Ukrajina

Ladja z ukrajinsko koruzo prestala inšpekcijski nadzor

Istanbul, 03. 08. 2022 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prva ladja z žitom, ki je zapustila Ukrajino po ruski invaziji, je v torek prispela v turško Bosporsko ožino. Ladjo Razoni, ki prevaža 26.000 ton koruze, so pregledali uradniki iz Rusije, Ukrajine, Turčije in Združenih narodov. Zgodaj popoldne so turške oblasti sporočile, da je ladja prestala inšpekcijski pregled v turškem Istanbulu. Ladja, ki pluje pod zastavo Sierre Leone, je sicer namenjena v libanonski Tripoli.

Iz turškega obrambnega ministrstva so sporočili, da je 20 inšpektorjev iz Rusije, Ukrajine, Združenih narodov in Turčije končalo inšpekcijski pregled ladje, kar ji bo omogočilo nadaljevanje poti proti libanonskemu Tripoliju.

Pregled je trajal približno eno uro, naloga inšpektorjev pa je bila ugotoviti, da na ladji ni nepooblaščenega tovora, kot je orožje. Ladja, ki je v skladu z dogovorom o izvozu ukrajinskega žita v ponedeljek zjutraj izplula iz Odese, je v Istanbul prispela v torek.

Rusija je pristala, da bo po več mesecih končala blokado ukrajinskih pristanišč in s tem omogočila izvoz več kot 20 milijonov ton ukrajinskega žita lanske žetve, ki čaka na izvoz. Blokada je dodatno poglobila globalno prehransko krizo, zaradi katere je uvoz hrane za nekatere najrevnejše države, zlasti v Aziji, Afriki in na Bližnjem vzhodu, postal predrag.

V skladu z dogovorom v Istanbulu deluje skupni center za poveljevanje in nadzor, ki usklajuje izvoz ukrajinskega žita po Črnem morju. V centru sodelujejo predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in ZN, ki so tudi opravili inšpekcijo ladje.

Dogovor bo najprej trajal 120 dni

Vpletene strani so prejšnji mesec dosegle dogovor, s katerim so se strinjale, da bodo nadaljevali s transportom žita. Ukrajina je sporočila, da bodo natovorjene ladje spremljali s svojimi vojaškimi plovili po miniranih vodah. 

Zaupanje med Rusijo in Ukrajino je zelo krhko. Predvideno je, da bo dogovor trajal 120 dni, če ga bosta obe strani spoštovali. Dogovor bi lahko tudi podaljšali, če bi se obe strani s tem strinjali. Omenjeni državi skupaj pridelata skoraj tretjino svetovne pšenice, poroča BBC.

Po podatkih spletne strani MarineTraffic, ki v realnem času zagotavlja informacije o premikih ladij in trenutni lokaciji, je bila ladja Razoni zjutraj usidrana pri Bosporski ožini. Ladja je stara 26 let, v dolžino meri 186,6 metra, široka je 25 metrov. 

Po podatkih Združenih narodov so ukrajinske zaloge koruze 2019 predstavljale 16 odstotkov svetovne zaloge, sončnično olje pa 42 odstotkov. 

V torek je Volodomir Zelenski dejal, da si želi, da bi bil izvoz žita zopet reden, s tem pa bi ne le ublažili pomanjkanje hrane, temveč bi izvoz spodbudil ukrajinske kmete, da bi posejali semena za naslednjo letino. Na Ukrajinski strani tudi trdijo, da v pristaniščih na izplutje čaka še 17 ladij. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3