Ukrajina

'Jedrski vlak' na poti v Ukrajino ali zgolj na redne jesenske vaje?

Moskva, 05. 10. 2022 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
0

V zadnjih dneh se proti ukrajinski meji in čez Krim zgrinjajo vlakovne kompozicije, polne ruske vojaške tehnike. Posebno pozornost je pritegnil vlak z opremo, ki naj bi pripadala 12. glavnemu direktoratu ruskega obrambnega ministrstva, ki je sicer zadolžen za skladiščenje, vzdrževanje in transport jedrskega orožja. To naj bi bil znak, da se Putin pripravlja na uporabo jedrskega orožja. V Pentagonu sedaj pravijo, da ni znakov, da bi se Rusija pripravljala na aktivacijo (dela) jedrskega arzenala. Trenutno ni znano, kam je napoten vlak. Prav tako v Rusiji potekajo redne jesenske vaje, na katerih omenjena enota vsako leto sodeluje.

ZDA nimajo podatkov, s katerimi bi potrdili, da Moskva izvaja premike taktičnega jedrskega orožja z vlakom, je za medije povedal višji uradnik Pentagona, poroča Reuters. Forbes McKenzie, nekdanji obveščevalec v britanski vojski, je za Sky News povedal, da ima zloglasni vlak vse znake, da bi lahko pripadal 12. glavnemu direktoratu obrambnega ministrstva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Značilna vojaška oprema, ki jo vidimo, je oklepno vozilo BPM-97 (KAMAZ 43269 Vistrel 4x4), za katerega vemo, da ga ima 12. direktorat, vendar je to terensko vozilo, ki ga lahko vidimo v uporabi pri različnih ruskih enotah, tudi v uporabi mejne straže," pojasnjuje McKenzie. Po ocenah analitikov gre za različico vozila, ki je oborožena s 30-milimetrskim topom in metalcem granat. Kot pojasnjuje, sicer ni jasno, katere enote upravljajo to različico vozila.

Prav tako ni izključeno, da bi bila vozila, ki jih vidimo na video posnetku, le del oskrbe ruskih enot zaradi izgub, ki so jih utrpeli v skoraj osmih mesecih vojne v Ukrajini. McKenzie ob tem tudi opozarja, da v tem letnem času ponavadi potekajo tudi vojaške vaje, na katerih sodeluje 12. direktorat, zato zadnji premiki sami po sebi niso nenavadni. "Natove enote počnejo enako, pravzaprav to počnejo vse države, ki imajo jedrske zmogljivosti."

Ena od možnih razlag je, da je premik dotične vlakovne kompozicije opozorilo zahodu. Kot pojasnjuje McKenzie, gre za premike, ki so hitro opaženi iz vesolja. "Kažejo zmogljivost in dokazujejo, da če bi Rusija želela uporabiti taktično orožje, bi to lahko storila." Toda poročila o morebitni jedrski eskalaciji je treba obravnavati previdno, pravi.

McKenzie pravi, da bi ruska uporaba jedrskega orožja pomenila enosmerno vozovnico k porazu. Ob tem tudi dodaja, da zaenkrat ni zaznati, da bi se ruske kopenske sile pripravljale na bojevanje in operacije v razmerah jedrske vojne. "V tem primeru bi na območje pripeljali posebne enote, ki bi začele s pripravami na uporabo orožja, čete na terenu pa morajo biti opremljene z zaščitnimi oblekami. Ničesar od tega nismo videli."

Vlak so opazili severovzhodno od Moskve, v kraju Sergejev Posad. Od tam pa do ukrajinske meje je več kot 550 kilometrov, sodeč po objavljenem videu, pa ni mogoče sklepati, v katero smer je namenjen. Kasneje je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da naj bi se pripadniki 12. glavnega direktorata udeležili vojaških vaj Grom na vzhodu. 

Kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, so varnostne sile 12. direktorata nedavno izvedle protiteroristično usposabljanje, ki je vključevalo tudi uporabo vozil BPM-97. Vaje, ki se jih je udeležilo 150 pripadnikov, so po navedbah ministrstva potekale v regiji Karabovski Kraj na daljnjem vzhodu. Iz objave sicer ni mogoče sklepati, kdaj točno je vaja potekala, niti ali so se jih udeležila vozila, videna na objavljenem posnetku iz Sergejevega Posada.

Po poročanju britanskega Timesa je Nato čez vikend opozoril članice in zaveznike na premik jedrske podmornice Belgorod, na katero bi lahko namestili torpede pozejdon z jedrsko bojno glavo. Pentagon se je na poročanja odzval v ponedeljek in dejal, da ima ameriška vojska načrte za široko paleto situacij in nepredvidljivih dogodkov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni