Ukrajina

Družina v mrtvašnici potrdila identiteto likvidiranega ukrajinskega vojaka

Kijev, 09. 03. 2023 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V začetku tedna je splet preplavil posnetek usmrtitve ukrajinskega vojaka. A čeprav so nekateri ukrajinski uradniki sprva poročali, da je likvidirani vojak Timofej Šaduro, pa se je zdaj izkazalo, da gre v resnici za pripadnika 163. bataljona 119. ločene brigade teritorialne obrambe Černigovske regije Oleksandra Macievskega. V kijevski mrtvašnici so ga identificirali mama, sin in njegov prijatelj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predstavniki ukrajinskih oboroženih sil so potrdili, da so Rusi na posnetku, ki se je v začetku tedna pojavil na spletu, usmrtili ukrajinskega vojaka iz 163. bataljona 119. ločene brigade Teritorialne obrambe Černigovske regije Oleksandra Macievskega, poroča ruski portal Meduza. Čeprav so okoliščine njegove usmrtitve neznane, portal domneva, da so njegovi vojaški tovariši mrtvi ali pa pogrešani.

Njegovo truplo je Ukrajina dobila v okviru izmenjave žrtev z Rusijo. Tako ga je lahko v kijevski mrtvašnici identificirala tudi njegova družina, mama in sin ter njegov prijatelj. Prav tako so njegovo identiteto po poročanju portala The Insider potrdile tudi oborožene sile Ukrajine (AFU).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ni sicer jasno, kdaj je posnetek nastal, na družbenih omrežjih se je pojavil v ponedeljek. Prav tako s posnetka ni razvidno, kdo je vojaka ustrelil. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je takrat obljubil, da bodo našli morilce s posnetka. V svojem video nagovoru je dejal, da so okupatorji ubili bojevnika, in ponovil domnevne vojakove zadnje besede pred smrtjo. "Želim, da vsi skupaj enotno odgovorimo na njegove besede: Slava heroju! Slava heroju! Slava Ukrajini," je še dodal. 

Nekateri ukrajinski uradniki so sicer prvotno dejali, da je likvidirani moški na posnetku še en vojni ujetnik Timofej Šaduro, vojak 30. ločene mehanizirane brigade, poimenovane po knezu Konstantinu Ostroškem, ki je izginil 3. februarja 2023. A izkazalo se je, da so se prva poročila motila.

Po podatkih regionalne uprave sil teritorialne obrambe Ukrajine "Sever" je Macievski 30. decembra lani skupaj s štirimi soborci sodeloval v bitki z nadrejenimi ruskimi silami pri Soledarju. Sčasoma je bila komunikacija z njimi prekinjena, zaradi močnega obstreljevanja pa okrepitve do njih niso mogle priti. Macievski je sicer še pred začetkom vojne v Ukrajini v Kijevu delal kot električar. Po začetku vojne se je prostovoljno prijavil v teritorialno obrambo Nižina v Černigovski regiji.

Kijev in njegovi zahodni zavezniki so rusko vojsko že večkrat obtožili množičnih vojnih zločinov, odkar je predsednik Vladimir Putin februarja lani sprožil invazijo na Ukrajino. Rusija vse obtožbe zanika. Julija lani se je na spletu pojavil posnetek, ki prikazuje kastracijo ukrajinskega vojaka v vzhodni regiji Donbas, ki jo je po invaziji Rusija delno zasedla. Moskva pa je novembra obtožila ukrajinske sile, da so usmrtile skupino ruskih ujetnikov. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1