Ukrajina

Ladja z ukrajinskim žitom s pomočjo Slovenije krenila proti Afriki

Doneck/Odesa, 19. 02. 2023 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
0

Iz ukrajinskega Črnomorska je s pomočjo Slovenije v okviru pobude Žito iz Ukrajine odplula ladja s tovorom žita za Kenijo. Ruske sile v bojih na vzhodu Ukrajine pa medtem po navedbah guvernerja ukrajinske regije Lugansk Sergeja Hajdaja sestavlja vse več rednih vojakov ruske vojske in vse manj plačancev skupine Wagner, ki so v zadnjih tednih silovito napadali mesto Bahmut.

"Veleposlanik Republike Slovenije v Kijevu Tomaž Mencin je v ukrajinskem pristanišču Čornomorsk sodeloval pri izplutju ladje z žitom za Kenijo. Slovenska vlada je programu Žito iz Ukrajine, ki ga izvaja Svetovni program za hrano, donirala milijon evrov za pomoč najbolj prizadetim državam," so sporočili na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri projektu je sodelovala tudi Češka. Ladja Valsamitis bo tako dostavila 25.000 ton žita za Kenijo in 5000 ton za Etiopijo, poroča ukrajinska agencija Ukrinform.

Pobudi ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Žito iz Ukrajine se je Slovenija sicer pridružila novembra lani, zaradi globalne prehranske krize, ki se je po začetku ruske agresijo na Ukrajino še poglobila, so spomnili na zunanjem ministrstvu.

V okviru pobude Ukrajina najmanj razvitim državam v Afriki in Aziji, kjer prebivalcem grozi lakota, podarja žito, države donatorke, med njimi tudi Slovenija, pa financirajo ladijski prevoz do teh držav.

Je Wagnerjeve plačance na vzhodu Ukrajine zamenjala ruska vojska?

"Število pripadnikov Wagnerja se je te dni drastično zmanjšalo v primerjavi s prejšnjimi meseci. Najverjetneje so bili ubiti na območjih Bahmuta in Soledarja," je po poročanju CNN dejal guverner ukrajinske regije Lugansk Sergej Hajdaj.

Skupina Wagner
Skupina Wagner FOTO: AP

Kot je dodal, trenutno hudi boji potekajo na območju mesta Kreminja na vzhodu države. Na splošno so razmere po njegovi oceni "težke, vendar povsem pod nadzorom".

Ponoči je bilo tarča ruskega obstreljevanja tudi mesto Druživka na vzhodu Ukrajine, pri čemer sta bila močno poškodovana dva stanovanjska bloka, je sporočil guverner regije Doneck Pavlo Kirilenko.

Po Hajdajevih besedah ruske sile uporabljajo motilce signala, da bi onesposobile ukrajinska brezpilotna letala, za odkrivanje ukrajinskih položajev pa ruske sile uporabljajo enote, ki jih je poimenoval kot samomorilske.

Ameriška visoka diplomatka Victoria Nuland pa je v petek dejala, da podpira ukrajinske napade na ruske cilje na polotoku Krim, saj je tam nameščena ruska črnomorska flota. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ZDA v odzivu obtožil, da so "glavni provokator" mednarodnih napetosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou