Ukrajina

Iz Azovstala odpeljali skoraj tisoč ujetnikov

Mariupol, 18. 05. 2022 06.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
2

Po predaji več sto izčrpanih in ranjenih branilcev jeklarne Azovstal v pristaniške mestu Mariupol narašča zaskrbljenost za njihovo varnost. Medtem ko ukrajinska stran govori o izmenjavi zapornikov, Rusija napoveduje sprejetje posebnega zakona, po katerem izmenjava pripadnikov enot Azov ne bo mogoča. Namestnik ruskega predstavnika v ZN je povedal, da so se ukrajinski borci "brezpogojno" vdali.

V torek se je nadaljevala evakuacija ukrajinskih vojakov iz območja tovarne Azovstal. Po podatkih ruskega ministrstva za obrambo se je doslej vdalo 962 borcev. "V zadnjih 24 urah se je predalo 694 vojakov, od tega 29 ranjenih," je ministrstvo zapisalo v dnevnem poročilu o konfliktu. Sedem avtobusov z ukrajinskimi borci iz garnizona Azovstal je prispelo v novo odprti zapor v mestu Olenivka v bližini Donecka, pet pa v Novoazovsk, oba pod ruskim nadzorom. Lokalne oblasti v Donecku so sporočile, da bodo povečale zaporniške kapacitete za sprejem dodatnih 2000 zajetih pripadnikov ukrajinskih sil.

Rusko obrambno ministrstvo je objavil več posnetkov ukrajinskih borcev, ki zapuščajo tovarno in se vdajajo ruski vojski. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem ko sta obe strani govorili o dogovoru, po katerem bodo vse ukrajinske enote zapustile jeklarno, veliko podrobnosti še ni javnih, vključno s tem, koliko borcev je še ostalo v notranjosti in ali je bila dogovorjena kakšna oblika zamenjave ujetnikov. Iz Kremlja so sporočili, da je Putin osebno zagotovil, da bodo zaporniki obravnavani v skladu z mednarodnimi standardi, ukrajinski uradniki pa so dejali, da bi jih lahko zamenjali za ruske ujetnike. Med zajetnimi naj bi bili tudi tuji prostovoljci. 

Namestnik ruskega ambasadorja pri ZN Dmitrij Poljanski je povedal, da med stranema ni bilo nobenega dogovora. "Nisem vedel, da v angleškem jeziku obstaja toliko načinov za ubeseditev preprostega sporočila: pripadniki Azov so se brezpogojno predali." S tem se je odzval na poročanje Ukrajine in zahodnih uradnikov, ki dogodke označujejo za evakuacijo in ne za predajo. Agencija TASS je medtem poročala, da je Rusija ustanovila preiskovalno skupino, ki bo zaslišala vojake v sklopu preiskave o, kot pravijo v Moskvi, "zločinih ukrajinskega režima".

Več ruskih poslancev se je izreklo proti kakršni koli zamenjavi zapornikov. Vjačeslav Volodin, predsednik Državne dume je dejal, da "nacističnih zločincev ne bi smeli zamenjati za ruske ujetnike". Poslanec Leonid Slutski, eden od ruskih pogajalcev v pogovorih z Ukrajino, pa je evakuirane borce označil za "živali v človeški obliki" in dejal, da jih je treba usmrtiti. Odbora za obrambo in varnost bosta obravnavala predlog zakona o razglasitvi enot Azov za teroristično organizacijo. Po poročanju tiskovne agencije Interfax bodo o tem odločali 26. maja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je sporočil, da se evakuacija nadaljuje. Dejal je, da jo "nadzorujeta ukrajinska vojska in obveščevalna služba ter najbolj vplivni mednarodni mediatorji". O dogodkih v Mariupolu se je ukrajinski predsednik pogovarjal tudi z Emanuelom Macronom in mu predstavil svoja stališča v pogajanjih z Rusijo. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni