Ukrajina

'Kupil sem kompas, uro, spalno vrečo, prvo pomoč ... za dobra dva tisočaka'

Moskva, 03. 10. 2022 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz regije Habarovsk na Daljnem vzhodu Rusije poročajo o zapletih pri mobilizaciji. Po besedah tamkajšnjega guvernerja je bil vojaški komisar razrešen s položaja, potem ko so morali polovico vpoklicanih moških poslati domov, saj niso izpolnjevali meril za opravljanje vojaške službe. Nekateri vpoklicani Rusi, ki so spregovorili za ruske medije, medtem trdijo, da so morali sami financirati nakup nujno potrebne vojaške opreme.

"V 10 dneh je več kot tisoč naših rojakov prejelo poziv in se zglasilo na uradu za nabor," je v videu, objavljenem na Telegramu, pojasnil guverner Habarovska Mihail Degtjarev. "Približno polovico smo jih poslali domov, saj niso izpolnjevali zahtevanih kriterijev za opravljanje vojaške službe," je pojasnil v nadaljevanju. Zaradi težav pri mobilizaciji so vojaškega komisarja, zadolženega za nabor, Jurija Lajka razrešili s položaja, kar pa po besedah Degtjareva ne bo vplivalo na predviden načrt mobilizacije. 

Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. septembra razglasil delno mobilizacijo, vse od začetka pa se pojavljajo kritike na račun slabe organizacije. Kaotičen proces vpoklica moških za namene bojevanja v Ukrajini je na tisoče Rusov pognal v beg iz države. Čeprav naj bi veljajo, da je vpoklic predviden le za moške s predhodnimi vojaškimi izkušnjami, naj bi oblasti to pravilo pogosto kršile, poroča Reuters. 

 

Vpoklicani moški pred vojaškim usposabljanjem v Moskvi.
Vpoklicani moški pred vojaškim usposabljanjem v Moskvi. FOTO: AP

Nekateri vpoklicani moški so medtem za ruske medije pojasnili, da so morali sami financirati nakup vojaške opreme. Trije moški, ki so spregovorili za ruski portal E1, so povedali, da so sami kupili obutev, oblačila, nahrbtnike in drugo opremo. 

"Kupil sem telefon, kompas, uro, spalno vrečo, očala, komplet prve pomoči in druge malenkosti. Na splošno sem zapravil okoli 120.000 rubljev (okoli 2100 evrov). Še dobro, da nam je pomagal delodajalec in nam dal 80.000 rubljev (okoli 1405 evrov)," je povedal eden od vojakov. 

Drugi moški je pojasnil, da je za nakup nujnih stvari odštel skoraj 42.000 rubljev (740 evrov). V lokalnih trgovinah so potrebno opremo razprodali, zato jo je naročil v specializiranih trgovinah. Tretji moški pa je do zdaj nakupil za 44.000 rubljev (770 evrov) opreme, čaka pa ga še nakup kompleta prve pomoči. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3