Ukrajina

Iz ruševin okupiranega Mariupola zraslo novo oporišče ruske vojske

Mariupol, 03. 12. 2022 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusija utrjuje svojo vojaško prisotnost v zavzetem pristaniškem mestu Mariupol. Satelitske fotografije, ki jih je objavilo podjetje Maxar Technologies, kažejo, da na ruševinah tega zavzetega ukrajinskega mesta Rusi zdaj gradijo veliko vojaško bazo.

Iz ruševin je zraslo oporišče ruske vojske (marec in november)
Iz ruševin je zraslo oporišče ruske vojske (marec in november) FOTO: AP

Nova zgradba se v obliki črke U bohoti blizu središča pristaniškega mesta. Na njegovi strehi je mogoče videti rdečo, belo in modro zvezdo ruske vojske ter zapis, ki sporoča: "Ruska vojska za prebivalce Mariupola".

V začetku leta so ruske vojaške sile skoraj tri mesece brez prestanka oblegale to južno obmorsko mesto, neprestani napadi pa so večino mesta pustili v ruševinah, poroča BBC.

Ukrajinski uradniki so prejšnji mesec ocenili, da je bilo v napadih ubitih okoli 25.000 civilistov, Združeni narodi pa so sporočili, da so potrdili smrt 1348 civilistov, vendar pa priznavajo, da je dejansko število žrtev verjetno še več tisoč.

Satelitske slike medtem kažejo, da se je razširilo tudi mestno pokopališče. Ruske enote naj bi namreč v zadnjih mesecih iz uničenih zgradb odstranjevale trupla in jih odvažale za pokop. Prejšnji mesec je analiza slik pokazala, da so na pokopališču izkopali 1500 novih grobov.

Ukrajinski uradniki ocenjujejo, da je rusko bombardiranje uničilo do 90 odstotkov mestne infrastrukture, nove slike pa kažejo, da je Moskva začela rušiti tudi številne stanovanjske zgradbe, ki jih ni bilo več mogoče popraviti. Spet druge fotografije prikazujejo ogromne količine gradbenega materiala, ki leži na postaji mestne podzemne železnice.

Rusija naj bi sicer v Mariupolu utrjevala svoje obrambne položaje, saj ukrajinska protiofenziva na jugu in vzhodu vse bolj ogroža mesto. Prejšnji mesec so obrambni uradniki Združenega kraljestva sporočili, da ruska vojska uporablja dve tovarni v okupiranem Mariupolu, s katerima proizvaja večje število betonskih blokov, ki so namenjeni upočasnjevanju napredovanja sovražnikovih oklepnih in drugih vozil.

Mesto ima za Rusijo tudi izjemen strateški pomen, saj predstavlja del njenega "kopenskega mostu", ki Rusijo povezuje s priključenim Krimom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3