Ukrajina

Kaj vse je na seznamu želja Zelenskega?

Kijev, 21. 12. 2022 20.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na obisku v ZDA. S seboj naj bi prinesel dolg seznam vojaških želja. Ameriški predsednik Joe Biden je sicer doslej nasprotoval dobavi kakršnega koli orožja, ki bi lahko doseglo Rusijo.

Zelenski želi še več orožja, da bi država lahko ustavila rusko invazijo.
Zelenski želi še več orožja, da bi država lahko ustavila rusko invazijo. FOTO: AP

Obisk, ki je bil daleč od oči javnosti načrtovan več tednov, se odvija v času, ko Rusija napada ukrajinsko kritično infrastrukturo in skuša tako poraziti državo, ki se je velesili zoperstavila veliko ostreje, kot je pričakoval Vladimir Putin. Predvsem pa v času, ko skuša Ukrajina ohraniti pobudo za napredovanje, potem ko je prejšnji mesec ponovno zavzela mesto Herson. Za Ukrajino je namreč kritičnega pomena, da njen boj ne opeša. Od uspehov je namreč odvisna tuja podpora, še posebej v evropskih državah, saj prav Evropejci plačujejo visoko ceno rusko-ukrajinskega konflikta. 

Kaj natančno je na seznamu Zelenskega in kaj so ZDA pripravljene ponuditi, ni znano, je pa bilo v zadnjih dneh na to temo nekaj ugibanj in neuradnih informacij. 

Biden naj bi razkril okoli dve milijardi dolarjev vreden paket vojaške pomoči, ki bo verjetno vključeval protiraketni obrambni sistem Patriot, je za Washington Post povedal visoki uradnik administracije.

Vključeval bo tudi bogato pošiljko topništva in komplete streliva za neposredni napad, ki lahko spremeni nevodene bombe v vodene, poroča Politico.

Ukrajina medtem že mesece zahteva sistem Patriot, pa piše Business Insider. Kot pravijo, ga potrebujejo, ker je Rusija spremenila taktiko in napada predvsem iz zraka. 

Oseba, ki naj bi bila seznanjena z razpravami, je za Politico povedala, da bo Zelenski prosil tudi za raketni sistem dolgega dosega (ATACMS) ter brezpilotna letala Grey Eagle in Reaper.

Vprašanje je, kakšno je aktualno stališče Bidnove administracije, ko gre za ATACMS. Orožje takšnega dosega bi namreč Ukrajini pomagalo udariti daleč na rusko ozemlje. In prav zato ZDA takšnega orožja Ukrajini doslej niso želele dati, saj bi lahko to zelo razburkalo konflikt. Biden je zato maja izključil možnost dobave kakršnega koli orožja, ki omogoča napad na Rusijo. 

Decembra se je tudi izkazalo, da so ZDA spremenile sisteme HIMARS, ki so jih poslale Ukrajini, da jim preprečijo izstrelitev ATACMS.

Tudi Grey Eagle, eden najmočnejših brezpilotnih letalnikov, je težava za Bidna. Dron, ki nosi do štiri rakete Hellfire in ima dolg doseg, bi Ukrajini zagotovil veliko prednost pred Črnim morjem, menijo analitiki. Toda Bidnova administracija je zaskrbljena, da bi tehnologija lahko končala v ruskih rokah, če bil kateri od letalnikov sestreljen.

CNN je sicer poročal, da podobno kot pri HIMARS Pentagon tudi tukaj išče načine modifikacije, da bi zaščitil svoje tehnične skrivnosti.

Vendar pa je to težava tudi za Ukrajino, saj to pomeni kasnejše dobave in kasnejše usposabljanje ukrajinskih vojakov za uporabo takšnega orožja.

Pomemben vidik vsega skupaj pa je denar. Veča se zaskrbljenost glede financiranja prihodnjih paketov pomoči. Biden je doslej zagotavljal, da bo Ukrajina deležna pomoči, dokler bo potrebno, a republikanci in vse večji del javnosti vse bolj nasprotujejo velikodušnim paketom orožja za astronomske zneske. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou