Ukrajina

IAEA preiskala tri lokacije v Ukrajini, dokazov o 'umazani bombi' ni našla

Kijev, 03. 11. 2022 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po obtožbah Rusije, da načrtuje Kijev uporabo umazane bombe, je mednarodna agencija za jedrsko energijo preiskala tri lokacije v Ukrajini. Vendar pa znakov "neprijavljenih jedrskih dejavnosti in materialov na teh treh lokacijah" ni odkrila, so sporočili iz organizacije. Kmalu po razkritju rezultatov preiskave pa se je odzval tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. "Rusija je potrdila svoj status največjega svetovnega lažnivca," je zapisal na spletu.

Umazana bomba
Umazana bomba FOTO: Shutterstock

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je po pregledu treh lokacij v Ukrajini sporočila, da so imeli inšpektorji neoviran dostop pri preiskavi. Vendar pa slednja ruskih obtožb ni potrdila, poroča Deutsche Welle.

"Naša tehnična in znanstvena ocena dosedanjih rezultatov ni pokazala nobenih znakov neprijavljenih jedrskih dejavnosti in materialov na teh treh lokacijah. O rezultatih vzorčenja okolja pa bomo poročali v najkrajšem možnem času," je dejal generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grossi. Ob tem pa je zagotovil, da je IAEA še vedno pripravljena izvesti nadaljnje preiskave v Ukrajini, če bo to potrebno.

Skupina inšpektorjev se je preiskave lotila po obtožbah Rusije, da načrtuje Kijev v vojni uporabiti t. i. umazano bombo, ki vsebuje radioaktivni material. Rusi predsednik Vladimir Putin sicer ni predložil nobenih dokazov o domnevni zaroti, ki je po njegovih besedah vključevala možnost, da se bomba naloži na raketo, detonira, nato pa za napad "okrivi Rusijo".

Kijev je sicer obtožbe že takrat odločno zanikal, po razkritju preiskave IAEA pa je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba na spletu objavil zapis, v katerem je Rusijo obtožil laži. "IAEA je preverila tri ukrajinske objekte, ki so bili v središču ruske dezinformacije, vendar ni našla nobenih dokazov o kakršnih koli 'umazanih bombah'. Zahvaljujem se Rafaelu Marianu Grossiju za odlično in hitro sodelovanje IAEA, ki se nam je pomagala zoperstaviti ruskim neresnicam. Rusija je potrdila svoj status največjega svetovnega lažnivca," je zapisal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja