Ukrajina

Mesto Marinka, še ena zgodba o totalnem uničenju

Doneck , 18. 12. 2022 19.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.J., M.V.
Komentarji
0

Ruske sile si že nekaj časa prizadevajo za premik fronte stran od mesta Doneck, kjer imajo separatisti svoj administrativni sedež. Svoje sile naj bi Rusi tako usmerili predvsem proti utrdbam na obrobju mesta Doneck in v mesto Bakhmut, s čimer želijo prekiniti oskrbovalni poti ukrajinskim silam. In medtem ko Rusi trdijo, da je večina naselja (spet) pod njihovim nadzorom, Ukrajinci na drugi strani pravijo, da odbijajo ruske napade. Vendar eno je gotovo - v Marinki po koncu bitke ne bo ostal kamen na kamnu.

Po poročanju ruskih medijev naj bi ruski vojaki  zavzeli večino ukrajinskega mesta Marinka. Slednje zaradi svoje lokacije na jugozahodu Donecka velja za strateško pomembno točko, saj ukrajinskim oboroženim silam omogoča nadzor na ruskimi oskrbovalnimi potmi v doneškem zaledju. Mesto je zato že od majdanske revolucije 2014 in upora v Donbasu prizorišče neusmiljenih spopadov. Po letošnji ruski invaziji so v mestu izbruhnili srditi boji, nadzor nad njim pa sta si vojski večkrat trgali iz rok. Ruske sile so ga zasedle 17. marca, vendar ga je Ukrajina 19. aprila vrnila pod svojo kontrolo. Avgusta je sledil neuspešen ruski napad. Rusi so ofenzivo obnovili pred dnevi in trdijo, da so dosegli preboj.

Nedavno objavljeni posnetki ruske tankovske posadke, ki obstreljuje ukrajinske položaje, prikazujejo povsem opustošeno središče mesta, v katerem praktično ni nepoškodovane zgradbe. Rusi se sicer v svojih napadih poslužujejo taktike topniških in raketnih napadov, šele nato pa v spopad pošljejo tanke in pehoto, poročajo ukrajinski viri z bojišča v Donbasu. 

A medtem ko Rusi trdijo, da so zavzeli večino strateško pomembne Marinke, ukrajinski mediji pravijo, da njihovi vojaki uspešno odbijajo napade. Da Ukrajinci še vedno bijejo boj v mestu, dokazuje posnetek z enega od njihovih obrambnih položajev v Marinki. Kljub ruskim napovedim, da se bo obramba vsak čas zlomila, krvava bitka streljaj od Donecka tako še vedno ni končana. 

Marinka je sicer eno od več ukrajinskih mest, v katerih so ukrajinski vojaki svoj položaj krepili od leta 2014, zato so bili dobro pripravljeni na ruske napade. V povsem opustošenem mestu, ki je imelo pred vojno nekaj manj kot 10.000 prebivalcev, trenutno ni veliko civilistov.

Temu, da boja za Marinko še ni konec, pritrjuje tudi kanadski analitik Michael MacKay. "To, kar Rusi poročajo, se ne ujema s tem, kar sam vidim," je povedal Mackay. Analitik meni, da Rusi na bojnih frontah ne napredujejo. "Čeprav je res, da so Rusi obstreljevali mesta, ni res, da so zavzeli položaje, ki jih omenjajo," je pojasnil. 

Poleg bitke za Marinko so ruski napadi usmerjeni tudi v mesto Bahmut, za katerega je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da je povsem uničeno.

Napadi na Bahmut so se okrepili po tem, ko so Ukrajinci pred približno mesecem dni uspešno zavzeli mesto Herson, Rusija pa je sile iz Hersona premaknila v Zaporožje in Donbas. Nekateri analitiki sicer dvomijo v to, da je okupacija Bahmuta sploh smiselna. Po njihovem mnenju ta namreč nima večjega strateškega pomena. Kljub temu pa sta vojski tam skoncentrirali veliko enot, v bojih pa je padlo veliko vojakov na obeh straneh.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3