Ukrajina

Ukrajino vsako minuto zapusti 55 otrok, posledice vojne čutijo tudi novorojenčki

Kijev, 17. 03. 2022 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tjaša Dugulin
Komentarji
0

Od začetka vojne je Ukrajino zapustilo že tri milijone 700.000 ljudi, največ se jih je zateklo na sosednjo Poljsko. Najbolj žalostni so prizori otrok, ki v objemu utrujenih mater ždijo na postajah, na prepolnih vlakih z negotovostjo zapuščajo svoj dom in svojce, otroštvo preživljajo v begunskih centrih. Po podatkih Unicefa vsak dan ostane brez doma več kot 75 tisoč ukrajinskih otrok, iz države vsako vsako minuto odide 55 otrok.

Posebej ranljivi so otroci iz sirotišnic in rejniških družin, ki bi lahko med evakuacijami postali žrtve trgovine z ljudmi. V vojni vihri pa so ujeti novorojenčki, ki so jih za pare iz tujine povile ukrajinske nadomestne matere. Ker je zračni prostor nad Ukrajino za civilne lete zaprt, starši ne morejo priti ponje.

Novopečena mamica, 29-letna Sasha, je iz Kijeva prebežala v Belsito, kjer ji zatočišče nudi starejši par. "To je moj sin Allan. Star je pet mesecev. Mislim, da smo na poti šestkrat zamenjali vlak. Bilo je veliko otrok vseh starosti. Prosili so svoje mame, da bi šli domov," razlaga Sasha.

Sama je na varnem, a misli ji ves čas uhajajo k možu in ostalim svojcem, ki jih je pustila za seboj, zaradi strahu je skrušena. Medtem pa je na mrzli in negotovi poti še na tisoče obupanih mater, prestrašenih in izčrpanih otrok. "Peljali smo se mimo Kijeva, bilo je zares strašljivo. Ko smo potovali po tej regiji, smo začeli moliti, težko je bilo," pa pojasnjuje Katerina, begunka iz Kirovograda.

Begunka Sasha z otrokom.
Begunka Sasha z otrokom. FOTO: POP TV

Največji pritisk je na ukrajinsko-poljski meji. Prostovoljci hitijo šotore zalagati s toplimi oblačili, hrano, pijačo, odejami. Visoki komisariat ZN za begunce Matthew Saltmarsh je jasen: "Begunci, ki zdaj prihajajo, so bolj ranljivi in z veliko večjimi travmami, kot so bili tisti, ki so bežali prve dni."

Angleški glasbenik Tom Odell je na železniški postaji v romunski Bukarešti skušal v nemirna begunska srca vnesti vsaj malo poguma s pesmijo, ki je postala simbol ukrajinskega odpora. A že tako opeharjeni miru, ženske in otroci na poti zdaj trepetajo še pred kriminalnimi združbami, ki v reki beguncev vidijo priložnost za zaslužek. 

"Prijateljico ene od begunk so poslali sem, nato je odšla k zasebnikom in od takrat se ni več pojavila. Minila sta že polna dva tedna, dogodek je prijavljen tudi policiji," pojasnjuje ena izmed prostovoljk na poljski meji Ellen Hohweis.

Kleti postale zatočišče tudi dojenčkom

Klet ene od medijskih hiš v Kijevu je medtem postala zatočišče 20 ujetim dojenčkom, ki so na svet prijokali s pomočjo nadomestnih mater. Varuška novorojenčkov v kijevskem zaklonišču pravi: "Razumeti morate, to je vojna. Letališča so zaprta, zato njihovi starši preprosto ne morejo priti ponje." Po podatkih Unicefa je od začetka vojne v Ukrajini skoraj vsako sekundo en otrok postal begunec.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja