Ukrajina

Kdo so borci, ki stojijo za Legijo Svoboda Rusiji?

Belgorod, 24. 05. 2023 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Siloviti spopadi in krvave bitke se od 24. februarja lani po večini odvijajo v Ukrajini. A v ponedeljek so eksplozije pretresle tudi rusko ozemlje. V regijo Belgorod je namreč vdrla skupina saboterjev Legija Svoboda Rusiji. A kdo so člani protikremeljske milice, ki se borijo za strmoglavljenje ruskega predsednika in so boje pripeljali tudi v Rusijo?

Legija Svoboda Rusiji, protikremeljska milica s sedežem v Ukrajini, je prevzela odgovornost za enega redkih napadov na rusko ozemlje. Njeni člani pa po poročanju The New York Times napovedujejo, da je to šele začetek.

Prostovoljno enoto borcev, ki je v ponedeljek vdrla v ruski Belgorod, sestavljajo ruski državljani, ki se z ukrajinskimi silami borijo proti lastni državi. Z namenom, da bi Rusom, ki nasprotujejo vojni Kremlja v Ukrajini, omogočila, da poprimejo za orožje in se borijo ob boku z Ukrajinci, je bila Legija ustanovljena avgusta lani. Protikremeljska milica pa je od takrat svoje boje skoncentrirala na frontnih črtah v Ukrajini, večinoma v Bahmutu in njegovi okolici.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A ta teden je skupina sporočila, da so njeni člani v sodelovanju z drugo protikremeljsko milico Ruski prostovoljni korpus prestopili rusko mejo in "osvobodili" več naselij v Rusiji. Čeprav je rusko obrambno ministrstvo dan kasneje sporočilo, da so vse saboterje, ki jih niso ubili, potisnili nazaj v Ukrajino, pa je Svoboda Rusiji v torek še naprej trdila, da se boji v Belgorodu nadaljujejo. Vendar pa navedb medij ni mogel neodvisno potrditi. Tudi eden od višjih ukrajinskih uradnikov je dejal, da vojska še vedno čaka na potrditev usode ruske pehotne čete.

"To je prva operacija Legije na ruskem ozemlju. V bodoče se bo obseg naših akcij le še večal," je po poročanju ameriškega medija dejal Caesar, 50-letni ruski borec, ki je s skupino vdrl v Belgorod. Tudi ruski borec je dejal, da se boji v Belgorodu nadaljujejo.

"Cilj operacije v ruski regiji je bila vzpostavitev demilitariziranega območja med Rusijo in Ukrajino, odstranitev borcev, ki služijo Putinovemu režimu, in demonstracija ljudem v Rusiji, da je odpor mogoč in da se lahko proti Putinovemu režimu borijo tudi znotraj Rusije," je zapisal Caesar, ki je ob tem dodal, da so bili ti cilji uspešno doseženi.

Vloga ukrajinske vojske?

To je bil prvi tovrstni podvig Legije Svoboda Rusiji, ne pa tudi prvi za Ruski prostovoljni korpus. Slednji je namreč že marca prevzel odgovornost za vdor na rusko ozemlje marca letos. Takrat je namreč skupina vdrla v regijo Brjansk.

Ni sicer popolnoma jasno, kolikšna in kakšna je pri tem vpletenost ukrajinske vojske. Legija sicer deluje pod okriljem ukrajinske mednarodne legije, bojne sile, ki vključuje enote, sestavljene iz ameriških in britanskih prostovoljcev, pa tudi Belorusov, Gruzijcev in drugih. Nadzirajo jo ukrajinske oborožene sile, poveljujejo pa ji ukrajinski častniki.

Borec Legije Svoboda Rusiji
Borec Legije Svoboda Rusiji FOTO: Profimedia

Vendar pa je eden od ukrajinskih uradnikov ob vdoru v Belgorod za CNN zagotovil, da so ruski borci delovali neodvisno in nepovezano z ukrajinsko vojsko. Še eden, ki je spregovoril za The New York Times, pa je dejal, da ukrajinska vojska v veliki meri z Legijo sodeluje v podporni vlogi in ščiti ukrajinsko mejo na tem območju. Dejal je tudi, da noben ukrajinski borec ni vstopil na rusko ozemlje.

Prestop v ukrajinske vrste? Obrazec, preverjanje preteklosti, poligraf

Do nedavnega je bila Legija svobodne Rusije deležna le malo pozornosti. Deloma zaradi zaščite vojakov in njihovih družin pred povračilnimi ukrepi Rusije, deloma pa tudi zato, ker Ukrajina ne želi poudarjati podvige vojakov, katerih domovina je ubila toliko Ukrajincev. Na frontne črte je bilo sicer napotenih več sto ruskih borcev, vendar pa Ukrajina ne želi razkriti, koliko Rusov se bori v ukrajinskih vrstah.

Legija Svoboda Rusiji
Legija Svoboda Rusiji FOTO: Profimedia

In kakšni so motivi za prestop k nasprotni strani? No, zelo različni. Nekateri so v intervjujih povedali, da so v času začetka vojne živeli v Ukrajini in so zato čutili potrebo po obrambi svoje nove domovine. Spet drugi so se Ukrajini priključili po začetku vojne.

Prestop pa seveda ni enostaven. Najprej morajo izpolniti podrobno prijavo, nato pa opravijo več krogov preverjanja preteklosti in sprejmejo tudi test na poligrafu. Nezaupanje med Ukrajinci je namreč veliko in to tudi z dobrimi razlogi. Ukrajinski uradniki so namreč razkrili, da se je od lanskega februarja zgodilo že več poskusov infiltriranja ruskih obveščevalcev v vrste Legije Svoboda Rusiji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou