Ukrajina

Kijev: Ruski poveljniki z družinami bežijo s Krima

Kijev, 13. 09. 2022 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.L., STA
Komentarji
0

Po podatkih ukrajinske obveščevalne službe naj bi ruski poveljniki z družinami bežali s Krimskega polotoka. Kijev namreč trdi, da so ruski uradniki začeli z "nujno evakuacijo" Krima, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Beg Rusov naj bi bil rezultat uspešne protiofenzive ukrajinskih sil. Do največjih premikov frontne črte naj bi sicer prihajalo na severovzhodu države, kjer so bile ruske sile v harkovski regiji prisiljene v umik, ki ga je tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva v Moskvi, Igor Konašenkov, sicer označil za prerazporeditev.

Ukrajinski vojaki po protiofenzivi v harkovski regiji.
Ukrajinski vojaki po protiofenzivi v harkovski regiji. FOTO: AP

Ukrajinski obveščevalni viri trdijo, da naj bi Rusi "na skrivaj poskušali prodati svoje domove in evakuirati svoje sorodnike s polotoka," poroča Independent.  Rusi, med njimi tudi obveščevalci in vojaški poveljniki, naj bi zapuščali tudi južno Ukrajino, poročanje ukrajinske obveščevalne službe navaja The Kyiv Independent. 

V manj kot dveh tednih naj bi Ukrajina osvobodila več kot 6000 kvadratnih kilometrov ozemlja, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je pozval Zahod, naj v Ukrajino pošlje še več orožja, da bodo lahko še okrepili svojo vojaško prednost. 

Tank Leopard 2 A7V
Tank Leopard 2 A7V FOTO: AP

V luči pošiljanja orožja v Ukrajino je zunanji minister te države Dmitro Kuleba okaral Nemčijo, ker še ni poslala tankov Leopard in pehotnih bojnih vozil Marder. Kuleba je Berlinu očital, da so zavrnili pomoč zaradi "abstraktnih strahov in izgovorov". "Česa se boji Berlin, česar se Kijev ne?" se je spraševal na Twitterju in pripisal, da Nemčija nima nobenega racionalnega argumenta, zakaj tankov in bojnih vozil ni moč dobaviti. 

Na napredovanje ukrajinske vojske v harkovski regiji so se medtem v Kremlju odzvali z obtožbami o domnevnih zločinih ukrajinskih oblasti nad tamkajšnjimi civilisti.

Na drugi strani ruska stran trdi, da so se na protiofenzivo Kijeva na vseh frontah odzvali s silovitim obstreljevanjem. Ruske sile naj bi v vse smeri izvajale napade na enote ukrajinskih oboroženih sil, so poročilo ruskega obrambnega ministrstva povzeli pri AFP. Natančne napade na ukrajinske položaje naj bi ruska vojska izvedla v okolici Slavjanska in Kostjantinivke v vzhodni regiji Doneck. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja