Ukrajina

Kitajske 'lovske puške': Peking Moskvi na zvite načine pomaga z orožjem

Peking, 17. 03. 2023 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kitajska uradno zatrjuje, da se v vojni med Rusijo in Ukrajino ne postavlja na stran nikogar in da si prizadeva za mir. Po drugi strani pa je precej jasno, da gre za državo, ki je v konfliktu na strani Rusije, zdaj pa se je izkazalo še, da naj bi Rusiji poslala kar nekaj orožja.

Kitajska uradno vztraja, da ne sodeluje v konfliktu.
Kitajska uradno vztraja, da ne sodeluje v konfliktu. FOTO: AP

Carinski podatki, ki jih je pridobil Politico, namreč razkrivajo neposredne pošiljke kitajskih jurišnih pušk, pa tudi pošiljke brezpilotnih letal in neprebojnih jopičev, ki potujejo preko Turčije in ZAE. Pošiljke so potovale med junijem in decembrom 2022 – po podatkih ImportGeniusa, zbiralnika carinskih podatkov.

China North Industries Group Corporation Limited, eno največjih obrambnih podjetij v državni lasti, je junija 2022 poslalo puške ruskemu podjetju, ki prav tako posluje z rusko državo in vojsko. Puške CQ-A so oblikovane po vzoru M16, vendar so v podatkih označene kot civilne lovske puške. Uporabljale naj bi jih paravojaške policije na Kitajskem in oborožene sile od Filipinov do Južnega Sudana in Paragvaja.

Kot nadaljuje Politico, so ruski subjekti konec leta 2022 prejeli tudi 12 kitajskih pošiljk delov za brezpilotna letala in več kot 12 ton kitajskih neprebojnih jopičev, ki so bili poslani preko Turčije.

In poudarjajo: Čeprav carinski podatki ne kažejo, da Peking prodaja veliko količino orožja Moskvi, pa bolj temeljit pogled razkriva, da Kitajska ruskim podjetjem dobavlja opremo za dvojno rabo – komercialne predmete, ki bi se prav tako lahko uporabljali na bojišču v Ukrajini.

To je sicer prva potrditev, da Kitajska pošilja puške in neprebojne jopiče ruskim podjetjem, kot tudi potrditev, da tja še naprej potujejo deli brezpilotnih letal kljub obljubam vsaj enega podjetja, da bo prekinilo poslovanje v Rusiji in Ukrajini, da bi zagotovilo, da njihovi izdelki ne bodo v pomoč vojnim naporom katere od vpletenih strani.

Potrditev pošiljk pa prihaja tudi v času, ko voditelji v ZDA in Evropi svarijo Peking pred podpiranjem ruskih prizadevanj v Ukrajini. Pojavila so se opozorila, da bi lahko podpora Kitajske v obliki orožje spremenila naravo spopadov na terenu v Ukrajini in vojno nagnila v korist Rusije. 

Družba DJI je tako novembra in decembra 2022 prek Združenih arabskih emiratov majhnemu ruskemu distributerju poslala dele za brezpilotna letala, kot so baterije in kamere. 

Trenutno sicer ni jasno, ali Rusija puške iz pošiljke uporablja na bojišču, so pa brezpilotna letala DJI že opazili na bojišču.

Medtem ko so zahodne države Rusiji s sankcijami onemogočile dostop do marsičesa, lahko Rusija še vedno kupuje zaloge, ki podpirajo njena vojna prizadevanja, od prijateljskih držav, ki ne sledijo novim pravilom Zahoda, med drugim Kitajska ali zalivske države.

Še posebej priročni so za to izdelki za dvojno rabo, takšni, ki se lahko iz preprostega benignega civilnega izdelka spremenijo v smrtonosen vojaški izdelek. 

V primerih, ko Kremelj hrepeni po določeni tehnologiji, proizvedeni samo v ZDA, EU ali na Japonskem, tako obstajajo zviti načini, da se Moskva izogne sankcijam. Med drugim z nakupom opreme od posrednikov, ki se nahajajo v državah s prisrčnimi trgovinskimi odnosi z Zahodom in Rusijo.

Rusija je tako decembra lani uspela uvoziti skoraj 80 ton neprebojnih jopičev v vrednosti okoli 10 milijonov evrov, kažejo carinski podatki ImportGeniusa. Rusko državno obrambno podjetje Rosoboronexport pa je od leta 2022 uvažalo mikročipe, naprave za termično vizijo in rezervne dele, kot je plinskoturbinski motor, iz različnih držav, od Kitajske do Srbije in Mjanmara.

Peking sicer še naprej zanika, da krepi podporo Rusiji, a do obiska kitajskega voditelja v Moskvi manjka le še nekaj dni.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3