Ukrajina

Mariupolska 'montirana predstava': 'V kletkah jih bodo obsodili na smrt'

Mariupol, 08. 08. 2022 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izgnani ukrajinski župan pristaniškega mesta Mariupol Vadim Bojčenko je na Telegramu objavil fotografije, ki prikazujejo gradnjo kletk v mestni filharmoniji, v katerih naj bi 'paradirali' ukrajinski vojni ujetniki na montiranih sodnih procesih, na koncu pa bi jih usmrtili.

Vadim Bojčenko, ki je pred rusko zasedbo Mariupola opravljal delo župana v mestu ob Azovskem morju, je zapisal, da naj bi bile "človeške kletke" izdelane iz 20 milimetrov debelih armiranih palic. Bojčenko je prepričan, da v Mariupolu nameravajo usmrtiti zajete ukrajinske borce. 

Ob tem je pozval Združene narode in Rdeči križ, naj pritisneta na Rusijo in zagotovita pošteno ravnanje z vojnimi ujetniki. "Rusija še naprej množi število primerov vojnih grozodejstev in ne upošteva mednarodnih norm, s čimer kaže, da okupator nima spoštovanja do celotnega civiliziranega sveta."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oblasti mednarodno nepriznanih uporniških republik so pred tedni na smrt obsodile tuje prostovoljce, ki so se borili na strani Ukrajine. Najbolj je odmeval proces proti Britancema in Maročanu, ki jim še vedno grozi strelski vod. Velika Britanija, Ukrajina in Združeni narodi so kritizirali smrtno obsodbo, London pa trdi, da sta njihova državljana upravičena do zaščite. Rusija medtem odgovarja, da je sodni proces v pristojnosti doneških oblasti in Veliko Britanijo poziva, naj komunicira s separatistično republiko. Ob tem velja dodati, da je bila smrtna kazen v Rusiji ukinjena leta 1996, kar pa ne velja za Doneck in Lugansk, ki sta, po trditvah Moskve, "neodvisni entiteti". 

Pred dnevi je rusko vrhovno sodišče pripadnike ukrajinskega bataljona Azov uvrstilo med teroristične organizacije. To bi lahko pomenilo strožje kazni za ujetnike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3