacijah pa bo pomagala tudi Rusija. Predsednik Volodimir Zelenski je medtem zaveznike prosil za dodatno pomoč in pojasnil, da ima Ukrajina le desetino zmogljivosti, ki jih potrebuje za izgradnjo uspešnega sistema zračne obrambe. Nemčija je Ukrajini že dostavila prvo pošiljko sistemov zračne obrambe Iris-T, rakete za obrambo pred ruskimi zračnimi napadi pa bo poslala tudi Velika Britanija. Namestnik sekretarja Varnostnega sveta Ruske federacije Aleksander Venediktov pa je opozoril, da bi morebiten vstop Ukrajine v Nato lahko povzročil tretjo svetovno vojno.

Vladimir Saldo, ruski guverner Hersona, je družine v južni ukrajinski regiji pozval, naj se evakuirajo v dele Rusije, da bodo tam lahko "preživljale prosti čas in nadaljevale s šolanjem". Izjavil je, da je evakuacija potrebno zaradi resne škode, ki so jo povzročile ukrajinske rakete, ki so zadele "hotele, stanovanjske hiše in trge - mesta, kjer je veliko civilistov", in prosil rusko vodstvo, naj pomaga pri evakuaciji.

Pri evakuaciji prebivalcev ukrajinske okupirane regije Herson bo pomagala tudi Moskva, je nato kasneje dejal podpredsednik ruske vlade Marat Khousnoulin. Khousnoulin je za rusko televizijo dejal, da se je "vlada odločila organizirati pomoč za odhod prebivalcev regije v druge regije države." Regija je ena od štirih, ki jih je Rusija po spornih referendumih priključila k sebi. Priključitev je zahodni svet ostro obsodil. 

Ukrajina je nedavno ponovno zavzela nekaj ozemlja v regiji Herson. Ministrstvo za obrambo Združenega kraljestva je danes zjutraj sporočilo, da ruske sile najverjetneje poskušajo oblikovati novo frontno črto, potem ko so se na severu regije umaknile za približno 20 kilometrov. Ministrstvo je dodalo tudi, da se ruski okupatorji verjetno pripravljajo na evakuacijo nekaterih civilistov v pričakovanju, da se bo spopad razširil na mesto Herson.

Zelenski evropske voditelje prosil za večjo podporo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pravi, da ima njegova država le desetino zmogljivosti, ki jih potrebuje za izgradnjo uspešnega sistema zračne obrambe. V govoru v parlamentarni skupščini Sveta Evrope je dejal, da lastne zmogljivosti ukrajinske zračne obrambe "niso dovolj".

"Bolj drzen in okruten ko postaja ruski teror, bolj jasno je svetu, da je pomoč Ukrajini pri zaščiti neba ena najpomembnejših humanitarnih nalog za Evropo našega časa," je dejal.

Čeprav je še v sredo dejal, da so bile razprave s partnerskimi državami v Nemčiji o okrepitvi ukrajinske zračne obrambe "precej produktivne", je evropske voditelje prosil za večjo podporo.  

"Nemčija nam je to zdaj že omogočila ... prvi sistem je bil že dostavljen, svojo podporo z novimi sistemi zračne obrambe NASAM (projektilni sistemi zemlja-zrak) pa so potrdile tudi Združene države," je dejal Svetu in dodal, da si želijo, da bi bila podpora veliko večja. "Pričakujemo velike korake Francije in Italije, da bi nam pomagali."

"Zračna obramba Ukrajine je prednostna naloga zavezništva"

"Zračna obramba Ukrajine je prednostna naloga zavezništva," je že v sredo dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Država, ki se v tem tednu sooča s povečanjem intenzivnih napadov na svoja mesta, je od Nemčije že prejela prvo pošiljko sistemov zračne obrambe Iris-T. V Kijevu, ki se je zgodaj zjutraj soočil z novim obstreljevanjem, pa v kratkem pričakujejo tudi dobavo ameriških sistemov zračne obrambe NASAMS.

Pomoč je obljubilo tudi Združeno kraljestvo, ki bo Ukrajini zdaj prvič dalo rakete za obrambo pred ruskimi zračnimi napadi. Vendar pa Britanija Ukrajini ne bo poslala tudi sistema za njihovo izstrelitev. Rakete AMRAAM bodo namreč oplemenitile sistem zračne obrambe, ki jih bo država prejela od Združenih držav. Ob tem bo Britanija Ukrajini zagotovila tudi več drugih manj zmogljivih sistemov za zračno obrambo, brezpilotna letala in še 18 havbic.

Nemški Iris-T
Nemški Iris-T FOTO: Profimedia

Visoki diplomat je za Sky News povedal, da je prav počasna dobava sistemov zračne obrambe ključni dejavnik, ki omejuje sposobnost zaveznikov, da se odzovejo na potrebe Ukrajine. Združeno kraljestvo in druge članice Nata so po koncu hladne vojne zmanjšale izdatke za obrambo, prav tako pa so zmanjšale obseg svojih oboroženih sil in zaloge streliva. Zaradi ruske invazije na Ukrajino so države znova začele razmišljati tudi o financiranju kolektivne varnosti, vendar pa je potreben čas, da se zaloge napolnijo.

"Zadnji neselektivni napadi Rusije na civilna območja v Ukrajini zahtevajo nadaljnjo podporo tistim, ki želijo braniti svoj narod," je dejal britanski obrambni minister Ben Wallace. "Zato sem odobril dobavo protiletalskih raket AMRAAM. To orožje bo Ukrajini pomagalo, da bo svoje nebo branila pred napadi, in okrepilo njihovo splošno protiraketno obrambo skupaj z ameriškimi NASAMS," je dejal.

Svarila pred tretjo svetovno vojno

"Sprejem Ukrajine v zvezo Nato bi lahko povzročil tretjo svetovno vojno," je v intervjuju za rusko tiskovno agencijo TASS, ki ga povzema Sky News, povedal namestnik sekretarja Varnostnega sveta Ruske federacije Aleksander Venediktov. Poudaril je, da se Kijev dobro zaveda, da bi takšen korak pomenil zagotovljeno stopnjevanje tretje svetovne vojne.

Venediktov je ob tem ponovil rusko mnenje, da je Zahod s pomočjo Ukrajini "neposredna stran v konfliktu".

Ukrajinski predsednik je konec septembra napovedal, da bo Ukrajina tudi uradno zaprosila za hitro članstvo v Natu. Njegovo sporočilo je sledilo slovesnosti v Moskvi ob razglasitvi priključitve štirih okupiranih ukrajinskih regij.

"Zahodna praksa prirejanja državnih udarov po svetu in uvajanja sankcij prinaša tveganje tretje svetovne vojne," je posvaril tudi beloruski voditelj Aleksander Lukašenko in obsodil to prakso, poročajo tuji mediji, ki povzemajo rusko tiskovno agencijo. "To je nedopustno in nosi tveganje za vnetje tretje svetovne vojne, v kateri pa ne bi zmagal nihče," je še dejal.

Prebivalce Kijeva že četrto jutro zapored prebudile sirene, pod napadi tudi Mikolajev

Ruski teror namreč še vedno ne pojenja. Zgodaj zjutraj je prebivalce regije Kijev znova prebudilo obstreljevanje brezpilotnih letal. Guverner regije Oleksij Kuleba je dejal, da gre za letalnike iranske proizvodnje. "Reševalci so že na kraju in pomagajo," je sporočila lokalna uprava, ki pa ni podala drugih podrobnosti o napadu. To je že četrto jutro zapored, ko so prebivalce Kijeva prebudile sirene za zračni napad.

Tudi noč sicer ni minila mirno. Ruske rakete so, potem ko je Generalna skupščina Združenih narodov moskovsko priključitev ukrajinskega ozemlja označila za "nezakonito", zavezniki pa so Ukrajini zagotovili več vojaške pomoči, po navedbah uradnikov znova napadle tudi mesto Mikolajev. "Zadeta je bila petnadstropna stanovanjska stavba, zgornji dve nadstropji sta popolnoma uničeni, ostalo pa pod ruševinami. Reševalci so na prizorišču," je v objavi na družbenem omrežju dejal župan Mikolajeva Oleksandr Senkevič.

Reševalci med ruševinami stanovanjske stavbe iščejo morebitne poškodovane. Rešili so že 11-letnega dečka ter ga prepeljali na zdravljenje, pogrešanih pa je še najmanj sedem oseb.

Uprava je sporočila, da je mesto ponoči zadelo osem raket S-300.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ministrstvo za obrambo Združenega kraljestva je sporočilo, da skušajo ruske enote nove frontne črte najverjetneje utrditi zahodno od vasi Milove v regiji Herson. "Hudi spopadi se nadaljujejo vzdolž te črte, zlasti na zahodnem koncu, kjer ukrajinski napredek pomeni, da rusko krilo ni več zaščiteno z reko Ingulet," je ministrstvo za obrambo sporočilo ne spletu.

V vrsti čakajo, da zapustijo Krim

Satelitske fotografije, ki jih je objavila družba Maxar Technologies, prikazujejo na stotine tovornjakov, ki čakajo na trajektnem terminalu v Kerču, da zapustijo Krim. Več kot 900 tovornjakov naj bi se zbralo na terminalu, da bi zapustili polotok.

Potem ko so na njem v soboto odjeknile eksplozije, so ta teden Krimski most znova odprli za promet. Moskva je sporočila, da so bili v eksploziji ubite tri osebe.

Ruske oblasti sicer trdijo, da za "teroristično akcijo" stoji Ukrajina. Aretirali so že več oseb.

Rusija in Turčija o žitu, Kremelj: Erdogan in Putin nista razpravljala o Ukrajini

Se pa je danes Putin sestal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je zatrdil, da na dvostranskem srečanju v Kazahstanu nista razpravljala o načinih za rešitev konflikta v Ukrajini. Pred srečanjem je sicer predstavnik Kremlja namignil, da bo Erdogan "uradno" ponudil posredovanje v mirovnih pogajanjih med Rusijo in Ukrajino.

Je pa Erdogan spregovoril o sodelovanju z Moskvo, želi namreč, da bi nadaljevali in okrepili julijski dogovor, ki omogoča, da žito iz ukrajinskih pristanišč prek Črnega morja pripotuje na mednarodni trg. Dogovor traja do sredine novembra, potem pa ga lahko podaljšajo, če se s tem strinjata Rusija in Ukrajina. Erdogan pravi, da bi lahko Rusija in Turčija določili, v katere države z nizkimi dohodki se lahko izvaža rusko žito in gnojila. Putin pa pravi, da bi morale biti države, ki prejemajo ukrajinsko žito, hvaležne turškemu voditelju za njegovo vlogo pri posredovanju sporazuma.

Iz množičnega groba v osvobojenem Limanu izkopali trupla

Forenzični delavci so od glave do pet pokriti z zaščitnimi oblekami iz množičnega groba v opustošenem mestu Lyman v torek potegnili več trupel. Gre za naporna prizadevanja, da bi z dokazi sestavili sliko, kaj se je zgodilo pod več kot štirimesečnim nadzorom Rusije, poroča ABC News.

Iz groba so potegnili vsaj 32 trupel ukrajinskih vojakov, je v torek povedal vodja vojaške uprave regije Doneck Pavlo Kirilenko. Iz posameznih grobov na grobišču pa so ekshumirali še 22 trupel civilistov. Oblasti načrtujejo še nadaljnje izkope.

To je do zdaj drugo najdeno grobišče v Limanu, je še dejal Krilenko ter dodal, da prve preiskave kažejo, da so trupla pokopali lokalni prebivalci, in ne Rusi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Liman so ukrajinske sile znotraj hitre protiofenzive osvobodile konec septembra. Ko pa so ukrajinske oblasti vstopile v mesto, so ugotovile, da je v granatiranju umrlo veliko civilnih prebivalcev. Drugi, večinoma starejši ljudje, so umrli med rusko okupacijo zaradi pomanjkanja hrane in zdravil, je že prejšnji teden za AP povedal Mark Tkačenko, komunikacijski inšpektor okrožne policije Kramatorsk v regiji Doneck.

Mesto je utrpelo obsežno uničenje, nekateri večji deli so bili izbrisani z obličja Zemlje. Ukrajinske oblasti zdaj delajo na obnovi osnovne infrastrukture in raziskujejo, kako so civilisti živeli in umirali med rusko okupacijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou