Ukrajina

'Mesarja iz Mariupola' odstavili s položaja, zamenjal naj bi ga Kuzmenkov

Kijev/Moskva , 27. 04. 2023 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.J., STA
Komentarji
0

Ruskega poveljnika, znanega kot 'mesarja iz Mariupola', so odstavili s položaja, poročajo nekateri tuji mediji. Njegovo funkcijo naj bi prevzel namestnik ruske nacionalne garde Aleksej Kuzmenkov. Iz Ukrajine sicer poročajo o novih napadih. Rakete so zadele stanovanjske zgradbe v Nikolajevu, ruske sile pa so napadle tudi Bahmut.

Odstavljeni poveljnik Mihail Mizincev, znan kot 'mesar iz Mariupola', si je svoj sloves pridobil zaradi neusmiljenega poveljevanja v rusko-ukrajinski vojni. Povezan je predvsem z bombardiranjem pristaniškega mesta Mariupol, ki ga je Moskva zavzela maja 2022.

Sicer pa je znan še po obstreljevanju civilnih središč v Alepu v letih 2015–2016 in po grozotah v Mariupolu, kjer se dogajajo grozodejstva nad ukrajinskim prebivalstvom. 

Mizincev je bil konec septembra imenovan za namestnika obrambnega ministra za logistiko. "Mesar bo zgradil novo klavnico," pa je ob objavi novice takrat sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na poziciji namestnika obrambnega ministra naj bi zdaj Miziceva zamenjal vodja ruske nacionalne garde Aleksej Kuzmenkov, poroča Newsweek

Iz Ukrajine poročajo o novih napadih 

Medtem je bilo v novih ruskih napadih po Ukrajini ubitih najmanj šest ljudi, več kot 20 pa je bilo ranjenih. Po navedbah ukrajinskih oblasti so na mesto Nikolajev na jugu države padle štiri rakete, pri čemer je umrla ena oseba, 23 pa je bilo ranjenih.

Ruske sile so napadle tudi mesto Bahmut, poroča The Guardian. Bahmut predstavlja večmesečno središče ruskih poskusov zavzetja vzhodne ukrajinske industrijske regije Donbas,

Ob tem je vodja skupine ruskih plačancev Wagner Jevgenij Prigožin naznanil, da bo v mestu začasno ukinil ogenj. "Sprejeta je bila odločitev o prekinitvi artilerijskega obstreljevanja, da bodo ameriški novinarji lahko varno posneli Bahmut in se vrnili domov," je dejal. 

Bakhmut včeraj
Bakhmut včeraj FOTO: AP

Oblasti v Zaporožju in Donecku pa so sporočile, da je bilo v včerajšnjih ruskih napadih ubitih pet ljudi, štirje pa so bili ranjeni. 

"Država napadalka ne neha dokazovati, da je glavni cilj te vojne teror, uničenje Ukrajincev in vsega ukrajinskega," je v odzivu na napade danes dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in Rusijo vnovič obtožil terorizma. Po njegovih besedah so bile rakete, ki so padle na Nikolajev, izstreljene iz Črnega morja, zadele pa so zasebne hiše, zgodovinsko stavbo v mestu in stolpnico.

Po navedbah mestnih oblasti na kraju napadov ni bilo vojaških ciljev. Kot so dejali, so v prizadetih soseskah začasno ustavili dobavo plina in elektrike, ljudje pa so se morali umakniti v druga zaklonišča. Župan Nikolajeva Oleksander Sankevič je napad označil za najhujšega po silvestrovem.

Moskva: Pozdravljamo vsako pobudo za končanje konflikta v Ukrajini

Ob tem pa je Rusija dan po telefonskem pogovoru med kitajskim predsednikom Ši Džinpingom in Volodimirjem Zelenskim danes sporočila, da pozdravlja vsako pobudo, ki bi pripeljala do končanja konflikta, hkrati pa omogočila Moskvi, da doseže svoje cilje v sosednji državi, kjer po lastnih navedbah izvaja posebno vojaško operacijo. 

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes povedal, da je Rusija seznanjena s podrobnostmi pogovorov med kitajskim in ukrajinskim predsednikom ter dodal, da so stališča Moskve do konflikta dobro znana. "Pripravljeni smo pozdraviti vse, kar lahko pripelje do konca konflikta v Ukrajini in doseganja ciljev Rusije," je novinarjem dejal Peskov.

Glede telefonskega pogovora med Šijem in Zelenskim, prvem po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja lani, pa je Peskov dejal, da "je to suverena zadeva teh držav". 

Ši je v sredo Zelenskemu med drugim dejal, da so pogovori in pogajanja edini izhod iz vojne, in poudaril, da bo Kitajska "vedno stala na strani miru". V Pekingu so ob tem napovedali, da bodo v Ukrajino poslali delegacijo, da bi našla "politično rešitev" konflikta.

Kijev je v preteklih mesecih večkrat pozval k pogovorom s Pekingom. Zelenski je po telefonskem klicu s Šijem izrazil prepričanje, da bosta njun pogovor in imenovanje ukrajinskega veleposlanika na Kitajskem dala močan zagon razvoju dvostranskih odnosov.

V Bruslju so pogovor Zelenskega in Šija pozdravili, pri tem pa poudarili, da mora kitajsko vodstvo uporabiti svoj vpliv, da bi Rusijo prisililo h končanju agresivne vojne. Pogovor med predsednikoma Ukrajine in Kitajske so kot "dobro stvar" označili tudi v Beli hiši.

Peskov je po poročanju AFP danes še dejal, da v bližnji prihodnosti ni predvidenih kakršnih koli novih stikov med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in Džinpingom. Voditelja sta se sestala marca v Moskvi, kamor je Ši prispel na tridnevni obisk, prvi od začetka ruske agresije na Ukrajino.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou