Ukrajina

Iz jeklarne Azovstal v ujetništvo 250 ukrajinskih borcev

Kijev, 17. 05. 2022 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.S., M.V.
Komentarji
0

V jeklarni Azovstal se je vdalo več kot 250 ukrajinskih borcev, ki so bili tam ujeti več kot dva meseca. 53 huje ranjenih vojakov so prepeljali v mesto Novoazovsk, ki ga nadzorujejo proruski uporniki, 211 pa v mesto Olenivka, ki je prav tako pod nadzorom proruskih upornikov. Ukrajinska stran trdi, da jih bodo pozneje v okviru izmenjave ujetnikov vrnili Ukrajini. Ruska duma pa medtem načrtuje sprejetje zakona, po katerem bi prepovedali izmenjavo ujetnikov, ki so člani bataljona Azov.

Po poročanju BBC je v ponedeljek zvečer Mariupol zapustilo več kot deset avtobusov, posnetke odhoda ukrajinskih borcev v ujetništvo pa so predvajale tudi ruske televizije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva se je v jeklarni v ponedeljek predalo 265 ukrajinskih vojakov, od tega je 51 ranjenih, ki so jih prepeljali v bolnišnico v delu vzhodne regije Doneck, ki je pod nadzorom proruskih upornikov. Ukrajinsko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da so na ozemlje pod nadzorom Rusije evakuirali 264 ukrajinskih borcev, 53 naj bi jih bilo hudo ranjenih.

Moskva je sicer v ponedeljek zvečer sporočila, da je bil dosežen dogovor o evakuaciji ranjenih ukrajinskih vojakov iz jeklarne. Kasneje je evakuacijo potrdila tudi ukrajinska stran.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Namestnica ukrajinskega ministra za obrambo Hana Maljar je povedala, da Kijev ve, koliko borcev je bilo v tovarni Azovstal, a hkrati natančnega števila ni želela razkriti, ker gre za "občutljive informacije". Povedala je, da bodo po koncu "reševalne operacije" dali bolj natačne podatke. Po njenih besedah je bilo edini način za rešitev vojakov. 

Maljarjeva je medtem povedala, da so bile izpolnjene vse dolžnosti za obrambo Mariupola in da jeklarne ni bilo mogoče osvoboditi."Borci, ki so branili mesto, so Ukrajini priborili izjemno pomemben čas, da zbere rezerve, prerazporedi sile in prejme pomoč partnerjev," je zapisala na Facebooku in dodala, da jih bodo zamenjali za ujete ruske vojake.

Moskva pripadnike zloglasnega bataljona Azov, ki naj bi vodili obrambo mesta in jeklarne, označuje za vojne zločince. Predsednik dume Vjačeslav Volodin je dejal, da so "nacistični kriminalci, ki ne bi smeli biti vključeni v izmenjavo zapornikov". "Gre za vojne zločince in narediti moramo vse, da jih pripeljemo pred roko pravice." Odbora za obrambo in varnost bosta sedaj obravnavala predlog zakona. Neuradno naj bi Azov razglasili za teroristično organizacijo. Po poročanju agencije Interfax bodo o tem odločali 26. maja.

Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski je v večernem nagovoru na družbenih omrežjih povedal, da so pri evakuaciji poleg ukrajinske vojske in pogajalcev sodelovali tudi predstavniki ZN in Rdečega križa. Je pa opozoril, da se lahko zgodi, da ukrajinski vojaki ne bodo takoj izpuščeni in da lahko pogajanja o tem trajajo nekaj časa.

Hkrati so ukrajinske oblasti sporočile, da se prizadevanja za evakuacijo preostalih borcev v tovarni nadaljujejo.

Poškodovan ukrajinski borec.
Poškodovan ukrajinski borec. FOTO: AP

Jeklarna Azovstal je še zadnja ukrajinska utrdba v pristaniškem mestu Mariupol, v katerem so nadzor že pred tedni prevzele ruske sile. V njej je bilo ujetih okoli 600 ukrajinskih borcev, večinoma hudo poškodovanih. Gre za vojake, tudi marince ter pripadnike bataljona Azov, mejne straže in policije. Prejšnji teden so svetovne tiskovne agencije objavile fotografije, ki jih je posredovala ukrajinska nacionalna garda, prikazujejo pa ranjene može v vojaških uniformah, tudi brez okončin. 

Ruski predsednik Vladimir Putin je aprila, potem ko je sporočil, da je Mariupol padel, svojim vojakom naročil: "Blokirajte to industrijsko območje, da ne bo mogla čez niti muha." Sčasoma sta se vojskujoči se strani dogovorili, da lahko civilisti šlo je predvsem za delavce jeklarne in družinske člane branilcev Mariupola odidejo, vojaki pa so ostali v temnem podzemlju, saj so zavrnili poziv k vdaji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja