Ukrajina

Nosečnica iz Mariupola: Moje fotografije so zlorabili za širjenje laži o vojni

London, 17. 05. 2022 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Fotografija visoko noseče ženske, ki beži iz bombardirane porodnišnice, je postala ena najbolj ikoničnih podob vojne v Ukrajini. Sama pa je postala tarča izjemne ruske kampanje dezinformacij in sovraštva z obeh strani.

Podobo noseče Marjane Višegirskaje, zavite v odejo in z okrvavljenim čelom, so videli po vsem svetu. Spodnja fotografija je bila posneta po ruskem letalskem napadu na Mariupol. Zakrožila je po spletu in pristala na naslovnicah časopisov, o njej se je razpravljalo v Varnostnem svetu ZN. Toda ko je preživela en napad, se je Marjana soočila z drugim – z dezinformacijami in sovraštvom, usmerjenim proti njej in njeni družini.

Prva fotografija Marjane, ko je stala pred bombardirano bolnišnico.
Prva fotografija Marjane, ko je stala pred bombardirano bolnišnico. FOTO: AP

Novinarka BBC-ja je govorila z njenimi prijatelji in sorodniki, intervju z Marjano pa je poskušala dobiti več tednov. Ko ji je končno uspelo vzpostaviti videoklic z njo, ji je povedala o svojem grozljivem pobegu in zlorabi na spletu, ki mu je sledila. "Prejemala sem grožnje, da me bodo našli, da me bodo ubili, da bodo mojega otroka razrezali na koščke," je povedala. To je bil njen prvi intervju z večjim zahodnim medijem, potem ko so jo evakuirali v njeno rojstno mesto v delu Donbasa, ki ga nadzorujejo ruski separatisti.

Marjana je bila med pogovorom sproščena in je govorila brez vsakršnih pogojev. Povedala je, kako je, ko se znajdeš v informacijski bitki, ki jo je doživela med rojstvom hčerke Veronike na vojnem območju. "Odločila se je, da se bo pojavila v težkem času," je pojasnila, "vendar je bolje, da je prispela v teh okoliščinah, kot pa da sploh ne bi."

'Stvari so se obrnile na glavo'

Življenje v Mariupolu je bilo pred vojno zelo drugačno. Marjana je na družbenih omrežjih promovirala lepotne izdelke, njen mož Jurij pa je delal v jeklarni Azovstal. "Imeli smo preprosto mirno življenje," je povedala, "in potem so se stvari seveda obrnile na glavo."

Njene objave na Instagramu kažejo navdušenje nad novico, da bo postala mama. Toda v času, ko je bila Marjana sprejeta v bolnišnico, je Mariupol postal najbolj bombardirano mesto v Ukrajini. 9. marca je klepetala z drugimi ženskami na oddelku, ko je bolnišnico stresla eksplozija. Na glavo si je potegnila odejo. Nato je odjeknila druga eksplozija. "Slišal si lahko, kako vse leti naokoli, šrapneli in podobno," je povedala. "Zvok mi je še dolgo zvonil v ušesih."

Ženske so skupaj z drugimi civilisti odšle v klet. Marjana je utrpela ureznino na čelu in delci stekla so se ji zapičili v kožo, vendar ji je zdravnik rekel, da ne potrebuje šivov. Kot je razložila, je morala iz ruševin bolnišnice dobiti svoje imetje. Policista je prosila, naj se ji pomaga vrniti v bolnišnico. "Vse, kar sem pripravila za svojega otroka, je bilo v tisti porodnišnici," je pojasnila.

Anatomija laži

Medtem ko je stala pred bolnišnico in čakala, da dobi svoje stvari, so jo fotografirali novinarji Associated Pressa. Spet so jo fotografirali, ko se je spuščala po stopnicah ob izhodu iz stavbe. 

Marjano so drugič fotografirali, ko se je po stopnicah spuščala iz bolnišnice.
Marjano so drugič fotografirali, ko se je po stopnicah spuščala iz bolnišnice. FOTO: AP

Te slike so hitro postale viralne in takrat so se na prokremeljskem kanalu Telegram prvič pojavile lažne obtožbe, da so bile fotografije "zaigrane". Z Marjaninim bloganjem o lepotnih izdelkih so podkrepili domnevo, da gre za "igralko", ki je z ličili ustvarila lažne poškodbe. Te neresnice so nato ponavljali in potencirali tudi visoki ruski uradniki in državni mediji. Trdili so celo, da je na fotografiji, na kateri je bila druga nosečnica na nosilih, tudi Marjana, čeprav je jasno, da sta na fotografijah različni osebi. Ženska na nosilih in njen nerojeni otrok sta kasneje zaradi poškodb umrla. 

Ruski uradniki so trdili, da je Marjana tudi na tej fotografiji, kar ne drži.
Ruski uradniki so trdili, da je Marjana tudi na tej fotografiji, kar ne drži. FOTO: AP

Marjana, ki je bila na begu in brez dostopa do interneta, je te fotografije videla šele nekaj dni pozneje. Do takrat je bil njen poštni predal na Instagramu preplavljen z obtožujočimi in grozilnimi sporočili. Tako trolanje kot lažne obtožbe so se ji zdele šokantne. "To je bilo res žaljivo slišati, saj sem v resnici vse to preživela," je povedala. Toda vzdržala se je neposredne kritike ruskih uradnikov, ki o njej širijo lažne informacije. Namesto tega je kritizirala Associated Press. "Bila sem užaljena, da novinarji, ki so moje fotografije objavili na družbenih omrežjih, niso intervjuvali drugih nosečnic, ki bi lahko potrdile, da se je ta napad res zgodil." 

Meni, da bi lahko to pomagalo razložiti, zakaj so nekateri ljudje "dobili vtis, da je bilo vse zaigrano". Toda Marjana je bila ena zadnjih evakuiranih pacientov in takrat so prispeli novinarji AP, ki so na kraju dogodka intervjuvali druge ljudi. Nič niso imeli opraviti s kasnejšo lažno zgodbo, ki so jo širili ruski uradniki. 

Iskanje Marjane

Nekaj dni po napadu je Marjana v drugi bolnišnici rodila Veroniko. Tako kot na tisoče drugih sta tudi Marjana in Jurij obupano poskušala pobegniti iz Mariupola. Več tednov je bilo nemogoče vzpostaviti stik z njima. Marjanini sorodniki so nato novinarki povedali, da je par odšel iz mesta, vendar niso vedeli, kje je. Nato sta se v začetku aprila znova pojavila v regiji Donbas. Marjana je posnela intervju z blogerjem Denisom Seleznevom, glasnim privržencem separatistov, ki jih podpira Rusija, zato so se pojavila ugibanja, kako svobodno je lahko povedala, kar je želela. Marjana je za BBC povedala: "Opisati sem morala celotno situacijo, kot sem jo videla na lastne oči." Z Denisovo pomočjo se je za intervju z Marjano dogovorila tudi novinarka BBC-ja, intervju pa je potekal na njegovem domu. Denis je bil prisoten ves čas klepeta, vendar ga ni prekinjal. Marjanini sorodniki in prijatelji so novinarki tudi zagotovili, da je Marjana zdaj na varnem.
 

Marjana s hčerko Veroniko
Marjana s hčerko Veroniko FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja