Ukrajina

Dobran Božič: Izguba Hersona je hud poraz za Rusijo. Kaj bi se lahko skrivalo v ozadju?

Ljubljana, 12. 11. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urška Bitenc
Komentarji
3

O napredovanju ukrajinskih sil na jugu Ukrajine, ki botruje ruskim napovedim, da se njihove enote z območja Hersona umikajo, smo se pogovarjali z generalmajorjem Dobranom Božičem. Ta premik ruskih sil ocenjuje za enega izmed hujših porazov za Rusijo, a do njega ostaja skeptičen, saj da "vse vojaške operacije temeljijo na zavajanju." Ob tem meni, da se bodo ruske enote premestile v Donbas, ki, "strateško gledano, ne sme pasti".

V zadnjih štirih dneh Ukrajinci na jugu države izvajajo uspešno ofenzivo proti ruskim silam. Zaradi "težke situacije," kot so stanje na fronti pred dnevi opisali ruski mediji, se je njihov obrabni minister Sergej Šojgu odločil za umik enot z desnega brega regije Herson. "To je eden izmed hujših porazov za Rusijo, pa ne le za Rusijo, tudi njihovo vojsko in predsednika Putina," pa potezo ocenjuje generalmajor in predsednik Zveze slovenskih častnikov Dobran Božič

Generalmajor Dobran Božič je vojak in diplomat. Trenutno je predsednik Zveze slovenskih častnikov, kot nekdanji načelnik generalštaba podrobno spremlja napad Rusije na Ukrajino in je tako eden redkih slovenskih vojaško diplomatskih strokovnjakov, ki precej natančno razume sliko bojišča.
Generalmajor Dobran Božič je vojak in diplomat. Trenutno je predsednik Zveze slovenskih častnikov, kot nekdanji načelnik generalštaba podrobno spremlja napad Rusije na Ukrajino in je tako eden redkih slovenskih vojaško diplomatskih strokovnjakov, ki precej natančno razume sliko bojišča. FOTO: Miro Majcen

Čeprav se mu umik glede na situacijo zdi smiseln, nekoliko dvomi v napovedi, da se bodo Rusi regiji res odpovedali. "Vse vojaške operacije, ki se izvajajo, temeljijo na zavajanju. Da nekaj narediš in da nato nasprotnik misli, da boš nekaj naredil, udariš pa po drugi strani," je utemeljil dvom. Hkrati je navedel še primer zavajanja ruskih vojakov s strani Ukrajincev v Harkovu letos avgusta. Takrat so ukrajinske sile nakazovale, da bodo s protiofenzivo začele na jugu, torej v Hersonu, zato so se ruske enote začele pomikati proti črnomorski obali. A Ukrajinci so nato udarili v Harkovu, kjer so v nekaj dneh zavzeli več tisoč kvadratnih kilometrov ozemlja. "Mogoče isto taktiko ubirajo tudi Rusi," je zaključil.

Ob tem velja poudariti, da je Herson izjemno pomembno strateško mesto. Poleg tega, da gre za edino prestolnico priključenih regij, ki je padla pod nadzor ruskih vojakov, omogoča tudi dostop do Odese, torej Črnega morja, doseg Krima, ki so si ga Rusi priključili leta 2014, ter dostop do tekoče vode in električnega omrežja. "Mesto je pomembno tako za Ukrajince kot z Ruse," je zaključil Božič.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ruska vojska sicer strateške napake opravlja od samega začetka," je nadaljeval. Zdaj so te pomembne napake, ki so se vrstile od februarja, začele prihajati v ospredje. Kot primer je Božič omenil nenadne napade, pri katerih so bile ruske enote slabo organizirane, predvsem je pešala njihova glavna, pa tudi stranske linije napada. To bi bil lahko eden izmed razlogov, zakaj bi Ruski vojaki območje 'brez boja' prepustili Ukrajincem. "Očitno orožje, ki so ga Ukrajinci prejeli od zahoda, deluje," je dodal in nadaljeval, da je napadeni državi na nekaterih točkah uspelo vzpostaviti Rusiji enakovredno moč. Rusija je sicer od vsega začetka vojne veliko bolje oborožena, predvsem v artilerijskem orožju, je še spomnil. 

Kako zanesljive so informacije in kako smiseln umik?

V podporo svojim dvomom je izpostavil tudi način informiranja o umiku ruskih enot. "Da ruski minister v televizijskem nagovoru oznani, da se bo njegova vojska umaknila, je zelo čudno, zato se pojavi vprašanje, ali je to dezinformacija ali je to res".  Vprašljiv se mu zdi tudi njihov razlog za preusmeritev sil – poveljnik ruskih sil v Ukrajini Sergej Surovikin je namreč dejal, da pri premiku misli na življenja svojih vojakov.

Generalmajorju Božiču se razlog ne zdi prepričljiv. "Po vseh teh grozotah, ki jih vidimo na ukrajinskem bojišču, reči, da je skrb ruskih vojakov na prvem mestu ... ne verjamem," je komentiral izjavo ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojga. Verjame pa, da so Ukrajinci s pridobljenim zahodnim orožjem in natančnim strelivom uspeli "dobro dotolči" skladišča ruske vojske. A tudi tu je spomnil na vztrajnost peščice ukrajinskih vojakov v Mariupolju, ki so svoj bojni položaj kljub pomanjkanju orožja in izčrpanosti držali od aprila pa vse do konca maja. 

Vojna v Ukrajini
Vojna v Ukrajini FOTO: Shutterstock

Tudi v širših vojaških krogih se sicer pojavljajo ugibanja, ali v ozadju tiči nova operacija Rusov, do preusmerjanja sil so bili sprva kritični tudi v Kijevu. Z dezinformacijami bi namreč Rusi lahko na območje privabili nepripravljene Ukrajinske vojake, ki so se v petek prebili do regijske prestolnice, istoimenskega mesta Herson.

"Ruska vojska se ne bi kar tako predala, če okoliščine niso bile res take, da niso imeli izbire. To ne bo v ponos ruski vojski," je zaključil razmišljanje o možnih skritih vzrokih. Kasneje je sicer tudi izpostavil, da pa se je Moskva za umik odločila, ker so rusko "poveljevanje, logistika in morala vojakov v takšnem razsulu," da bi se jim v nasprotnem primeru obetale masovne dezertacije, kar pa bi za Kremelj predstavljalo  še večjo sramoto. "So pa to le ocene," je zaključil. "Delajo se premiki, vprašanje pa je, kako in zakaj se izvajajo. Je pa to zelo kompleksna operacija. Šele čas bo pokazal uspešnost," premišljuje Božič. 

"Umik je vojaško gledano ena najtežjih operacij, zelo težko ga je načrtovati, pri njem so pogoste velike izgube, sploh, če ni pravilno organiziran in izpeljan," je opisoval generalmajor. Ob tem je Božič poudaril, da Rusi v preteklosti pri izmikanju niso prikazali "dobrih veščin". Kot zanimivo ocenjuje evakuacijo civilistov, kljub temu pa meni, da bo ukrajinska vojska ob osvobajanju regije naletela na množična grobišča. 

Preusmerjanje v Donbas?

V premisleku je navedel še tri mogoče razloge ruske vojske za preusmerjanje sil. Prvi je neuspešna mobilizacija, zaradi katere jim primanjkuje vojakov, in hkratna neuspešna operacija v Donbasu, kamor bi lahko premeščali enote. Drugi razlog bi lahko bil dogovor z Ukrajinci za miren umik, tretji pa že omenjana skrivna operacija ruske vojske. 

"Delajo se premiki, vprašanje pa je, kako in zakaj se izvajajo. Je pa to zelo kompleksna operacija. Šele čas bo pokazal uspešnost," premišljuje Božičnik.
"Delajo se premiki, vprašanje pa je, kako in zakaj se izvajajo. Je pa to zelo kompleksna operacija. Šele čas bo pokazal uspešnost," premišljuje Božičnik. FOTO: Miro Majcen

Regijo Donbas trenutno ocenjuje bolj pomembno kot regijo Herson, saj da je slednja že izgubljena, zato morajo fronto okrepiti na drugih kritičnih točkah. "Za Rusijo, strateško gledano, Donbas ne sme pasti," je bil jasen. Ob zapustitvi Hersona vzdolž fronte potekajo še drugi boji, Rusija pa je na več točkah utrpela velike izgube. Edino, kar ji preostane, je, da na vzhodu preide v fazo aktivnih napadov, ocenjuje generalmajor. "Vsak vojak šteje," je izpostavil. 

Načrti za naprej: spomladi osvojiti Krim

Čeprav naj bi se ruski vojaki pomaknili na levi breg reke Dneper, je situacija na terenu še vedno zelo težka. Ker so porušili vse glavne mostove, ki peljejo iz enega dela Hersona na drugega, sedaj vojski loči tudi široka reka, prav tako je zaradi spopadov že sama zemlja težko prehodna. Kljub temu bodo ruski cilji na dosegu ukrajinske artilerije. Meni, da so se sicer ruske sile nameravale umakniti že prej, a Moskva tega očitno ni pustila. 

A glede na nedavne uspehe in preboje ukrajinske vojske na jugu se mu zdi načrt, da bodo do pomladi leta 2023 zavzeli tudi Krim, smiseln. "Sploh glede na to, kaj je slabo opremljena ukrajinska vojska že dosegla," je zaključil. Ker so ze osvobodili Herson,  bo Rusija zelo težko branila Krim, poudarja, obenem pa je tudi dodal, da vojne verjetno še nekaj časa ne bo konec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3