Ukrajina

Lisičansk padel, naslednji trdnjavi bosta Slavjansk in Kramatorsk

Kijev, 04. 07. 2022 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrajinska vojska se je na bojiščih na vzhodu države prisiljena umikati pred ruskimi napadalci. Če je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski še na nedeljski novinarski konferenci ob obisku avstralskega premiera Anthonyja Albaneseja dejal, da "ne moremo reči, da je Lisičansk pod ruskim nadzorom", je bil kasneje istega dne potrjen umik ukrajinskih sil iz mesta. Zelenski je nato v večernem nagovoru napovedal, da se bodo ukrajinske sile vrnile v to strateško pomembno mesto, zahvaljujoč "svoji taktiki in povečani dobavi sodobnega orožja". Predsednik avstralske vlade pa je Ukrajini obljubil 34 oklepnih vozil.

Avstralija bo Ukrajini zagotovila dodatnih 34 oklepnih vozil v vrednosti slabih 66 milijonov evrov in prepovedala uvoz ruskega zlata, so danes sporočili iz urada premiera Anthonyja Albaneseja, ki je v nedeljo obiskal Kijev. Gre za 14 oklepnih transporterjev in 20 zaščitenih vozil Bushmaster, so sporočili iz urada avstralskega premierja, ki si je med obiskom v Ukrajini ogledal tudi mesta Buča, Irpin in Hostomel, kjer je "na lastne oči videl del opustošenja, ki ga je povzročila nezakonita ruska invazija na Ukrajino".

Avstralskemu premierju so pokazali razdejanje v Irpinu.
Avstralskemu premierju so pokazali razdejanje v Irpinu. FOTO: AP

Avstralija je izmed vseh držav, ki niso članice zveze Nato, Ukrajini namenila največ vojaške pomoči. Kijevu pa so obljubili tudi pomoč v vrednosti slabih 5,7 milijona evrov za izboljšanje mejnega nadzora in kibernetske varnosti, kot tudi brezcarinski uvoz za blago iz Ukrajine.

Canberra medtem napoveduje tudi nove sankcije proti Rusiji. Uvedli bodo finančne sankcije in prepovedali potovanja še 16 ruskim ministrom ter oligarhom.

Ukrajinci bodo zdaj skušali ubraniti Slavjansk in Kramatorsk

Lisičansk z okoli 100.000 prebivalci je bil po padcu Severodonecka še zadnja utrdba ukrajinskih sil v regiji Lugansk. Da se je ruskim silam uspelo prebiti v center mesta, so ruski mediji poročali že v soboto pozno zvečer. A Ukrajina je vztrajala, da mesto še ni padlo, čeprav je pod intenzivnim granatiranjem. Ruska tiskovna agencija TASS je nato v nedeljo dopoldan sporočila, da so ruske enote obkolile mesto, kar je nazadnje potrdila tudi Ukrajina. "Nadaljevanje obrambe mesta bi imelo usodne posledice. Da bi zaščitili življenja ukrajinskih branilcev, je bila sprejeta odločitev o umiku," je pojasnila ukrajinska vojska.

Lisičansk je bilo zadnje mesto v regiji Lugansk, v katerem je oblast še vedno ohranjala Ukrajina. Prejšnji mesec je po hudih večtedenskih napadih Rusija uspela zavzeti sosednji Severodoneck, svoje sile pa je nato usmerila v to drugo mesto. Nadzor nad regijama Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine je sicer že od samega začetka eden poglavitnih ciljev ruske invazije na Ukrajino.  

Obrambni analitik Michael Clarke je za Sky News dejal, da gre za izgube, vendar ne usodne, saj so se enote še pravočasno umaknile. Kot pravi, se bodo zdaj verjetno premaknili v Slavjansk in Kramatorsk – naslednji pomembni mesti, ki ju bodo Ukrajinci želeli ubraniti. "Izgubili so Lugansk, ki je manjša od dveh regij, ki sestavljata Donbas. Večja pa je Doneck, kjer Rusi nadzorujejo približno polovico ozemlja, vendar je ne bodo mogli osvojiti v celoti, dokler ne padeta Slavjansk in Kramatorsk, za kar se bodo morali dodobra namučiti," meni britanski analitik.

Ruski vojak v Lugansku.
Ruski vojak v Lugansku. FOTO: AP

Osvojitev Luganska sam sicer označuje za rusko zmago, celo največjo po 25. marcu, ko je Kremelj sporočil, da je njihov glavni cilj Donbas. Po mesecu dni invazije na Ukrajino je Rusija namreč opustila načrte o zavzetju prestolnice Kijev in je namesto tega okrepila napade na vzhod države, ki je bil tudi v osnovi jedro spora med obema državama. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3