Ukrajina

Kdo je pravi Rus?

Kijev/Moskva, 14. 03. 2023 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
459

So Ukrajinci v resnici pravi Rusi in Rusi zgolj 'Moskoviti', ki so prvim 'ukradli identiteto'? Od ukrajinske zgodovinske teorije k zbiranju podpisov. Ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu so predočili peticijo o pozivu k preimenovanju Rusije v Moskovijo. Zelenski, ki se mu poziv zdi zanimiv, je dejal, da terja skrbno zgodovinsko in kulturološko analizo, ter predsedniku vlade naložil, naj zadevo preuči.

Peticijo za preimenovanje Rusije v Moskovijo je podpisalo že 25.000 ukrajinskih državljanov. In ni prvič, da se v Kijevu širijo tovrstni pozivi. Po majdanskem prevratu leta 2014 se je v ukrajinskem parlamentu ob prepovedi komunističnih simbolov in simpatiziranja s komunizmom ter rehabilitaciji kolaborantov z nacisti v drugi svetovni vojni znašla tudi pobuda o prepovedi besede Rusija za označevanje sosednje države. Predlog zakona je takrat vložila nacionalistična Radikalna stranka. Uporaba imena Rusija naj bi namreč kršila ukrajinsko suverenost in ozemeljsko celovitost.

Za kaj gre? 

Številni v Ukrajini so prepričani, da si je Moskva z uporabo imena Rusija, ki je prvotno označevala (tudi) ozemlje današnje Ukrajine, prisvojila dediščino prve vzhodnoslovanske države, ki je sprejela krščansko vero, Kijevske Rusije. O njeni zgodnji zgodovini je na voljo zelo malo virov. Najstarejša kronika Kijevske Rusije Zgodovina minulih let pravi, da so slovanska plemena v 9. stoletju plačevala davke Varjagom (Vikingom). Kljub temu, da so jih nato uspeli pregnati nazaj čez morje in si začeli vladati sami, pa je kmalu med njimi začelo prihajati do nesoglasij. Plemena so se med seboj začela spopadati, vladalo je brezzakonje. "Nesoglasja so prerasla v vojne, zato so si nazadnje rekli: 'Poiščimo kneza, ki nam bo vladal in sodil po naših običajih.' In so odšli čez morje do Varjagov. Ti Varjagi so se imenovali Rusini, tako kot so se nekateri imenovali Švedi, drugi pa Normani, Angli in Goti (Gotlandci). Čudi, Slovani, Merjani, Vepsi in Kriviči so Rusinom dejali: 'Naša dežela je velika in bogata, toda v njej ni reda. Zato pridite in nam vladajte kot knezi.' Odzvali so se trije bratje s svojimi sorodniki in s seboj pripeljali vse Rusine."

Grška beseda Várangos in starovzhodnoslovanska beseda varęgŭ sta izpeljanki staronordijske besede væringi, ki je sestavljena iz besed vár (zaobljuba, prisega) in gengi (tovariš) in lahko pomeni 'zapriseženo osebo' ali 'tujca, ki je pri sprejemu v službo svojemu gospodarju obljubil zvestobo' ali 'varovanca'.

Varjagi oz. Rusini so se najprej naselili v Ladogi, v bližini današnjega Sankt Peterburga, nato pa so se preselili proti jugu v Novgorod in naprej v Kijev. Kronika pravi, da je bil okrog leta 860 v Novgorodu za vladarja vseh slovanskih in finskih plemen izvoljen Varjag Rurik. Ta velja za ustanovitelja prve ruske dinastije. Ruriki, ki so si začeli nadevati slovanska imena, so vladali Kijevski Rusiji do leta 1240, Gališko-Volinski kneževini do 14. stoletja in Veliki moskovski kneževini do 16. stoletja, ko Fedor I., sin Ivana Groznega, ni imel moškega potomca in so  skandinavsko hišo nasledili Gudunovi tatarskega porekla. Ena od Rurikovih potomk je bila velika kneginja Katarina Velika, ki se je poročila s Petrom III. iz družine Romanov in združila obe dinastiji. Prav v času njenega vladanja si je Rusija po zmagi v rusko-turških vojnah priključila Novorusijo – današnji južni del Ukrajine in Krim. 

Ozemlje Kijevske Rusije v 11. stoletju
Ozemlje Kijevske Rusije v 11. stoletju FOTO: Wikipedia

Sodobno ukrajinsko zgodovinopisje se sklicuje na več evropskih dokumentov iz začetka 18. stoletja, pred časom Petra I. Velikega, ki ozemlje severovzhodno od Kijeva imenujejo Moskovija. Po njihovem prepričanju je car Peter ime Moskovija spremenil v Rusija, da bi si prisvojil nasledstvo in zgodovino Kijevske Rusije. Peter I. je z zmago v vojni proti Švedski pod moskovsko oblast spravil velik del današnje Ukrajine. 

"Moskovija Rusija tajge, mongolska, divja, živalska," je nekoč zapisal pisatelj Aleksej Nikolajevič Tolstoj. Citat, ki ga ukrajinski nacionalistični krogi s pridom uporabljajo za prikazovanje despotske Moskovije, v nasprotju z evropsko dediščino Kijeva. 

So torej Ukrajinci pravi Rurikovi dediči, 'izvorni' Rusi?

Zelenski: Predlog bo preučila vlada

Ukrajinski predsednik Volodimir Aleksandrovič Zelenski se je odzval na peticijo in jo označil za zanimivo idejo. Zelenski je dejal, da peticija potrebuje skrbno zgodovinsko in kulturološko proučitev z ozirom na mednarodnopravne posledice. Hkrati pa ni izključil njenega sprejetja, poroča Politico. "Glede na zgoraj navedeno sem se na predsednika vlade Ukrajine obrnil s prošnjo za njeno celovito obdelavo, zlasti z vključevanjem znanstvenih ustanov." Predsednika vlade je pozval, naj o ugotovitvah obvesti njega in avtorico peticije Valerijo Šakvorostovo

Pobudnica pravi, da je sprememba imena upravičena, saj "uničuje lažen ruski narativ o skupni dediščini z Ukrajino" in prav tako "preprečuje poseganje v zgodovino Kijevske Rusije". "Za tujce sta imeni 'Rus' (kot je bila označena Kijevska Rusija na starodavnih zemljevidih) in 'Russia, 'Russie' in 'Russland' skoraj enaki, kot da gre za ime ene države, ki je skozi čas doživela določene spremembe in [...] prevode v različne jezike," je Šahvorostova zapisala v peticiji. "To vodi v zmedo na mednarodni ravni. Pišejo se leposlovne knjige, snemajo filmi, kjer je Rusija predstavljena kot Rus, kar je nesprejemljivo," je dodala. Po njenem mnenju bi preimenovanje države "udarilo v srce ruske kulturne tradicije in vizije zgodovine".

Ob tem velja spomniti tudi na predvojni zapis ruskega predsednika Vladimirja Vladimiroviča Putina, ki je leta 2021 v dolgem eseju z naslovom "O zgodovinski enotnosti Rusov in Ukrajincev" zatrjeval, da so Rusija, Ukrajina in Belorusija "eno ljudstvo in ena celota" ter da je ukrajinska suverenost "možna le v partnerstvu z Rusijo". Na zahodu so njegov esej označili za "zgodovinski revizionizem" in "jasen izraz imperialističnih teženj". Ukrajinski predlog morda lahko razumemo tudi kot (delni) odgovor na Putinov predlanski zapis. 

Na ukrajinske pobude so se že odzvali v Rusiji, kjer pravijo, da gre za provokacijo. "Gre za še en dokaz poskusa ustvarjanja anti-Rusije,"  je dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je dejal, da gre za "absurden predlog" in dodal, da bo Rusija ostala Rusija. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (459)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lipton150
15. 03. 2023 09.35
+4
Katarina Velika ni bila ena"od Rurikovih potomk", bila je rojena v današnji Nemčiji in popolnoma nemškega plemiškega porekla. To zgodovinsko dejstvo bi moral vedet vsak butelj.
Matjaž Tanko
15. 03. 2023 08.18
+5
Sej od zelenskega mama je rusinja. Lahko bi se šli tudi kdo so rusi glede na to ,da je ukrajina imela atomske bombe, katera je po dogovoru dala rusiji kar sedaj obžaluje.
JAZsemTI
14. 03. 2023 19.55
-5
Kdor hoče mir mora poklicati v Pentagon🤔
marre
14. 03. 2023 21.30
+3
Glede na to, da je Rusija napadla Ukrajino in da je Ruska vojska v drugi državi, mislim ,da bi tukaj bolj koristil klic v Kremelj.. Samo ne verjamem, da bi se dosti zmenu tam.. Oni majo svojo resnico in cilje..
Dr.Rugelj
14. 03. 2023 19.36
+0
Polni ste idej in znanja ,kot drek vitaminov !...pojdite raje kakšnemu zgodovinarju, da vam razloži zgodovino rusije ,ukrajine,...in zakaj se ne marajo !...
JOCR1255
14. 03. 2023 21.43
+4
Aha, enake vrste zgodovinarjev je tudi tu polno. Primer Rožman. Hudič je ko se poveže želja po oblasti in RKC.
Ivar The Boneless
14. 03. 2023 19.26
+0
Pa so spet tisti, ki z vojno nočejo nič ekstremisti... Meni je vseeno kdo zmaga. Si pa želim mir na celem svetu. A je to težko razumet? Z orožjem se ga ne bo doseglo.
marre
14. 03. 2023 19.27
-4
Kako bi se pa po tvoje ustavlo Rusko invazijo na Ukrajino? S cvetjem in petjem?
Ivar The Boneless
14. 03. 2023 19.29
+4
Nevem kako. Morda s pogovori? Pa da obsle strani kaj popustita? Morda odstop Zelenskega. Ne vem. Samo vem da z orožjem ne bo šlo, ker je preveč nedolžnih žrtev.
Ivar The Boneless
14. 03. 2023 19.31
+2
Dobro vemo, da Rusi niso noveni angelčki. So pa močnejši od Ukrajine. Tudi ZDA je naredila na tone vojn. To pač velesile delajo. Torej, a nebi bilo bolj pametno iti v pogovore?
anatomija
14. 03. 2023 21.24
-2
Phil Anselmo Če že omenjaš Zelinskega , zakaj pa ne bi odstopil Putin . In se rusija vrnila za mednarodno priznane meje
marre
14. 03. 2023 21.28
-3
Aha po tvoje bi mogel odstopiti demokratično izvoljeni predsednik, da bi zadostil željam Rusije? In kam potem to vodi.. Naslednja želja Rusije bi bila, da se postavi na oblast njihova marioneta itd itd.. Pogovori bi bili na mestu, samo neštetokrat sem slišal izjave Medvedjeva, Shoigua, Kadireva, Prigozina in samega Putina, da ne more biti miru, dokler ne dosežejo ciljev.. No kaj konkretno ti cilji naj bi bili sicer ni jasno, ampak še vedno se omenja neko denacifikacijo, kar v resnici pomeni totalno okupacijo Ukrajine in nastavitev proruskega marionetnega režima...
marre
14. 03. 2023 19.23
-4
Kakorkoli, je pa dobra stvar to, da ne glede ali bo Rus še uspel okupirat kakšno vas, se je Ruski vpliv in Rusifikacija Ukrajine končala za naslednjih 100 let.. Da ne govorim o težkem sovraštvu, kateri je že danes med narodoma, ki bo prisoten še mnogo desetletij..
Na pol ovca
14. 03. 2023 19.54
+1
Tako kot ti ki sovražiš nemce kar so počel v Slo drži!? Aja ne ti si bil na njihovi strani.
anatomija
14. 03. 2023 18.50
-2
Ni važno katero ime bodo imeli . Zločinci so bili , zločinci so , in zločinci bodo ostali in lahko so Zloviti
Broj1 TNT
14. 03. 2023 19.11
+1
bi ti dal prav če bi vse zločince poimenoval za zločince ker pa tega ne delaš ti ne morem dati prav!
Broj1 TNT
14. 03. 2023 18.46
+2
jure zdaj pa nabaši ruzak z klobsam in kruhom ker tega menda v rusiji nimajo ! in pot pod na lovljenje senzacionalnih zgodbic še na drugi strani !za vodko pa ne bo problema!
Broj1 TNT
14. 03. 2023 18.39
+5
tepina v svojih travmatičnih razpredanjih o vojnih vtisih iz UA velikokrat omenja "napad na sosednjo državo" !se pravi da je to največji možni moralni problem,ker če neka druga zelo dobro znana država mori vse živo 1 000 če km stran je pa zadeva popolnoma sprejemljiva !v afg,irak,libijo,se ni bilo smisla podajat pisat reportaž z fronte ker fronte tam sploh ni bilo ampak vsi morilski rekviziti so priletelo po zraku ! umorjenih pa itak ne moreš spraševati o srceparajočih zgodbicah za razsvetljevanje neukih ki po njegovem prepričanju samo modrujejo z domačega kavča !
Slavko BabIč
14. 03. 2023 18.49
+10
ko bi toliko pisali o Iraku, ne bi postal svet bipolaren!
Broj1 TNT
14. 03. 2023 19.04
+4
mal jamra da ga ne razumemo najbolje,ampak kako pa ga bi če sta vsaj dve osnovni nasprotujoči merili za osvajalno vojno odvisno od tega kdo jo izvaja !lahko pa razumem da je zorni kot pogojevan z obdržanjem službe!
Sandx
14. 03. 2023 18.29
-8
Jozefin a Lada dela?! Glede da se komentiras nisi v Rusiji….hmmmm cudno pa tak Putko lover/ka
Na pol ovca
14. 03. 2023 18.36
+3
Ko pogledaš mal v zgodovino je bila tvoja sorta zelo glasna tam od 1940 pa do 45 pol pa cviljenje ki se ga še danes sliš
Sandx
14. 03. 2023 18.55
-6
U smo mi rekli mas prov sam se danes smo U cvilis pa samo ti k Mali odojk….
Broj1 TNT
14. 03. 2023 18.18
+2
krajina ni bila nikoli država dokler ji rusija ni to dopustila zdaj ji pa takole vračajo !star pregovor pravi da dobrota je sirota!
krneki_123
14. 03. 2023 18.26
-1
Res je. Slovenijo tepe, da lahko razni jozefini, bofurji, borjaci ipd, v njej živijo bolje od Slovencev.
Sandx
14. 03. 2023 18.33
-2
Ha ha pa ti si cist do konca zabredu/la v tej proruskiprooagandi….mogoce si pa samo srb/kinja…pol te razumem!
Anakin white
14. 03. 2023 19.24
-2
A dobrota je to da so izstradali 7-10 milijonov ukrajincev med holodomorjem, kar je tudi povzročilo,da je toliko ukrajincev šla med banderovce.
primorec2
14. 03. 2023 18.15
+6
Bolgari in Grki nagajali in nagajajo Makedoniji, sedaj Ukri iščejo svojo identiteto v poimenovanju v Ruse. Ma Ukrajinci ne sovražijo Ruse? Jih je trenil stocholmski sindrom? Ko hočeš drugi narod preimenovati in mu škoditi je to navadni sovinizem?
Slavko BabIč
14. 03. 2023 18.14
+7
namesto pogajanj za mir, granate iz sklada miru! hujše kot norci iz umobolnice!
krneki_123
14. 03. 2023 18.13
-7
Sami plešoči srboljubi razvijajo svoje teorije. Grozljiva svoboda.🤦
Dragan 2
14. 03. 2023 17.54
+15
Bedarija. Ukrajinci so špiknili medveda v oko, in sedaj so seveda z medvedom velike težave. A s takimi predlogi teh težav zagotovo ne bodo rešili. Usedejo naj se, Slovani iste vere, in podpišejo mirnovno pogodbo čimprej. Ta morija je strahotna, korist od tega imajo samo Američani.
Broj1 TNT
14. 03. 2023 18.07
+7
zelenko je večkrat jasno in glasno povedal da rabi vedno več orožja !gotov da ne za to da bi se pogajal!
Sandx
14. 03. 2023 18.27
-6
Pogajal?! Ha ha a tko ko so mel Rusi vaje ob Ukrajinski meji je Putko zatrjeval ne bomo ne bomo napadli….ha ha lej ga laznivca malega….z njim se pogajat?! Pa ti si strucko res….
bu?e24 1
14. 03. 2023 17.38
+11
Ukraina pomeni bordelands ali mejnazemlja
bu?e24 1
14. 03. 2023 17.37
+14
In pravjo da niso naciji isto so oni odkrival neke nove teorije rase
planinec123
14. 03. 2023 17.36
+17
Norci oboji, raje se ukvarjajte z mirom, ne pa z ubijanjem brat brata in kdo je prej pisal kasha ali kaša.
nikhrast
14. 03. 2023 17.44
-15
Res oboji norci, ekonomsko pa reveži, samo poglej njihov GDP, kakšnega elitnega potrošniškega izdelka nam pa morejo ponuditi.
Broj1 TNT
14. 03. 2023 17.51
+18
zkaj bi nam pa še oni ponujali?že brez njih se dušimo v nepotrebnih zahodnih, kitajskih,tajvanskih,korejskih,.... prčkarijah!
Veles_zaš?itnik
14. 03. 2023 18.06
+18
Hrast pač v svoji enostavni percepciji, ki ne zahteva pretiranega miselnega napora pač gleda ta svet črno belo. Pa čas se mu je ustavil nekje 50 let nazaj. Njemu je največja ugotovitev, da v njegovi Kanadi ne vidi ruskih delikates, ukrajinske in poljske so pa na vsakem koraku. In tako on dojame, ker ni v Kanadi ruskih delikates, da so Rusi nula. Pa saj o Sloveniji tudi nima lepe besede.
nikhrast
14. 03. 2023 21.37
-19
Vely, zavidaš nam. Moji sorodniki in prijatelji so Poljaki, Ukrajinci, Slovaki..., pa da vidiš kaj oni mislijo o Rusih.
Veles_zaš?itnik
14. 03. 2023 21.42
+19
Hrast, še stotič,..., ne zavidam ti oziroma vam,... Pač pa ne prenesem tvojega pavšalnega natepavanja vsepovprek in pljuvanja čez Slovenijo ter tvojega pametovanja. In verjemi, niti pod razno ne bi hotel živeti v Kanadi ali ZDA,... Sem imel priliko.
nikhrast
15. 03. 2023 21.46
-16
Vely, ne vem če bi uspel tu v Kanadi. Poglej pa slovenske fante tu, večina jih je v obrtništvu, pa kako uspešni so, nobeden ne dela pod 50 eurov na uro. Ne bom več komentiral, večina se sploh ne zanima kaj se dogaja v Sloveniji, no, za šport se pa le zanimajo.
rdeča petokraka
14. 03. 2023 17.30
+11
Ali nimajo vojne na svojih tleh, da imajo čas za take neumnosti?
Sandx
14. 03. 2023 18.19
-3
Sandx
14. 03. 2023 18.30
-1
Zaj…. si portal to ni Rusija 1 tovariš!
Bofur
14. 03. 2023 17.27
-1
Tukaj je veliko zavajanja. Ukrajina kot država je povezana s komunisti, boljševiki dejansko. To tvorbo, ki se ji reče, "dežela tam ob meji", V-krajina, so umetno ustvarili Sovjeti, torej sovjetska komunistična partija, sionisti in ostali prostozidarji ... Če se gremo teorije zarot ... In Zelenski je član sionističnega gibanja. Pač da bi zmanjšali vpliv ruskega carja in ruske pravoslavne cerkve. In tukaj obstaja podobnost s Slovenijo, denimo. To so tudi ustvarili komunisti. Pač da bi zmanjšali vpliv Srbije ... Slovenija , Hrvaška, Makedonija, BiH, so komunistično-titoistične tvorbe ... kot so komunistično - sovjetske tvorbe, Ukrajina, Belorusija, Gruzija, Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Tatarstan, Uzbekistan, Kirgizija ...
krneki_123
14. 03. 2023 17.29
-1
Bofurjeva verzija zgodovine. 🤦🤣🤣🤣Plešoči🤡
marjanovic.drazen
14. 03. 2023 17.31
-6
Bofur
14. 03. 2023 17.32
+0
In kaj v tej verziji ne ustreza resnici ... Kdaj sta začeli prej kot republiki najprej obstajati Slovenija in Ukrajina ???? Kaj sta bili Ukrajina in Slovenija v 15., 16., 17., 18. in 19. stoletju ?
marjanovic.drazen
14. 03. 2023 17.33
-5
Srbija ni mogla vplivat na 350 let pod Turki kaj bojo oni vplivali?
Bofur
14. 03. 2023 17.35
+1
Jugoslavijo so si izmislili Hrvati ... skupaj s Slovenci in krajiškimi Srbi