Ukrajina

Kličko: Pred Kijevčani najhujša zima po drugi svetovni vojni

Kijev/Sevastopol, 23. 11. 2022 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zaradi ruskega obstreljevanja energetske infrastrukture čaka tri milijone prebivalcev Kijeva najhujša zima po drugi svetovni vojni, je v komentarju za nemški tabloid Bild opozoril župan mesta Vitalij Kličko. Ruskega predsednika Vladimirja Putina je obtožil, da skuša z napadi na civilno infrastrukturo pregnati ljudi iz mesta. Nemčijo je pozval, naj poleg orožja v Ukrajino nujno pošlje tudi generatorje, zaščitna oblačila in drugo humanitarno blago.

Vitalij Kličko je dejal, da se mora ukrajinska prestolnica pripraviti na najslabši možen scenarij obsežnih izpadov električne energije ob zelo nizkih temperaturah. Po njegovih besedah želi ruski predsednik Vladimir Putin prebivalce Ukrajine ustrahovati, jih prisiliti, da zmrznejo in ostanejo v temi ter s tem pritisniti na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

"Vendar se to ne bo zgodilo. Mislim, da bodo ljudje postali samo še bolj jezni in odločni. Ne bomo umrli ali pobegnili," je dodal Kličko in Nemčijo pozval, naj poleg orožja v Ukrajino nujno pošlje tudi generatorje, zaščitna oblačila in drugo humanitarno blago.

Pred življenjsko nevarno zimo v Ukrajini je mednarodno skupnost v ponedeljek sicer opozoril tudi regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge.

WHO je od začetka vojne v Ukrajini zabeležila več kot 700 napadov na tamkajšnjo zdravstveno infrastrukturo, kar je Kluge označil za kršitev mednarodnega humanitarnega prava in pravil vojskovanja. Dodal je, da so ruske sile doslej uničile ali poškodovale že skoraj polovico ukrajinske energetske infrastrukture, kar prav tako vpliva na zdravje ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3